Utilizatorii Apple Pay din Ungaria reclamă multiple tranzacții neautorizate de pe cardurile bancare, investigații preliminare sugerând probleme cu sistemul de plăți administrat de creatorul iPhone.
Apărute începând cu ziua de miercuri, tranzacțiile neautorizate afectează îndeosebi clienții Raiffeisen, reprezentanții băncii acuzând ”probleme tehnice” de partea partenerului Apple, confirmând că lucrează cu acesta pentru găsirea unei soluții:
”Îi informăm pe clienții noștri că, din cauza unei probleme tehnice cu un partener extern, cardurile bancare ale unora dintre clienții noștri pot fi debitate incorect de Apple. Colegii noștri au contactat oficialii Apple, iar problema este în curs de rezolvare.”
Și reprezentanții MBH Bank susțin ipoteza unor probleme cu sistemul Apple Pay:
”Din cauza unei erori tehnice externe, magazinul de aplicații Apple a debitat incorect cardurile bancare ale unor utilizatori în după-amiaza zilei de 26 iunie, ceea ce a afectat și unii clienți MBH Bank. Colegii noștri au raportat imediat problema la Apple și au luat măsurile necesare. Vom informa clienții noștri despre creditarea tranzacțiilor eronate ulterior.”
Valoarea tranzacțiilor pare să varieze pentru fiecare persoană, dar prin natura sa problema este una gravă, fondurile extrase prin tranzacții neautorizate Apple Pay rămânând indisponibile pentru posesorii acestora. Desigur, reprezentanții instituțiilor bancare susțin că problema este una temporară, însă ar putea dura ceva timp restituirea integrala a fondurilor.
Potrivit investigațiilor preliminare, majoritatea tranzacțiilor neautorizate par să fie legate de cumpărături anterioare și abonamentele anulate care au fost taxate din nou.
Lansat și în România din anul 2019, sistemul Apple Pay oferă o modalitate comodă de plată pentru utilizatorii Phone și Apple Watch. Aceștia pot plăti cu Apple Pay în magazine, restaurante, taxi, automate și în multe alte locuri. De asemenea, clienții pot face cumpărături în aplicații sau pe site-uri web în Safari prin intermediul Apple Pay, fără a mai fi necesar să completeze formulare de înregistrare sau să introducă în mod repetat adresa de facturare sau livrare. La fiecare achiziție, autentificarea se poate realiza cu o simplă privire sau atingere folosind funcțiile Face ID sau Touch ID, tastând parola dispozitivului.
Până în acest moment, nu există informații despre incidente similare în rândul utilizatorilor Apple Pay din România sau din alte țări europene. Cu toate acestea, dacă folosești dispozitive înrolate în sistemul Apple Pay probabil că nu ar strica să verifici lista cu tranzacții recente a cardului tău bancar.