PC

Din păcate nu toate monitoarele HDR suportă HDR

Pentru că deja nu era suficient de greu să explici cuiva ce înseamnă HDR, în contextul unui monitor sau a unui televizor, se pare că discuția a devenit și mai dificilă de curând.

Dell anunță lansarea unui nou monitor, numit U2518D, care vine cu o suport pentru ceva numit „Dell HDR”. Acest standard nu ar trebui confundat cu HDR-ul tot promis de următoarea generație de monitoare și televizoare, deoarece nu se încadrează în specificațiile pentru HDR10.

HDR10 este standardul folosit acum de consolele din noua generație și de plăcile video curente pentru a reda conținut cu un grad foarte mare de acuratețe a culorilor. Pentru ca un monitor sau televizor să suporte în mod oficial HDR10 trebuie să aibă anumite caracteristici, precum un panou cu o adâncime de culoar de 10 biți.

Monitorul anunțat de către Dell are un panou de doar 8 biți și o capacitate de iluminare de 350 candela pe metru pătrat, ceva ce nu prea se conformează cu HDR10. Totuși, monitorul poate să accepte și să afișeze conținut în format HDR10, doar că în mod evident nu o va face bine, erori de culoare și luminozitate fiind inevitabile. În rest, monitorul are un panou IPS de 60Hz, ce redă o rezoluție de 2560×1440, și costă 500 de dolari. Monitorul este certificat ca suportând 99% din sRGB ce deja îl descalifică de la pretenția de a se încadra în vreun fel în spațiul de culoare descris de HDR10.

Acest „Dell HDR” cu siguranță nu va ajuta adoptarea standardului, deoarece lumea se va uita la el, va vedea ”HDR” și nu va fi impresionată de cum arată, tehnologia de bază fiind inferioară celei cu certificare pentru High Dynamic Range.

[Guru3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button