Tech&ITPCRSS PaginaDeMediaTECH

Ubuntu cu interfață de Windows 11, sau un fel de „best of both worlds”

După ce Microsoft ne-a prezentat Windows 11, s-au format două tabere: oamenii care apreciază noua interfață grafică și oamenii care o urăsc. Personal, mă situez în prima categorie, însă știți ce-mi mai place mie mult de tot? Linux! Și uite cum pe internetul nostru de toate zilele a apărut o distribuție de Ubuntu cu interfață grafică inspirată de cel mai nou sistem de operare de la Microsoft.

Este vorba despre WindowsFX 11, un distro creat de o echipă din Brazilia. Acesta folosește un desktop environment numit KDE Plasma, popular printre utilizatorii de distribuții Linux. Peste acesta a fost aplicată tema WX Desktop, o colecție de modificări vizuale care fac întregul sistem să arate ca Windows 11. Printre acestea regăsim și pictograme, animații custom și multe elemente inspirate de interfața noului Windows.

La fel de versatil ca Ubuntu, la fel de frumos (sau nu) ca Windows 11

Pe lângă modificările cosmetice, WindowsFX 11 este bazat pe Ubuntu 21.04, folosind același kernel și același manager de pachete. Vine însoțit de o suită de aplicații gata de instalare, care o să acopere cam toate activitățile pe care le va desfășura un utilizator. Iar pentru o compatibilitate cât mai mare, există mai multe variante de imagini ISO care sunt create atât pentru procesoare x86, cât și modele ARM. Versiunea pentru Raspberry Pi nu a fost încă actualizată, cea mai nouă iterație fiind 10.8.4

Și așa mai adaug încă un distro pe lista celor pe care aș vrea să le testez în viitor. Piața de sisteme de operare gratuite devine din ce în ce mai incitantă, iar cu noul Windows 11 care nu prea a reușit să încânte mulți utilizatori și lansarea lui Steam Deck care o să crească popularitatea Linux, am putea vedea pentru prima dată o migrare în masă. Iar dacă e să fie așa și jocurile vor fi suportate în număr cât mai mare și pe platforma open-source, pe mine acolo mă veți găsi.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button