Tech&ITRSS PaginaDeMediaTECHTelefoane

Productia unui iPhone 12 Pro costa sub 2.000 de lei

Noul iPhone 12 Pro a fost facut bucati de curand de catre iFixit. Odata cu dezasamblarea, am putut arunca o privire si la componentele din interior. Iar acum, cu ajutorul unui raport care discuta despre pretul componentelor, aflam si cat ii costa pe Apple sa fabrice un astfel de telefon. Si spre surprinderea nimanui, profitul per unitate vanduta este imens. In realitate, noul flagship are o singura piesa mai scumpa; este vorba despre modelul 5G de la Qualcomm.

Conform celor de la Nikkei, se pare ca 26.8% dintre componente vin din Coreea de Sud. Cu alte 21.9 procente originand din Statele Unite, putem observa strategia agresiva a celor de la Apple de a obtine piese la preturi cat mai mici. Iar asta, fara sa apeleze foarte mult la China. Astfel, iPhone 12 Pro foloseste sub 5% piese din China.

iPhone 12 Pro Provenienta Componentelor

Iar daca va intrebati cat costa un astfel de dispozitiv „pe piese„, am aflat si preturile. Un iPhone 12 Pro ii costa pe cei de la Apple circa 406$. Asta se traduce in 1.660 lei, un pret mult sub cel afisat la rafturile magazinelor pentru flagship-ul producatorului american. Iar dintre toate componentele folosite in noul telefon, cel mai scump este modem-ul 5G Qualcomm X55 5G care are un cost de 90$. Dar daca asta este cel mai scump, poate va intrebati cat costa restul de piese. Pai, hai sa va zic.

  • Ecranul OLED produs de Samsung – 70$
  • Modemul Qualcomm Snapdragon X55 5G – 90$
  • Procesorul A14 Bionic – 40$
  • Memoria SK Hynix – 12.8$
  • Memoria flash Samsung – 19.2$
  • Senzorii CMOS de la Sony – 7.4$ / 7.9$

Asta inseamna ca iPhone 12 Pro este un produs foarte reusit; cel putin pentru Apple. Producatorul a reusit sa livreze un telefon foarte puternic, avand un pret de productie mic. Desigur, asta nu inseamna ca Apple castiga 594$ pentru fiecare telefon vandut. Trebuie luat in calcul costul procesului de R&D (Research & Development), campaniile de promovare, salariile angajatilor si costurile necesare pe partea de software si intretinerea acestuia.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button