ReviewsPCTECH

TUF Gaming A1 transformă orice SSD M.2 într-un stick USB (review)

De când am băgat primul SSD în sistem, nu m-am mai uitat la vechile HDD-uri. Activitatea mea principala rămâne gamingul, așa că spațiul nu este o problemă pe care mediile de stocare rapidă să nu o poată acoperi, iar pe măsură ce am renunțat la răgăliile metalice de 3.5” am început să mă întreb dacă nu cumva există și o soluție portabilă.

Am testat SSD-uri externe de la tot felul de branduri și modele precum Sasmung T5 s-au dovedit mai mult decât bune, chiar excelente de multe ori. Dar se întâmplă din când în când să vrei ceva specific, ori să poți folosi un SSD portabil și ca disc principal într-un PC. Iar pentru aceste situații avem produse precum TUF Gaming A1, un enclosure de SSD care acceptă o bucată de stick M.2 și-ți oferă libertatea de a-ți alege capacitatea de stocare, producătorul preferat, etc.

ASUS TUF Gaming A1

Pentru cei care nu știu ce este un astfel de enclosure, practic ai un adaptor în care bagi un SSD în format M.2, îl închizi într-o carapace metalică și faci conexiunea la PC printr-un cablu USB Type-C. E bun și pentru stocare în mișcare, dar și pentru momentele alea în care îți pică Windows-ul pe sistem și vrei să faci un back-up înainte de o formatare completă.

Model ESD-T1A
Dimensiuni 125 x 54 x 13mm (L/W/H)
Greutate 142g
Sistem de operare compatibil Windows 7 sau mai nou
Mac OS X 10.6 sau mai nou
Interfață
USB 3.2 Gen 2 Type-C (Compatibil cu USB 3.2 Gen 1 și USB 2.0)
Viteză Până la 10Gbps – PCIe / Până la 6Gbps – SATA
Compatibilitate SSD
22x 42mm / 22 x 60mm / 22 x 80mm – NVMe sau SATA
Tensiune DC 5V
Temperatură De operare: 0 – 40 grade Celsius
De stocare: -40 – 60 grade Celsius
Rezistență la apă IP68

TUF Gaming A1 are o carcasă metalică foarte solidă. Aceasta a primit certificarea IP68 pentru rezistență la apă și praf, așa că nu ai de ce să-ți faci griji dacă verși cu pahar cu apă/suc pe birou și ai și SSD-ul portabil pe acolo. Și pentru a proteja și mai bine mediul de stocare dinăuntru, enclosure-ul de la ASUS a trecut cu succes și testul MIL-STD-810H 516.8, ori pe Limba Română rezistă la bușituri destul de serioase. Adică ține și la nervi, nu doar la prostie accidentală.

ASUS TUF Gaming A1

Odată ce deschizi carcasa închisă cu șuruburi cu cap de imbus vei găsi sistemul de prindere pentru un SSD M.2. Acesta se așează normal, că pe o placă de bază și se fixează pe poziție cu ajutorul a ceea ce ASUS numește un Q-Latch. Adică o balama de plastic care se închide peste marginea SSD-ului și-l blochează acolo. Elimini nevoia unui șurub mic și enervant și procesul de instalare durează două minute pe ceas.

TUF Gaming A1 oferă viteze superioare față de alte medii de stocare portabile

Fiind înzestrat cu o conexiune USB 3.2 Gen2 Type-C, noul TUF Gaming A1 suportă viteze de până la 10Gbps. Asta se traduce în 1.45GB/s iar în testele realizate de mine s-a dus cam în zona aia. Am folosit CrystalDiskMark 8 pentru testare și am realizat testele de scriere și citire cu fișiere de 1GB, respectiv 4GB. Pe partea de stocare am ales un SSD Kingston KC2500 de 500GB, model care atinge până la 3.500MB/s, adică departe de maximul suportat de enclosure-ul acesta.

Din câte puteți vedea, în ambele scenarii am înregistrat viteze mai mult decât decente care se apropie de ceea ce scrie pe cutie. Avem o valoare maximă de 1.042MB/s la citire și 983MB/s la scriere. Adică cu mult peste ce-ți oferă un SSD portabil cu conexiune microUSB, ori vreun stick USB. Și să fiu sincer, la un giga pe secundă, este al naibii de rapid și nu cred că ai avea nevoie de mai mult de atât de la un ceva destul de mic cât să-l bagi în buzunar, lângă chei.

TUF Gaming A1 este o jucărie interesantă pe care o văd făcându-și loc bine-mersi în arsenalul unui fotograf, cameraman sau al cuiva care are nevoie de capacitate mare de stocare într-un format mic și rezistent, care pe deasupra mai asigură și viteze mari. Prețul pentru o astfel de jucărie nu este mare la 229 de lei. Pe măsură ce testez astfel de accesorii, încep să mă întreb ce sens mai au toate mediile de stocare portabile și stick-urile USB, mai ales când prețul pentru un SSD a picat în cap serios.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button