Business

Trăiască berea! Heineken mai exact

Am vorbit în articolele trecute despre mașini, telefoane, chipuri, fotbal și iată că am ajuns iarăși la alcool. Mai exact despre bere, pentru că știrea zilei vine dinspre acest domeniu, și anume: Bill Gates a cumpărat 3,76% din acțiunile Heineken Holding NV în data de 17 Februarie de la mexicanii FEMSA, cel de-al doilea acționar al companiei (al cărei acționar majoritar este familia Heineken cu 52,6% din companie). Heineken Holding NV este compania ce deține 50% celui de-al doilea producător mondial de bere, Heineken NV – ce cuprinde în portofoliu, printre altele, mărci precum Heineken, Amstel, Birra Moretti și cidrul Strongbow.

Acuma, ce l-a determinat pe Bill să investească aproximativ 900 de milioane de dolari în Heineken? Nu a reușit să ne vaccineze suficient și vrea să ne otrăvească cu bere? GLUMESC, desigur, nu e cazul să ne ambalăm. Haide să analizăm un pic Heineken NV – producătorul și să vedem cum stă.

Din punct de vedere al veniturilor, anul 2022 a fost un an excelent cu un volum al vânzărilor de 34,67 miliarde de euro, peste nivelul înregistrat în 2019, compania reușind iată să depășească cu succes anii pandemici. Și profitul net este peste cel din 2019, totalizând 2,83 miliarde de euro, chiar dacă este în scădere față de 2021. Compania plătește dividende bune – un Payout ratio de 35% cu un Dividend Yield de 1,68% calculat la prețul de azi 98.3 euro.

Cu o marjă de profit net de aproape 10% și un ROE (Return on Equity) de 14,60%, compania stă chiar bine din punct de vedere al profitabilității. Si financiar totul pare ok, cu un Cash Flow pozitiv de 4,5 miliarde de euro pentru ultimele 12 luni iar Cash-ul disponibil este de 2,76 miliarde de euro. Pentru anul acesta compania se așteaptă ca atât veniturile cât și profitul să fie în creștere cu maxim 10%, acestea fiind impactate de costurile în creștere. Estimările analiștilor sunt pentru un average target price de 104,91 de euro, deci fundamental există un potențial de creștere de aproximativ 7%.

Așadar, Heineken NV nu rupe norii dar este o bună companie de portofoliu. Și cum berea este cea mai consumată băutură de pe planetă iar consumul de bere este în creștere, o investiție pe termen mediu și lung în companie nu pare să fie o idee proastă. Până una alta, abia aștept meciul de deseară pentru o bere rece. 

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button