
În timp ce Samsung a mizat pe strategia (re)lansării Galaxy S25, ca o serie flagship ultra-rafinată și centrată pe AI, dar cu minime îmbunătățiri reale la partea de hardware și abordare la modul general, Apple și-a folosit „asul din mânecă” păstrat de mult timp lansând nu încă un iPhone SE, ci un iPhone premium, dar mai ieftin: iPhone 16e.
Ei bine, a reușit. iPhone 16e a „spart” topul vânzărilor smartphone, iar asta folosind cea mai zgârcită configurație pe care nu te-ai aștepta să o vezi în echiparea unui telefon încadrat la gama premium. Cu o singură cameră foto la partea din spate. Nu periscope, nu tele, nu ultrawide. Nici măcar tehnologie MagSafe.
Chiar este iPhone 16e mai popular decât Galaxy S25 Ultra?
Nu chiar, cele două vizând de fapt categorii diferite de utilizatori. Modelul Apple ia în vizor acei consumatori ținuți la distanță de prețurile iPhone prohibitive, în timp ce al doilea este un telefon eminamente premium, preferat mai ales de entuziaști. La fel și cu alternativele Galaxy S25 și S25 Plus.
Dar în practică, un telefon mai puțin popular nu obține în mod automat și vânzări mai slabe. Mai ales dacă aduci în discuție și ofertele cu abonament pentru care iPhone 16e este „croit” cu adevărat.
În timp ce telefoanele din seria S25 au fost doar „suficient de bune”, strategia Apple de a renunța la gama iPhone SE și lansa în schimb un iPhone 16e cu aspect/dotări ceva mai bune, mai scump dar nu prea scump, pare că a funcționat de minune cu fanii Apple care l-au perceput ca pe un produs complet nou. Când de fapt, este doar un iPhone premium cu dotări mai zgârcite și probabil mai scump decât ar trebui.
Și uite așa cei de la Samsung și-au văzut cota de piață diminuată de la 21% în trimestrul Q1-2023, la 18% un an mai târziu. Dar vânzările sub așteptări obținute cu seria Galaxy S25 nu reprezintă o cauză unică pentru acest declin, creșterea puternică raportată de jucători precum Xiaomi și Vivo contribuind la erodarea vânzărilor Samsung.
Adevărata întrebare este dacă iPhone 16e se va dovedi în cele din urmă mai de succes decât duetul Galaxy A36 / Galaxy A56, cele din urmă având prețuri și mai atractive, dar și dotări nu chiar atât de premium.
Din păcate, analiștii de la Counterpoint Research vin și cu vești proaste, anticipând că actuala creștere modestă a pieței smartphone globale, de 3% din trimestrul I, să fie urmată de scăderi abrupte cauzate în principal de „incertitudinile economice în creștere”, respectiv, războiul tarifelor inițiat de administrația Trump.