ȘtiriTech&IT

Uniunea Europeană supune astăzi la vot o inițiativă pentru scanarea tuturor comunicațiilor criptate

Justificând prin nevoia de a combate pornografia infantilă și abuzurile împotriva copiilor, oficialii Uniunii Europene readuc în centrul atenției un plan mai vechi pentru scanarea tuturor comunicațiilor prin mesaje instant (ex. schimburile de mesaje WhatsApp) chiar dacă acestea sunt intermediate prin rețele criptate.

Numit  „Chat Control” de către oponenții săi, controversatul plan presupune nimic mai puțin decât direcționarea tuturor schimburilor de mesaje prin servere unde acestea sunt decriptate, analizate și re-criptate, înainte de a fi trimise către destinatar.

Planul inițial presupunea scanarea tuturor mesajelor, text, imagini și sunet pentru detectarea conținutului ilegal. Însă a fost abandonat după ce marii giganți tehnologici au reacționat la unison cu grupurile care militează pentru dreptul cetățenilor la confidențialitate, declarând că măsura ar zădărnici tehnologiile moderne de criptare prin introducerea unui punct vulnerabil ce invită la atacuri informatice și abuzuri de tot felul. În plus, ar fi o intruziune masivă în viața personală a oamenilor de bună credință, inducând acestora sentimentul că sunt în permanență monitorizați și urmăriți, la fel ca pe vremea vechilor regimuri totalitare.

În răspuns la criticile primite, oficialii UE au revizuit propunerea în iunie 2024, pentru a viza numai fotografiile, videoclipurile și adresele URL. Cu toate acestea, utilizatorii ar trebui să își dea acordul pentru ca fișierele încărcate să fie scanate înainte de a fi criptare, trecându-le mai întâi printr-un server unde se face respectiva scanare. Din nou, subminând chiar scopul tehnologiilor de criptare.

Merită precizat că autoritățile europene nu sunt singurele care fac presiuni asupra giganților tehnologici pentru deschiderea accesului la comunicațiile criptate, serviciul de informaţii MI5 din Marea Britanie trimițând în mod frecvent astfel de solicitări administratorului WhatsApp și altor platforme de mesagerie. La fel și agențiile de informații americane, acționând sub mandat pentru investigarea activităților teroriste. Însă de aici și până la demontarea tehnologiilor de criptare end-to-end cu scopul interceptării/scanării sistematice a comunicațiilor criptate este cale lungă.

La fel ca MI5-ul britanic, reprezentanții agențiilor europene de informații susțin că operațiunile le sunt practic blocate de tehnologiile moderne de securizare a conexiunilor. Şeful MI5 susţine că mediul online a devenit „un vest sălbatic, nereglementat şi inaccesibil autorităţilor” care în prezent nu au niciun instrument eficient pentru interceptarea mesajelor secrete ale suspecţilor de terorism, chiar dacă aceștia se află teoretic sub urmărire.

Presiunile agențiilor europene de informații pentru slăbirea tehnologiilor de criptare au crescut în special după ce servicii de mesagerie extrem de populare precum WhatsApp au implementat sisteme funcționale de criptare a conexiunilor în sistem end-to-end, renunțând la implementările parțiale care lăsau deschise anumite „portițe” în vederea interceptării.

Potrivit unor documente confidențiale, scăpate pe internet în luna septembrie 2024, autoritățile UE pregătesc o nouă versiune a proiectului de lege, care introduce folosirea tehnologiilor de inteligență artificială. Astfel, furnizorii de servicii de comunicații (CSP) ar avea opțiunea de a folosi sisteme de scanare bazate pe AI pentru a identifica conținutul potențial dăunător. Însă problema de fond rămâne aceeași, anume că lanțul tehnologiilor de criptare nu mai este unul neîntrerupt, adică end-to-end. În schimb, administratorii serviciilor de mesagerie ar fi obligați pe cale legală să spargă confidențialitatea mesajelor trecând toate chat-urile utilizatorilor prin noul filtru de scanare AI, raportând activitățile ilegale descoperite. Iar cine stabilește criteriile de raportare? Păi tot autoritățile, desigur, urmând propria agendă europeană și națională.

Consiliul UE a inclus deja această propunere pe ordinea de zi, pentru a fi discutată și eventual votată, chiar astăzi 6 decembrie.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button