Tech&ITȘtiri

Datele a 500 de milioane de utilizatori Whatsapp sunt la vânzare pe internet

Atunci când te înregistrezi la un serviciu precum Facebook, trebuie să bifezi o căsuță cum că ai citit termenii și condițiile în care îți este explicat cum și de către cine îți vor fi folosite datele. Sunt sigur că citești tot de fiecare dată, la fel ca și mine, și nu doar bifezi și treci mai departe… Și sunt sigur că nu scrie nicăieri acolo că datele tale vor fi vândute.

Ei bine, dacă folosești Whatsapp, trebuie să știi că e foarte probabil ca datele tale personale (nume, număr de telefon) să fie de vânzare pe internet. Conform publicației Cybernews, datele a 500 de milioane de utilizatori au fost sparte din serverele companiei.

Într-o postare pe un forum bine cunoscut de hackeri, o persoană pretinde că vinde o bază de date a Whatsapp cu jumătate de miliard de numere de telefon din 84 de țări, ceea ce înseamnă în jur de un sfert din totalul utilizatorilor serviciului.

whatsapp leak
Sursa: Cybernews

Din aceste 500 de milioane de numere, 32 ar fi din Statele Unite, 45 de milioane din Egipt, 35 de milioane din Italia și 11 milioane din Marea Britanie. Mai mult, persoana care a făcut postarea pe acel forum de hackeri vinde și datele personale ale utilizatorilor în funcție de țară. Astfel, toate cele 32 de milioane de numere de telefon din Statele Unite s-ar vinde cu 7.000 de dolari, în timp ce cele 11 milioane din Marea Britanie s-ar vinde cu 2.500 de dolari.

Motivele pentru care cineva ar folosi aceste numere de telefon sunt phising-ul și reclamele. Imaginează-ți cum ar fi ca, într-o zi, telefonul tău să înceapă să sune în neștire și să primească tot felul de SMS-uri dubioase cum că cineva îți oferă un job part-time bine plătit în care nu trebuie să faci nimic sau cum un prinț nigerian are nevoie de 1.000 de dolari să ajungă acasă.

Nu este prima dată când Whatsapp a avut un astfel de data breach, și niciodată nu s-a terminat bine. Desigur, această informație cum că datele a jumătate de miliard de oameni sunt de vânzare nu este una confirmată, dar mai multe surse din industrie spun că ce se întâmplă nu este o joacă.

Rămâne de văzut cum va evolua situația. Cert este că, dacă și tu te trezești într-o dimineață cu telefonul plin de mesaje dubioase, cel mai bine ar fi să iei legătura cu operatorul tău și cu Meta, care deține aplicația Whatsapp.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button