TECH

Vizită incognito în noul concept-store EasyTech de la Vodafone (P)

În ultimii ani, competiția a fost din ce în ce mai strânsă între operatorii de servicii mobile. În acest context, Vodafone a trebuit să treacă prin transformări serioase pentru a rămâne în cursă. Cheia se pare că este diversificarea gamei de servicii și produse, iar preluarea UPC a fost doar una din acțiunile pe care Vodafone le-a întreprins pentru a realiza acest lucru.

Ultima inițiativă în această direcție este transformarea magazinelor Vodafone (atât a celor fizice, cât și a celui virtual) din magazine clasice (cu telefoane și dispozitive mobile legate de telefonie), în adevărate „One stop shop” – sau cum l-au denumit cei de la Vodafone, platforma comercială EasyTech. Acum vei găsi în magazinele cu EasyTech un inventar foarte variat de gadgeturi, electrocasnice mici și sisteme din gama Internet of Things (IoT). Cât de variat? Păi să vedem: avem de la trotinete Xiaomi la televizoare Samsung si de la aspiratoare robot la sisteme Wi-Fi mesh. Proiectoare? Check. Cântar smart? Check. Boxe portabile? Pe stoc. Sunt disponibile și dispozitive exotice, cum ar fi un robot de curățat geamuri sau un aparat de gătit cu aer cald.

Avem două categorii de gadget-uri: dispozitive pe care le poți achiziționa doar în cadrul unui pachet de servicii fixe (internet, TV) și device-uri pe care le poți achiziționa „la liber” sau împreună cu un abonament de servicii mobile. Această abordare există deja și la alți operatori de servicii mobile, dar faptul că Vodafone urmează acest trend nu este deloc un lucru rău.

Experiența on-line

În magazinul on-line, ai acces la specificații, prețuri, precum și la gama largă de pachete de servicii plus dispozitive. Faza tare e că dacă iei produsele împreună cu un abonament (sau ți-l prelungești pe cel actual), poți să plătești produsul comandat în 6, 12, 18, 24 sau 36 luni, fără dobândă. E super ușor să alegi câte rate vei plăti, procedura fiind identică cu cea prin care îți luai până acum telefon în rate de la Vodafone. Mai exact, te duci pe produsul dorit, dai click pe Descoperă oferta ta și, după o scurtă etapă de identificare cu numărul de telefon, ți se afișează opțiunile de rate.

Magazin online Vodafone
Navigarea în magazinul online Vodafone este relativ ușoară

Adăugând la asta faptul că la unele produse ai reduceri (valabile exclusiv on-line), precum și faptul că unele pachete (cum ar fi cel ce include un Xbox Series S) sunt disponibile exclusiv on-line, pot să înțeleg de ce nu ai vrea neapărat să te urnești până la magazinele fizice Vodafone pentru secțiunea EasyTech. Dar eu aveam o misiune, așa că am căutat cel mai apropiat magazin fizic.

Experiența offline

Dat fiind că eram în căutarea unui sistem Wi-Fi mesh performant, am zis „ce-ar fi să merg într-unul din magazinele cu EasyTech ca să văd cu ochii mei schimbările?” Și pentru că nu am vrut să am parte de vreun tratament preferențial, mi-am luat mustața falsă, peruca și pălăria și m-am îndreptat către magazinul Vodafone din Băneasa.  Ajuns aici, am căscat întâi ochii la modificările aduse magazinului. Într-adevăr, sunt prezente mult mai multe produse, cu tot cu specificații și în unele cazuri și prețuri.

Trotinetă în magazinul Vodafone
Vei găsi o gamă largă de dispozitive smart în magazinele Vodafone

Următorul pas a fost să mă duc la primul consultant și să îl întreb de sistemul Wi-Fi mesh AX3000 de la Xiaomi. După câteva formalități legate de identificarea codului meu de client, am fost informat că sistemul Wi-Fi mesh respectiv nu poate fi cumpărat separat, ci doar într-un pachet ce include televiziune și internet (aici a fost greșeala mea că nu m-am documentat). De obicei nu sunt fan pachete de servicii, dar de data asta chiar mi-a trezit interesul, pentru că pe lângă sistemul Xiaomi Wi-Fi Mesh AX3000 (care în magazinul oficial Mi România este 600 de lei), oferta cuprinde 204 canale TV, internet de mare viteză (500 Mbps) și router, la un preț destul de mic: 14 Euro pe lună cu TVA (pe o perioadă de 24 de luni). Instalarea serviciului se face în câteva zile de la semnarea contractului și, dacă ești abonat la serviciile mobile Vodafone, nu plătești avans la pachet (în mod normal 100 lei).

Flyer Vodafone
Era foarte simplu să aflu ce doream dacă m-aș fi uitat pe pliantul din magazin…

La final, m-am mai plimbat prin magazin și am mai studiat produsele, ocazie cu care am aflat și de serviciile de buy-back (dai telefonul vechi și primești reducere la unul nou) și asigurarea ecranului. Cum vine asta, asigurarea ecranului? Și mai ales, cât costă? As it turns out, până la 31 august, asigurarea asta (înlocuirea ecranului spart o dată în primele 12 luni de la achiziție), este inclusă la cumpărarea oricărui smartphone împreună cu un abonament RED 12 sau superior.

ecran spart telefon
Vodafone oferă asigurarea ecranului pentru telefoanele smart

Concluzia? Inclusiv în magazinele fizice Vodafone, poți să îți configurezi în mod optim serviciile și dispozitivele necesare, iar agenții de vânzări sunt bine informați și nu îți bagă pe gât tot felul de lucruri de care nu ai nevoie. Și nivelul ăsta de calitate este dat în parte și de concurența acerbă în acest domeniu, concurență ce este foarte utilă pentru noi, consumatorii. În competiția lor, furnizorii de servicii precum Vodafone acoperă din ce în ce mai mult din spectrul IT și ușurează procesul de alegere și achiziție a dispozitivelor inteligente care ne fac viața mai ușoară.

 

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button