Știri IT

Un fizician a postat o poză cu o felie de salam și a pretins că este o stea

Telescopul James Webb, care a descoperit cele mai îndepărtate galaxii cunoscute de om, a fost subiectul unei farse acum aproximativ o săptămână. Fizicianul Etienne Klein, director al Comisiei de Energii Alternative și Energie Atomică din Franța, a postat pe Twitter o imagine despre care a spus că este capturată de Telescopul James Webb și reprezintă steaua cea mai apropiată de soare, numită Proxima Centauri. Un lucru pe care oamenii nu l-au realizat, cel puțin o parte dintre ei, este faptul că acea imagine nu este capturată de telescopul James Webb, ci este de fapt o poză cu o felie de salam chorizo. O farsă de nota zece, părerea mea.

Imaginea a fost distribuită de către fizician cu descrierea (tradusă din franceză): „Fotografia a fost făcută de Telescopul James Webb […] Ce calitate a detaliilor…O nouă lume este descoperită în fiecare zi”. Etienne Klein are peste 91 de mii de urmăritori pe Twitter, deci vă puteți imagina la cât de multă lume a putut să ajungă această postare. Mii de oameni au redistribuit postarea fără să își dea seama că este vorba despre o farsă.

Câteva zile mai târziu, Klein a recunoscut că în acea imagine era doar o felie de salam chorizo pe un fundal negru: „Având în vedere anumite comentarii, mă simt obligat să specific că acest tweet care arată o presupusă poză cu Proxima Centauri este de fapt o glumă”. Ulterior, fizicianul și-a cerut scuze pentru această farsă și a spus publicației franceze „Le Point” că a postat acea imagine pentru a educa publicul în privința conceptului de fake news (sau probabil a vrut doar să facă o glumă și a realizat că aceasta a ajuns prea departe).

Matei Pană

Mereu am fost o persoană creativă, iar odată aterizat la Zona m-am trezit într-un mediu foarte prietenos în care mă pot defășura liber. Fie că vorbim despre redactat de știri și recenzii, ori editare video, filmat sau diverse treburi mici de prin birou, sunt mereu dispus să mă implic și să învăț lucruri noi. Iar când nu fac asta, fie sunt cu chitara în brațe repetând, fie mă delectez cu vreun joc.

Articole asemanatoare

Back to top button