ReviewsTECH

ViewSonic ColorPro este exemplul perfect de accesoriu util pentru un monitor profesional (hands-on)

Ce este un setup puternic fără un monitor bun? Păi, nu mare lucru, dar chiar și cu o ofertă atât de bogată de modele, găsirea unuia unic se poate dovedi o sarcină extrem de complicată. Inovațiile în domeniu se limitează adesea la panou și poate două-trei noutăți pe partea de design: ba o luminiță, ba un sistem de ajustare pe înălțime. Însă ViewSonic ColorPro este o inovație a naibii de interesantă care a ajuns în atenția mea de curând și am zis că este un moment numai bun să vorbesc despre ea.

Pentru a testa noua jucărie a producătorului, am primit în teste un monitor ViewSonic ColorPro VP2776 dedicat creatorilor de conținut și profesioniștilor care au nevoie de un ecran foarte precis care rezistă în timp. Iar noul accesoriu este un selling-point major în cadrul acestei lansări, astfel materialul ăsta va fi ceva mai diferit. Vorbim și despre monitorul în sine, nu vă faceți griji, dar rotița… aia este specialitatea casei.

Aruncăm o privire la ViewSonic ColorPro VP2776

ViewSonic ColorPro VP2776 este un monitor bine-dotat care se adresează profesioniștilor. Vrei să editezi fotografii, ai de montat filme ori folosești softuri de randare 3D și alte nebunii? Se prea poate ca specificațiile acestui model să te dea pe spate, mai ales că îmbină foarte armonios caracteristici d-astea de oameni serioși cu un panou super rapid la 165Hz pe care l-ai vedea mai de grabă pe un model de gaming.

Diagonală 27″
Tip panou Nano IPS
Rezoluție 2560 x 1440
Contrast static 1.000 : 1 (typ)
Contrast dinamic 20M : 1
Luminozitate 400 nits
Culori 1.07 miliarde
Adâncimea de culoare 10 bit (8 bit + A-FRC)
Rată de aspect 16:9
Timp de răspuns (GTG) 3ms
Timp de răspuns (MPRT) 3ms
Unghi de vizibilitate 178* orizontal / 178* vertical
Curbat Nu
Rată de refresh 165Hz
Adaptive Sync Da
Filtru pentru lumină albastră Da
Flicker-Free Da
Gamă de culori Adobe RGB: 87%
DCI-P3: 95%
EBU: 100%
REC709: 100%
SMPTE-C: 100%
NTSC: 94%
sRGB: 100%
Tratament ecran Anti-Glare
Conexiuni 1x USB 3.1 Type-C Downstream
2x USB 3.2 Type-A Downstream
1x USB 3.2 Type-B Upstream
1x USB 3.2 Type-C Upstream, DisplayPort Alt
1x Micro USB
1x Jack 3.5mm
2x HDMI 2.0 (HDCP 2.2)
1x DisplayPort

Panoul Nano IPS de pe ViewSonic ColorPro VP2776 are o diagonală de 27” și oferă acoperire mare a mai multor game de culoare. Luminozitatea de 400 de nits nu este impresionantă, însă oferă HDR400 pentru o experiență cinematografică. Rezoluția de 2560 x 1440 pixeli ar putea părea mică, însă pentru diagonala asta este un golden spot, iar rata de refresh de 165Hz îți oferă o experiență de utilizare extrem de fluidă.

ViewSonic ColorPro Hands-OnPe lângă specificațiile panoului, monitorul excelează și pe partea de aspect și construcție. În mod natural, când te adresezi unor oameni care lucrează în industrii creative și pun accent pe design, trebuie să oferi un produs arătos. Iar ViewSonic ColorPro VP2776 este fix asta, mai ales că a câștigat mai multe premii pentru aspectul său minimalist: Smart Space Awards 2021, iF Design Award 2021 și Good Design Award 2021.

Toată această atenție pozitivă se datorează în mare parte sistemelor extra adăugate de producător. E ușor să pui un panou într-o carcasă de plastic, dar nu este la fel de ușor să obții și un aspect plăcut. Însă monitorul ăsta vine cu un stand metalic foarte arătos și extrem de util. Poți să-l ajustezi pe înălțime, poți să-l roteșți, este al naibii de stabil și îți dă impresia de produs premium.

Nu stă deloc rău nici pe partea de accesorii. ViewSonic ColorPro VP2776 vine cu un shading hood, adică un fel de glugă care previne reflexiile create de lumina parazită din cameră. În combinație cu finisajul anti-glare de pe ecran, obții o imagine cât mai precisă, fără probleme cauzate de lumina ambientală. Iar dacă lucrezi noaptea, lampa inclusă în carcasa monitorului îți va oferi un background care nu-ți obosește privirea.

Conectivitatea este un alt punct forte și cum mulți oameni care activează în domeniile creative folosesc PC-uri de la Apple, cei de la ViewSonic s-au asigurat că VP2776 este compatibil cu macOS. Prin intermediul portului USB-C de 90W de pe monitor vei putea conecta un MacBook la acesta și același cablu îți va oferi și alimentare pentru laptop, dar și imagine și sunet. Tehnologia ICC Bridge va potrivi culorile monitorului cu profilele de culoare ale produselor Apple, astfel poți fi convins că nu vei avea probleme de compatibilitate.

ColorPro Wheel este cel mai tare accesoriu pentru un monitor

A venit însă momentul să ne adresăm elefantului din încăpere și anume rotița de calibrare ColorPro Wheel. Avem în față primul monitor care vine cu o unealtă de calibrare inclusă în pachet, dar acest accesoriu este, după cum ar spune englezu’: more than meets the eye. Adică o poți folosi să-ți calibrezi ecranul și să-l ții mereu cât mai corect din punct de vedere al coloristicii, însă îndeplinește mai multe scopuri.

Dar să începem cu cea mai importantă dintre toate. Calibrarea este importantă pentru creatorii de conținut. Îți asigură corectitudinea muncii și îți oferă ție, ca și creator, culori precise care îți permit să-ți duci la bun sfârșit viziunea artistică. Un monitor calibrat prost poate fi diferența dintre o poză perfectă și una în care culorile par că nu se potrivesc cu conținutul.

ViewSonic a rezolvat chestiunea asta calibrând monitorul în fabrică. Dar în utilizare, acesta își mai pierde setările și necesită o recalibrare regulată, iar de cele mai multe ori oamenii fie nu știu că există unelte precum colorimetrul, ori consideră că acesta este prea scump. Iar cu prețuri care pleacă de pe la 500 de lei și ajung poate și la mii de euro, este o chestie pe care o pot înțelege.

ViewSonic ColorPro Hands-On

ColorPro Wheel poate fi folosită fix ca un colorimetru de la DataColor sau X-Rite. O pui pe ecran cu lentila îndreptată spre acesta și în funcție de datele pe care ți le oferă, îți poți păstra monitorul în formă maximă mereu.

Altă funcționalitate a acestei unelte este controlul în aplicații precum Adobe Creative Suite și Capture One. ColoPro Wheel este compatibilă cu aceste softuri și-ți permite să ajustezi cu precizie orice slider. Astfel o poți folosi în combinație cu mouse-ul și tastatura ca metodă extra de input. Am testat-o în Photoshop în timp ce editam niște poze pentru un alt articol și chiar s-a dovedit extrem de utilă, mai ales pentru unul ca mine căruia i se zbate un ochi atunci când slider-ul ăla sare cu un punct peste valoarea la care vreau să-l setez.

Și dacă tot se învârte și se-apasă, producătorul a făcut din rotițaasta ColorPro Wheel și telecomandă pentru meniul OSD al monitorului. În felul asta scapi de navigarea stângace pe care o au majoritatea monitoarelor. Setarea parametrilor din rotiță este mult mai comodă decât să stai să ghicești care buton de pe spatele monitorului trebuie apăsat ca să selectezi o opțiune sau ca să închizi meniul.

ViewSonic ColorPro Hands-On

Per total, ColorPro Wheel se prea poate să fie cea mai tare invenție pe care am văzut-o în domeniul monitoarelor în ultimii trei-patru ani. Monitoare cu telecomenzi pentru control am mai văzut, colorimetre se găsesc ușor în magazine, iar controllere extra pentru Photoshop și softuri de editare sunt zeci. Dar o soluție care să le integreze pe toate și să le îmbine atât de frumos cu un monitor nu am văzut niciodată, iar ăsta este motivul pentru care cred că este o soluție unică și extrem de utilă.

Concluzie

Când te uiți la ViewSonic ColorPro VP2776 strict ca și monitor, nu sunt multe lucruri cu care te poate surprinde. Cu un preț de 800 de dolari, adică vreo 4.000 de lei pe Limba Română, este greu de recomandat, mai ales că monitoare Nano IPS cu rezoluție 1440p și 165Hz găseșți și pe la jumătate de preț. În același timp, editorii video ar putea strâmba din nas la rezoluția mai mică de 4K.

Cu toate astea, când priveșți acest monitor ca și pachet, alături de accesoriile despre care am vorbit, caracteristicile extra, design-ul cu care a câștigat diverse premii și unealta ColorPro Wheel, situația se schimbă drastic și cred cu tărie că ViewSonic ColorPro VP2776 este unul dintre cele mai tari monitoare pe care le-am testat în ultima vreme. Dacă vrei o soluție completă care să-ți ofere acuratețe cât mai mare a culorilor, un ecran rapid și accesorii dedicate activității tale, mi-e greu să recomand altceva pentru că pur și simplu nu există încă un competitor care să ofere un pachet atât de complex.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button