SecuritateRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

WhatsApp își modifică politica de confidențialitate, spre bucuria Facebook-ului

De când cu legislația aceea dubioasă din Uniunea Europeană în ceea ce privește WhatsApp și Facebook, m-a cuprins un dezgust profund, pe care mai-mai că-mi vine să-l vărs în scris cât de curând. Colac peste pupăză, gigantul social media începe să facă nasoale, iar primii care au primit vestea acestui comportament fără de rușine au fost utilizatorii din India.

Mai nou, WhatsApp îți va dezactiva contul dacă nu ești de acord să împarți datele de utilizator și cu Facebook. Iar motivul este pe cât de ambiguu, pe atât de enervant. Știm deja că lui papa Zuckerberg i-a sărit țandăra atunci când Apple a început să enumere efectiv toate datele pe care Facebook le colectează de la utilizatori. Dar, în loc să-i crape obrazul, compania a decis să ne mai stoarcă de niște informații, inclusiv prin intermediul WhatsApp.

„A vă respecta confidențialitatea este parte din ADN-ul nostru”

Vezi să nu! Ce-i drept, solemna declarație și-a trăit traiul și si-a mâncat mălaiul. Astfel, începând cu 8 februarie 2021, WhatsApp se șterge acolo unde nu ajunge lumina soarelui cu declarația asta. Cel puțin în India. Modificările cele mai importante vizează modul în care WhatsApp procesează datele utilizatorilor și cum colectarea, stocarea și distribuirea acestora oferă integrații și permite o gestionare mai eficientă a serviciilor deținute de Facebook (Facebook Company Products).

La momentul actual, corporația deține o întreagă gamă de platforme și servicii (Facebook Shops, Spark AR Studio, Audience Network, WhatsApp, Instagram, etc.). În ceea ce privește politica de confidențialitate, WhatsApp își modifică unele secțiuni, introducând sau redenumindu-le (How We Work With Other Facebook Companies).

Partea interesantă și totodată neplăcută se leagă de cele conținute și enumerate la secțiunea Automatically Collected Information. Ideea în sine se referă la trei categorii de date de care WhatsApp te mulge cu sau fără voia ta – „Usage and log Information,” „Device And Connection Information, si „Location Information.”

Adio, WhatsApp, eu voi face trecerea la bilețele legate de pietre

Astfel, WhatsApp îți memorează hardware-ul utililzat, sistemul de operare, gestionarea și istoricul plăților, timpul petrecut pe aplicație, locația, profilul, cu tot cu număr de telefon, poze și status, semnalul rețelei, bateria, provider-ul de internet, limba, adresa IP, fusul orar. Din februarie, serivicul îți va colecta inclusiv datele de pe toate Facebook Company Products de pe același cont de utilizator și/sau dispozitiv. Dar hei, priviți partea bună, nu ne citește nimeni conversația cu dealerul sau cu bunica de la țară, pentru că, văleu, WhatsApp criptează mesajele end-to-end 🙂

„Chiar dacă nu activezi sau nu folosești opțiunile necesită activarea locației, ne folosim de adresa IP și de codurile regionale asociate cu numărul de telefon pentru a estima o locație aproximativă.” Modificarea în politica de confidențialitate WhatsApp

Haideți să recunoaștem…De când lumea și pământul, drăcia aia de terms and conditions a fost redactată de așa natură încât să fie lungă, plictisitoare și să te bage în ceață. WhatsApp întotdeauna menționa că încearcă să colecteze cât mai puține date, doar acelea imperios necesare optimizării serviciului, cu promisiunea că se va limita accesul la ele și că nu vor fi distribuite în alte părți.

Băi, ce băieți cinstiți sunt ăștia de la Facebook. Uite, că s-au ținut de promisiune. Închid ochii atunci când trimiți poze deocheate, dar îți știu codul de la interfon  și mărimea de la chiloți.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button