HiFi-TVTECHTech&IT

VESA a standardizat specificațiile pentru ecrane HDR

Lumea ecranelor HDR devine ceva mai puțin nebuloasă, mulțumită noilor standarde anunțate de către VESA.

Asociația anunță un nou set de standarde reunite sub numele DisplayHDR, menite să vină în ajutorul atât a producătorilor cât și a cumpărătorilor. Acest standard este necesar pentru că nu toate ecranele HDR sunt egale, iar unele au performanță mult mai slabă față de altele. Totuși, asta nu înseamnă că Dell HDR este HDR, acel monitor tot nu se încadrează în noile standarde. Dacă vreți un rezumat al noului standard, citiți mai departe, altfel dați scroll puțin mai jos unde veți găsi un tabel mare cu toate detaliile.

Cel mai slab standard care tot este considerat HDR este DisplayHDR-400. Asta presupune ca ecranul să fie în stare să ofere într-o zonă mică (de 10% din centru) un nivel de iluminare de 400 de nits (candele/metru pătrat), alături de abilitatea de genera 400 nits pe termen scurt pe toată suprafața sa și constant minim 320 nits. Pentru context, monitorul Dell atingea maxim 350 nits în general. Pragul următor este DisplayHDR-600, care crește numerele la 600/600/350 și DisplayHDR-1000 cu 1000/1000/600.

Iluminarea maximă nu este singurul criteriu care face parte din specificație. Nivelul minim de lumină, cel care va determina cât de întunecată este cea mai neagră culoare de pe ecran, este și ea clasificată. Astfel veți găsi o discrepanță masivă de la DisplayHDR-400, care abia dacă este mai bun care un ecran SDR, până la DisplayHDR-1000 care trebuie să aibă cel mult 0.05 nits pentru cele mai întunecate secțiuni ale ecranului.

Ecranele HDR de orice tip mai trebuie să aibă minim panouri de 8 biți care pot să redea culori de 10 biți prin oscilarea pixelilor. În ceea ce privește culorile efective, asta înseamnă că vor trebui să suporte într 95% și 99% din Rec.709. Dacă visați să vedeți Rec 2020 în acest standard… se pare că încă mai avem mult de muncă până acolo. De asemenea, durata maximă pentru schimbarea luminozității de la minim la maxim trebuie să fie de 8 cadre.

Certificarea DisplayHDR va fi vizibilă în viitor pe televizoare și poate chiar pe monitoare, uneltele de testare fiind deja în mâinile producătorilor. Așa că măcar veți ști cât de HDR este ecranul pe care îl veți cumpăra. Șansele să luați țeapă se vor diminua astfel.

[Anandtech]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button