TECH

Alegerea unui laptop de gaming în 2016 – de la calitate la performanță/preț

Aproape întotdeauna cel mai scump fel de laptop/notebook/PC-portabil pe care îl poți achiziționa, adică computerul mobil destinat jocurilor, este și în mod special sensibil la o sumedenie de decizii de design – unele de care rareori îți poți da seama că îți pasă, până nu petreci ceva timp cu noua jucărie.

La un desktop, dacă performanța este insuficientă, rareori este nevoie de o schimbare cu adevărat radicală a configurației – dacă nu au trecut deja ani buni de la achiziție.

Vrei sunet mai bun? Bagi banii în niște boxe, și poate o placă de sunet. Ecranul are rezoluția slabă, e prea mic sau începe să o dea în fantome? Nici o problemă, întotdeauna există un model mai nou, mai mare, mai bun, mai frumos.

În fine – este evident. În cadrul unui PC desktop, totul poate fi schimbat sau îmbunătățit – fără a fi nevoit sa o iei de la capăt.

Cu laptop-urile? Heh, baftă!

Faptul că laptop-urile nu sunt upgradabile nu este neapărat adevărat. Cu toate că în ziua de azi Intel a început să ia decizia enervantă de a elimina pe cât posibil folosirea socket-urilor pentru liniile de procesoare mobile – cu foarte puține excepții – totuși de ani buni încoace, nu procesorul reprezintă principalul bottleneck – diferența dintre un procesor mobil de la Sandy Bridge (sau chiar Nehalem) încoace, comparat cu unul de desktop, fiind dictata în principal de frecvența la care acestea două rulează.

Vom împărți selecția laptop-urilor capabile de gaming în două liste: clasa de performanță, în care sunt prezente laptopurilor dedicate efectiv jocurilor, și clasa ultra-portabilelor, unde se încearcă un echilibru între performanță brută și portabilitate.

Atenție: am exclus din acest articol laptop-urile din clasa mainstream capabile și de gaming, întrucât acea clasă include deseori mașinării cu un raport preț-performanță inadecvat sau o calitate a design-ului insuficientă pentru scopurile acestui articol. Vom trata acele modele într-un articol separat.

În piața laptopurilor dedicate în mod explicit gaming-ului sunt prezenți la ora actuală 4 producători cu tradiție de lungă durată (Clevo, MSI, Alienware și ASUS), ce acoperă mai toate gamele de produse, cărora în ultimii ani li s-au adăugat treptat treptat și firme precum Acer, Gigabyte, Lenovo, Aorus și Razer:

  • ASUS – cu a lor linie Republic of Gamers, ASUS au petrecut o perioadă îndelungată enervând piața entuziaștilor cu mașinării aproape bune, dar în general mai grele, mai fierbinți și complet lipsite de orice capacitate relevantă de upgrade. În ultimii ani însă, laptop-urile ASUS RoG ofera un design din ce in ce mai rafinat, un raport preț-performanță avantajos, specificații de top și – după cum am documentat in review-ul inovatorului ASUS RoG GX700 – inginerii ASUS au făcut recent un pas dorit de mult timp de comunitate, chiar dacă s-au facut anumite compromisuri. GX800 elimină din acele compromisuri aducând pe piață două plăci video de top. În rest, ASUS pun la bătaie o sumedenie de mașinării, prea multe pentru a fi documentate aici. ASUS este unul din producătorii ce are o prezență puternică pe piața locală, inclusiv pe partea de service, și este deci recomandat direct.
    ASUS GX700 GX800
    Vârful de gamă din seria de laptopuri de gaming ASUS
  • MSI – în lupta pentru cele mai puternice și exagerat de scumpe sisteme de gaming, MSI au rămas singurul competitor real al Clevo pe piața de PC-uri mobile dedicate gaming-ului de top. MSI oferă de ani buni laptop-uri groase și grele, cu design-uri butucănoase dar specificații tehnice extrem de puternice. GT80S 6QF Titan SLI oferă (contrar numelui) două plăci GTX 980 de desktop, împreună cu o tastatură mecanică și ușurință în upgrade-uri. Laptop-urile MSI mai pot fi găsite ocazional și la comercianții locali.
    MSI GT80S Titan SLI
    Da, o tastatură mecanică. Și 5cm grosime.
  • Alienware – Compania care până nu de mult (m18x R2) oferea unele dintre cele mai bine proiectate și puternice PC-uri de gaming, face în ultimii ani eforturi pronunțate să își dea cu lopata peste ochi. Aceștia s-au retras din lupta pentru proiectarea celor mai puternice PC-uri de gaming, optând mai degrabă să își rafineze configurațiile în termeni ai experienței de utilizare – dar fără o înțelegere foarte bună a ce înseamnă asta. Probleme cu BIOS-uri, ventilatoare de proastă calitate, specificații tehnice din ce în ce mai slabe și adopția procesoarelor dual-core ultra-low-voltage sunt doar o parte din deciziile de design care poziționează Alienware din ce în ce mai mult în gama mainstream, și care direcționează jucătorii către alți producători de laptopuri. La ora actuală Alienware oferă laptop-uri de 13″, 15″ și 17″ și încearcă să împingă utilizatorii către utilizarea unui GPU extern pentru mai multă performanță. Acestea sunt disponibile și pe piața românească.
    Alienware 17
    Din păcate, comparat cu legendarul M18X R2, nu prea e mare lucru de capul lui.
  • Clevo – într-o lume în care majoritatea producătorilor se chinuie să impresioneze, Clevo produce game enorme de mașinării în regim „white label”, invitând comercianți sau integratori precum Sager/Eurocom/AVA Direct/Origin și alții să ofere produsele lor sub propriile branduri. Sunt cam singurii care mai oferă mașinării portabile cu specificații fără compromisuri, inclusiv procesoare și plăci video de desktop și specificații de top, cu prețul unei greutăți pe măsură. Pe piața locală există doi comercianți mari și lați de produse Clevo:
    • Maguay, sub brandul MyWay;
    • Tekadvice, ce aduce produsele direct sub brandul Clevo.
      Clevo P870
      Clevo P870 – Cam așa trebuie să arate răcirea unui laptop de gaming.
  • Lenovo – producătorul chinez face eforturi în a impune seria de laptop-uri IdeaPad Y de ani buni, dar anul 2015 și 2016 în special au adus pe piață modele de gaming de calitate la prețuri foarte competitive.Ideapad Y900
  • Gigabyte – producătorul taiwanez oferă din ce în ce mai des în ultimii 3 ani modele extrem de capabile din punct de vedere al specificațiilor tehnice, în design-uri extrem de ușoare și frumoase. Din păcate, un utilizator al unui laptop Gigabyte va fi deseori nevoit să devină entuziast pentru a compensa sau rezolva unele din defectele de design, de obicei pe partea de răcire, dar ne așteptăm ca acest neajuns să dispară cât de curând (deja modelele din ultimul an au foarte puține probleme). Al lor recent anunțat Aero 14 este un laptop cu ecran 3K, memorii DDR4, o placă video GTX-970m foarte capabilă, un procesor Skylake Quad-Core, o greutate de sub 1.9Kg și o viață a bateriei de până la 10 ore. Impresionant, nu? Din păcate, nu e de găsit în România.
    Gigabyte Aero 14
    Subțirel, nu?
  • Razer – În mare parte, Razer Blade a dat startul pieței de Ultrabook-uri dedicate gaming-ului. Deși modelul inițial avea o performanță relativ limitată și se cam supraîncălzea, actualizările din ultimii ani fac din modelele Razer Blade o alegere excelentă pentru doritorii de performanță acceptabilă, dublată de un design superb și un șasiu ușor. Din păcate în România laptop-urile Razer Blade nu sunt disponibile.
    Razer Blade
    Un fel de Macbook Pro cu Windows și cu performanțe reale.
  • Aorus – o filială a Gigabyte, compania Aorus s-a remarcat pe piață în anul 2014, când au lansat un superb laptop de 17″ cu două plăci video în SLI, o greutate scăzută și un design extrem de subțire. De atunci, aceștia și-au lărgit gama de produse cu oferte în piața de 15″ și de 14″. Ca și la Razer, acestea nu sunt disponibile în România.
    Gigabyte Aorus X7
    Un pic de efect „avion de vânătoare”
  • Acer – gama Predator reprezintă segmentul de gaming al producătorului taiwanez Acer, prezent pe piață încă din 2008 pe segmentul de PC-uri Desktop, iar de curând aceștia și-au făcut intrarea și pe piața de laptop-uri, inclusiv pe piața Românească.
    Acer Predator 17
    Acer au făcut eforturi în proiectarea unui sistem de răcire care să nu ocupe toată carcasa – și au reușit.

Aceștia sunt producătorii aflați în competiție pe piața de PC-uri portabile de gaming. Sunt sigur că veți întreba de ce includem în această listă producători și produse ce nu pot fi obținute la noi în țară. Răspunsul este simplu.

Pentru că de-aia există Amazon. Apăsați globul și selectați afișajul în limba Engleză.

Sunt multe modele disponibile din partea acestor producători, împărțite în trei categorii de piață:

  • Configurațiile de top, cu prețuri începând de la 2000-3000$ și ajungând până la 5000$ sau chiar 6000$. Raportul preț-performanță este. în mare, dezastruos, iar piața pentru asemenea mașinării este extrem de restrânsă:
    • Clevo P775 și P870, MSI GT72S, GT80 și GT80S Titan, ASUS GX700 și GX800.
  • Categoria de gaming high-end, cu prețuri situate între 1000$ și 2000$. În această gamă cumpărătorul e solicitat să facă un mic compromis între putere și portabilitate la același preț, dar mai toate modelele din această gamă sunt perfect capabile de gaming de înaltă calitate în titluri moderne. Este o categorie foarte largă de produse și nu le vom putea enumera pe toate, dar câteva exemple notabile ale anului curent includ:
    • Modelele de 17″ sau mai mari:

      • ASUS RoG G751 / G752
      • MSI GT72
      • Clevo N170, P670, P771;
      • Aorus X7 Pro
      • MSI GS70
      • Alienware 17
      • Gigabyte P37
      • Lenovo Ideapad Y900
    • Între 15″ și 17″:

      • Alienware 15
      • Gigabyte P35X
      • Clevo P650SE / Sager NP8651
      • Gigabyte P35W / P35X
      • MSI GE62 Apache Pro
      • Lenovo Ideapad Y700
      • MSI GS60 Ghost Pro
      • ASUS ROG G551 și GL552
    • Modelele de sub 15″:

      • Razer Blade 14
      • MSI GS40 Phantom
      • Gigabyte P34W, Aero 14
      • Aorus X3 Plus
    • Modelele de sub 13″:

      • Alienware 13

 

Cam acestea ar fi seriile de laptopuri de gaming pe bune – și nu sunt nici pe departe toate, ci doar acelea care s-au remarcat la un anumit nivel de calitate anul acesta.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button