A venit momentul sa vorbim despre internet of things sau mai pe romaneste internetul lucrurilor. O expresie auzita des in ultima vreme. Haideti sa vedem ce inseamna si ce implica pentru viata noastra de zi cu zi.
Internet of things va inlocui web-ul asa cum il cunoastem noi acum. Dar ce inseamna internet of things? O definitie simpla ar fi aceea ca ne-ar permite sa controlam de la distanta orice dispozitiv de oriunde din lume. Inca nu intelegem cat de departe va merge acest trend si cat de central va deveni el pentru lumea in care traim. Web-ul doar va supravietui asa cum a supravietuit si mailul la sosirea web-ului. Dar rolul sau va fi mult redus si va fi utilizat doar pentru a afisa continut pe ecrane. Internetul lucrurilor a inceput odata cu smartphone-ul. De fiecare data cand iei cu tine telefonul in masina, acesta iti indica locatia si viteza catre Google, de exemplu. Rezultatul inseamna informatie de trafic in timp real ce poate fi folosita de toata lumea. De asemenea atunci cand platesti cu telefonul intri tot in acest univers. Atunci cand iti setezi agenda din ziua respectiva intr-un calendar, ai mai facut inca un pas in aceasta lume noua. Propriul tau telefon incepe sa se comporte ca un senzor de proximitate care iti indica pozitia, activitatea, tranzactiile, tot ceea ce faci intr-o zi sau intr-un loc. Ignorand teoriile conspiratiei, toate acestea permit companiilor sa alcatuiasca predictii cu privire la comportamentul nostru si sa ne ofere servicii mai bune atunci cand avem nevoie de ele. Ne facem asadar o idee despre punctul in care se afla tehnologia in acest moment.
Telefonul este un dispozitiv cu care se poate controla de exemplu intr-o casa lumina, sunetul, temperatura, umiditatea, energia consumata samd. Un alt exemplu este tehnologia iBeacon de la Apple care permite localizarea ta in spatiu cu precizie pana la nivelul centimetrilor. Despre asta insa in alt articol. Peste smartphone se adauga obiectele pe care le atasam propriului nostru corp. Dispozitive care monitorizeaza starea de sanatate, ochelari inteligenti, toate pot fi programate sa interactioneze in moduri neasteptate odata conectate la internet. Ele stiu unde ne aflam si incearca sa ne ghiceasca intentiile. O casa inteligenta te poate trezi la o anumita ora, bazandu-se pe bratare pe care o ai la mana si poate porni incalzirea, face o cafea si inchide sistemul de securitate. Si toate acestea vor fi accesibile oamenilor obisnuiti, nu inginerilor sau pasionatilor de tehnologie. Iata cum internetul lucrurilor incepe sa inlocuiasca internetul traditional, iar 2014 va cunoaste cu siguranta o accelerare a acestui trend. Nu le vom mai spune computerelor ce vrem, ci ele vor ghici ce ne dorim. Poate ca in viitor le vom spune mai degraba ce sa nu faca. Daca nu ne credeti, aducem in sprijinul a ceea ce va spunem o statistica ce vorbeste de la sine.
Oameni si oameni, si nu numai…
In acest moment oamenii fac mai putin de 40% din traficul de pe internet. Asadar suntem in minoritate. 60% din trafic este facut de … boti. Ce sunt acestia? Programe destinate sa faca tot felul de lucruri, nu numai SPAM sau hacking cum s-ar gandi unii, desi aproape 70% dintre utilizatorii de telefoane mobile primesc mesaje SPAM. Totusi in acest moment SPAM-ul reprezinta mai putinde 1% din activitatea de pe internet. In ceea ce priveste hacking-ul, cam 1 din 20 de vizitatori este o unealta de hack. Dar haideti sa revenim la botii buni, care fac cam tot. Indexarea website-ului tau in Google, gestionarea copyright-ului pe Youtube, securitatea navigarii pe net, pana si banalul auto-complete este robotizat.
Si pentru ca tot am pomenit despre roboti sa trecem de la cei virtuali la cei reali si sa dam ceva fiori fanilor teoriei conspiratiei si adeptilor scenariilor post-apocaliptice gen terminator. Google a achizitionat la sfarsitul anului trecut compania Boston Dynamics care face roboti militari.
Sa analizam situatia: O companie care stie totul despre noi, care are probabil cea mai mare retea de computere din lume si una dintre cele mai ridicate expertize in ceea ce priveste inteligenta artificiala, si care mai are si motto-ul don’t be evil, adica nu fi rau, tocmai a cumparat o firma care face niste roboti inspaimantatori, care se numesc Big Dog, Atlas sau Ghepardul. Asadar vorbim despre roboti ucigasi care stiu unde stai si care alearga mult mai repede decat tine atunci cand te gasesc. Ne intrebam la ce s-a gandit Google cand a facut aceasta achizitie. Noi ii stim ca fiind o companie care organizeaza informatiile acestei lumi si le face accesibile si folositoare pentru noi toti.
Lasand la o parte glumele legate de SkyNet, Terminator sau Robocop, ne propunem sa nu ne panicam. Inca.