Printre obiectivele pe care le-am vizitat în China s-a numărat și sediul HONOR din Shenzen, situat în complexul Shum Yip Sky Park. Inaugurat pe 30 august 2021, turnul de oțel și sticlă se află în zona Xiangmihu CBD din districtul Futian. Clădirea, care încape cu mare greutate în fotografii, are o suprafață de 39.000 de metri pătrați, găzduiește aproape 2.200 de angajați și centrul operațional pentru cercetare, dezvoltare, producție, vânzări, marketing și servicii financiare la nivel global. Sediul HONOR are 210 săli de ședințe și dispune de spațiu pentru 2.900 de birouri. Holul de la intrare este atât de spațios, încât ai putea face lejer drifturi cu mașina.
Prima oprire a fost în ceea ce aș numi „sala trofeelor”. Un spațiu cu design aerisit și aspect între magazin și expoziție, plin cu dispozitive de toate felurile și de premiile câștigate de compania HONOR de-a lungul timpului.
Un tânăr cu o engleză impecabilă ne-a povestit că HONOR se află printre primele șase companii de tehnologie din China, când vine vorba de investițiile în cercetare și inovare. Din cei peste 13.000 de angajați ai săi la nivel global, 70%, mai precis, peste 9.000 de oameni, se ocupă de R&D. Compania are peste 52.000 de magazine și standuri unde cei interesați pot testa și cumpăra produsele. În plus, tehnologia lor este folosită activ pe mai mult de 250 de milioane de dispozitive conectate la nivel global.
Prezentarea a continuat cu sistemul de operare Magic OS și arhitectura sa care înglobează inteligența artificială pe mai multe nivele.
Primul (Cross-device OS) conectează toate dispozitivele (telefon, laptop și gadgeturi smart) astfel încât să funcționeze împreună fără probleme, ca și cum ar fi o singură unitate. Vezi demonstrația Cross-device OS și privacy camera în clipul următor.
Deasupra lui, al doilea nivel (Platform-level AI OS) face ca toate funcțiile importante, de la notițe până la cameră, să fie disponibile pe orice dispozitiv folosești. E ca și cum ai avea aceleași unelte la îndemână, indiferent dacă lucrezi pe telefon sau laptop.
Mai sus, al treilea nivel (Device-level AI) aduce inteligența artificială direct pe dispozitivul tău. Aici găsești funcții Inteligente ca detectarea deepfake-urilor în apeluri video sau capacitatea de a surprinde imagini clare chiar și când subiectul e în mișcare rapidă, AI Motion Sensing.
În vârf, al patrulea nivel (Cloud AI) folosește puterea cloud-ului pentru funcții mai complexe. Poți să ștergi elemente nedorite din poze cu ajutorul AI Eraser, să retușezi ochii închiși într-o fotografie de grup sau să lărgești cadrul unei imagini pentru a include mai multe detalii.
În clipul următor este demonstrată calitatea difuzoarelor, urmată de funcțiile AI ale telefonului: fotografierea unui obiect în mișcare rapidă, ștergerea elementelor nedorite din poze, corectarea automată a ochilor închiși și extinderea cadrului fotografiilor.
Vedem cum telefonul partajează informații între aplicații, cum poți căuta ceva desenând un cerc pe ecran și cum detectează deepfake-urile în apelurile video. La final, asistentul AI Honor comandă o cafea la cerere, cu confirmare manuală pentru plată.
A urmat o pauză în care am putut să hoinărim printre exponate. Vezi în continuare imagini cu HONOR Magic7 Pro, HONOR V Purse, HONOR Magic V Flip Special Edition și HONOR Magic V Flip, un duș aplicat HONOR Magic V3, bateriile, balamaua și alte informații despre telefoane, iar la final o privire scurtă asupra celui mai subțire pliabil.
Vizita a continuat cu două prezentări și o discuție liberă despre AI.
Prima prezentare a fost susținută de Jianji Zhu, Product Manager, HONOR Device și a pornit de la ecosistemul Snapdragon și avantajele platformei AI pentru PC-uri moderne, cu accent pe performanță, eficiență energetică și optimizarea funcțiilor avansate. Apoi discuția s-a concentrat pe noul laptop HONOR MagicBook Art 14 despre care Jianji Zhu a spus că e mai puternic decât modelele Microsoft Surface și mai târziu l-a comparat cu Apple MacBook Air 13.6”.
Laptopul e mai ușor și mai subțire decât generațiile anterioare, cântărind puțin peste un kilogram și având o grosime de 11.5mm. Designul acestuia e inspirat de frunzele de viță de vie, concretizându-se într-o formă fluidă și modernă. HONOR MagicBook Art 14 include o cameră magnetică și un display confortabil pentru ochi.
Noul sistem de cameră AI Falcon al Magic7 Pro folosește un senzor de 200MP, despre care HONOR susține că oferă claritate chiar și la distanțe mari, cu un zoom de până la 100x. Printre funcțiile avansate se numără AI Motion Sensing Capture, care surprinde cadre precise în mișcare, și HD Continuous Shooting pentru fotografiere continuă. De asemenea, camera de 50MP AI Enhanced Portrait asigură portrete clare, naturale și bine detaliate.
Noul Magic Portal 2.0 facilitează interacțiunea rapidă și intuitivă cu telefonul. Utilizatorii pot utiliza funcția Circle to Search pentru a identifica informații direct din imagini, pot adăuga produse în „wishlist” sau pot căuta pe loc pe Instagram. De exemplu, dacă identifică un produs într-o fotografie, îl pot căuta imediat pe Instagram pentru a găsi postări similare sau mai multe detalii. O altă funcție deosebită este AI Deepfake Detection, care detectează și previne conținutul falsificat în aplicații precum WhatsApp și Facebook Messenger.
Ecranul de 6.8 inch are o luminozitate maximă de 5.000 niți și este certificat pentru reducerea oboselii ochilor prin tehnologia Circularly Polarized Light, care protejează vederea în timpul utilizării prelungite. Telefonul are o construcție solidă, ecranul fiind protejat cu NanoCrystal Shield, oferind rezistență la căderi și este certificat SGS pentru durabilitate. Mai mult, datorită certificării IP68/IP69, HONOR Magic7 Pro este rezistent la apă și praf.
HONOR Magic7 Pro este dotat cu Snapdragon 8 Elite, care aduce o creștere de 35% a performanței și o reducere cu 40% a consumului de energie. Bateria Siliciu-carbon 3.0, cu o capacitate de 5.850mAh, oferă o autonomie extinsă și telefonul poate fi încărcată rapid la 100W prin cablu sau 80W wireless. De asemenea, dispozitivul funcționează fără probleme și în condiții extreme, oferind 20 de ore de autonomie chiar și la temperaturi de -20°C.
În ceea ce privește sunetul, HONOR Magic7 Pro integrează AI Spatial Audio, care oferă o experiență audio de calitate, cu bass îmbunătățit și sunet mai clar. Sistemul de securitate avansată include 3D Facial Recognition și 3D Ultrasonic Guidance.
Apoi a urmat un dialog liber cu Ashley He, Head of Global Marketing, Thomas Bai, Head of AI Product, și Robin Wu, Head of Premium Product. Acești au explicat că inteligența artificială dezvoltată de HONOR se bazează pe trei piloni: un ecosistem deschis, o abordare centrată pe utilizator și protejarea confidențialității.
S-a discutat despre beneficiile AI on device vs cloud, evidențiindu-se avantajele procesării locale, cum ar fi protecția sporită a datelor personale și timpii de răspuns mai rapizi. Pe de altă parte, soluțiile AI în cloud oferă o putere de procesare superioară și acces la seturi mai mari de date, dar ridică întrebări legate de securitate și confidențialitate.
În viitorul apropiat, inteligența artificială nu se va limita doar la telefoane, ci va fi integrată și în ceasuri, căști și alte dispozitive inteligente, devenind omniprezentă. Astfel, importanța dispozitivului în sine ar putea scădea, accentul mutându-se pe experiența oferită de AI și pe ecosistemul conectat.
În această linie, l-am întrebat în finalul discuției pe Robin Wu, Head of Premium Product ce crede despre următorul pas în tehnologie și dacă aplicațiile vor dispărea complet. El a răspuns că, deși majoritatea aplicațiilor vor dispărea, unele vor supraviețui din motive comerciale. A oferit și câteva exemple: anumite bănci nu vor dori să-și amestece clienții cu alte instituții, iar companiile care obțin venituri din publicitate vor prefera să-și păstreze aceste surse de câștig.
Din vizita la sediul HONOR din Shenzhen reiese mai mult sau mai puțin clar strategia companiei. Dacă în trecut HONOR era perceput mai mult ca un brand de telefoane, acum compania își construiește un ecosistem complet de produse conectate, susținut de o infrastructură AI proprie. În contextul actual al tensiunilor comerciale dintre China și SUA, piața europeană devine tot mai importantă pentru producătorii chinezi de tehnologie și HONOR nu face excepție. Chiar dacă factorul politic alimentează uneori scepticismul consumatorilor europeni față de brandurile chinezești, calitatea produselor oferite de acestea rămâne, fără îndoială, de top.