TECH

NASA prezintă prima imagine full-color capturată de telescopul James Webb

Cel mai puternic telescop spațial construit vreodată – telescopul James Webb, a început să trimită către Pământ primele imagini full-color utilizabile de către cercetători. Telescopul, lansat în decembrie 2021, a ajuns pe orbita finală în ianuarie 2022, apoi trecut printr-o fază de calibrare și testare. Calendarul celor de la NASA a fost foarte strict, ei anunțând încă de acum ceva timp că primele imagini vor fi disponibile în 12 iulie. Ei bine, azi, 11 iulie, aceștia au prezentat un teaser, o imagine capturată pe o porțiune din cer echivalentă cu un grăunte de nisip poziționat la o distanță de un metru de ochiul privitorului. Și, ca să fim sinceri, imaginea îți cam taie răsuflarea:

Imagine capturată de telescopul James Webb
Imagine capturată de telescopul James Webb

Într-un colț de cer de mărimea unui grăunte de nisip, se îngrămădesc zeci, sute de galaxii, fiecare cu sute de MILIARDE de stele. Feel small yet? Imaginea la rezoluție maximă o găsești aici.

Telescopul James Webb în comparație cu Hubble

Clusterul de galaxii din centrul imaginii, denumit SMACS 0723, este fotografiat de camera Near-Infrared (NIRCam) a telescopului așa cum era acum 4.6 miliarde de ani. Deja vorbim de numere… astronomice (trebuia să fac gluma asta). Imaginea a fost creată cu o expunere de puțin peste 12 ore. Pare mult, când te gândești că la un aparat foto performant, o expunere de un minut e suficientă și pentru condiții de iluminare foarte slabă. Dar dacă ne uităm la telescopul Hubble, precursorul lui James Webb, acesta avea expuneri de ordinul săptămânilor, iar rezultatele…

O imagine face cât o mie de cuvinte, așa că am realizat un GIF care arată diferențele între imaginea capturată de Hubble (la o expunere de 3 săptămâni) și cea realizată de telescopul James Webb cu doar 12 ore de expunere. Cam așa arată progresul tehnologic:

Telescopul James Webb vs Hubble
Imaginea capturată de telescopul James Webb în comparație cu cea capturată de Hubble

O diferență extrem de mare, datorată în mare parte faptului că James Webb are un sistem de oglinzi cu o suprafață de 25 metri pătrați (mai mare decât suprafața vestitei garsoniere din Cluj), în comparație cu Hubble, care dispune de o suprafață de colectare a luminii de doar 4 metri pătrați.

oglinda hubble vs james webb
James Webb dispune de o suprafață mult mai mare de colectare a luminii

Mai mult, scutul care izolează telescopul James Webb de lumina provenită de la Soare, Lună și Pământ, este aproape la fel de mare ca un teren de tenis, iar telescopul este pe o orbită mult mai îndepărtată, tocmai pentru a diminua interferențele.

Aceasta este doar prima imagine din, sperăm, un lung șir. Pe 12 iulie vom avea și mai multe imagini de aceeași calitate extraordinară cu diferite zone de pe cer. Dacă vrei să fii printre primii care văd aceste imagini spectaculoase, poți urmări live transmisiunea NASA aici.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button