ȘtiriTech&IT

Aproape jumătate din tot traficul de internet din 2023 a provenit de la boți

Este cel mai mare procent de când compania a început să examineze nivelurile de trafic generat de boți

Un raport al companiei californiene de securitate Imperva a constatat că 49,6% din traficul global de internet a provenit de la boți în 2023. Aceasta este cea mai mare cifră raportată din 2013, de când compania a început să examineze nivelurile de trafic generat de boți. Traficul generat de oameni a scăzut la 50,4%.

Cum se clasifică boții și cum a evoluat traficul online din 2013

Un bot este un program software care funcționează adesea singur pe internet pentru a efectua aceleași tipuri de acțiuni ca și oamenii. Imperva împarte boții în:

  • Buni – programe software care rulează sarcini automate în scopul de a servi funcții utile. Exemple de astfel de boți includ motoarele de căutare web, precum Googlebot și Bingbot, care indexează și monitorizează site-urile web. Funcțiile acestor boți includ indexarea paginilor web pentru motoarele de căutare, monitorizarea performanței site-ului web și alte activități.
  • Răi – programe software care rulează sarcini automate cu intenții malițioase. Spre exemplu boții care efectuează web scraping pentru a fura date de pe site-uri web fără permisiune, boții pentru atacuri de tip DDoS care suprasolicită și fac inaccesibil un site web sau boții care efectuează furturi de identitate sau fraudă. Scopul lor este de a provoca daune, a fura informații sau a obține un avantaj pentru cei care-l controlează.

Studiul realizat de Imperva a constatat, de asemenea, că traficul web asociat boților răi a crescut la 32% în 2023, o creștere de 30,2% față de 2022. Traficul generat de boți buni a crescut și el, dar într-o măsură mai mică, de la 17,3% din tot traficul de internet în 2022, la 17,6% în 2023. Împreună, 49,6% din tot traficul de internet în 2023 nu a fost generat de oameni, iar nivelul de trafic uman au scăzut la 50,4% din total.

Boți internet concept foto Freepik (1)

„Boții sunt una dintre cele mai răspândite și în creștere amenințări cu care se confruntă fiecare industrie”, spune Nanhi Singh, GM Application Security la Imperva. „De la simplul scraping web la preluarea de conturi, spam și refuzul serviciului (atacuri DoS), boții au un impact negativ asupra profitului unei organizații, degradând serviciile online și necesitând mai multe investiții în infrastructură și asistență pentru clienți”.

  • În 2013, traficul de internet includea 23,6% boți răi, 19,4% boți buni și 57% trafic uman.
  • În 2014, traficul de boți buni a înregistrat o creștere substanțială, de la 20,98% la 36,32%, cifră posibil influențată de indexarea mai agresivă de către motoarele de căutare.
  • 2015 a adus o scădere a traficului generat de boți răi la cel mai mic nivel, în timp ce traficul uman a atins 54,4%, cifre atribuite unei creșteri a numărului de utilizatori noi, în special din China, India și Indonezia.
  • În perioada 2016 – 2018 activitatea boților răi a fost mai scăzută, la 19,9% și respectiv 20,4%.
  • Din 2019 până în 2023, traficul generat de boți răi a crescut constant, ajungând la 32,0% din totalul traficului de internet în 2023 – cel mai mare nivel atins vreodată.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button