GamingPC&Consoles

Top 10 cele mai dezamăgitoare lansări de jocuri

Oh, jocurile video. De-a lungul anilor, specia asta de divertisment ne-a delectat cu o grămadă de lansări extraordinare, de titluri care au ridicat ștacheta până la nori, care au revoluționat genuri și care au fost un etalon pentru ceilalți dezvoltatori. DOOM, GTA 3, Skyrim, The Witcher 3 și chiar și recent lansatul The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom sunt câteva exemple de jocuri care, la vremea lor, i-au dat pe spate chiar și pe cei mai pretențioși dintre gameri.

Dar, pentru fiecare lansare grandioasă de genul ăsta, există multe alte jocuri care nu se ridică la nivelul așteptărilor. Nu vorbesc aici despre jocuri proaste, al căror destin este să fie uitate în negura timpului, ci despre titluri care trebuiau să fie senzaționale, dar care s-au dovedit a fi o mare dezamăgire, cel puțin la lansare. Iar astăzi ne uităm la un top 10 de astfel de jocuri care trebuiau să fie mai mult.

10. Watch Dogs

jocuri proaste (2)

Ok, hai să dăm cărțile pe față și să începem cu una dintre cele mai mari dezamăgiri din istoria recentă. În 2012, Ubisoft a făcut mare zarvă pe scena E3 atunci când au arătat pentru prima oară Watch Dogs, un joc open-world care i-a făcut pe oameni să tresare atunci când au văzut secvențe de gameplay. Iar asta datorită componentei grafice a materialului oficial, care a fost ceva ce nu mai văzusem până atunci.

Efectele de ceață foarte avansate, texturile extrem de sharp și de detaliate și atmosfera overall au fost lucrurile care i-au impresionat pe oameni. Am citit comentarii mai vechi de 10 ani de pe YouTube în care gamerii de pretutindeni erau entuziasmați de Watch Dogs și de ce ar putea acesta aduce. Dar, din păcate, produsul finit a arătat altfel.

Prin comparație, jocul pe care l-am primit arată șters și neinspirat, lucru care a lăsat un gust amar în gurile multora. Și deși gameplay-ul era decent, nu a fost suficient pentru a spăla rușinea pe care downgrade-ul grafic a creat-o. Practic, Ubisoft ne-a promis ceva și am primit cu totul altceva.

9. Anthem

jocuri proaste (2)

BioWare este un studio cu un istoric incredibil. Dezvoltatorul are în traistă niște jocuri cu adevărat legendare, cum ar fi trilogia Mass Effect, Baldur’s Gate sau Dragon Age, deci când au anunțat că lucrează la un joc de acțiune open-world cu elemente RPG, lumea a fost în extaz. Și asta pe bună dreptate pentru că, până la urmă vorbim de BioWare, unul dintre cele mai bine cotate studiouri din lume la vremea aceea.

Anthem s-a lansat în 2019 și termenul de „dezamăgire” este unul poate prea blând. Pe lângă problemele legate de optimizare și performanță, Anthem a avut și o grămadă de lipsuri atunci când vine vorba de gameplay. Multe sisteme nu au funcționat cum trebuie la lansare, loot-ul nu era deloc satisfăcător iar majoritatea celor care l-au încercat s-au lăsat repede.

Dezastrul a fost atât de mare încât BioWare și EA au decis să nu continue dezvoltarea jocului și l-au abandonat definitiv, ceea ce e un mare minus pentru un joc live service de genul ăsta, la care update-urile ulterioare sunt la fel de importante ca jocul de bază. La momentul scrierii acestui material, serverele sunt în continuare disponibile, dar majoritatea sunt părăsite și, fără un viitor promițător, soarta lui Anthem este pecetluită.

8. Cyberpunk 2077

jocuri proaste (2)

Well, asta chiar doare. Nu doar că The Witcher 3 este unul dintre cele mai bune RPG-uri din toate timpurile, ci este și jocul meu preferat. Și tocmai de asta m-a lovit foarte tare atunci când CD Projekt RED a lansat Cyberpunk 2077, jocul care a fost așteptat cu sufletul la gură preț de ani buni. Dezvoltatorii au promis o lume vie și plină de lucruri de făcut, o poveste fenomenală și un gameplay perfect.

Dar aici nu asta a fost problema, pentru că jocul pe care l-am primit este unul chiar bun. Ba chiar, este jocul preferat al lui Marinake și probabil că o să mă omoare că i-am pus iubitul său Cyberpunk în top-ul ăsta. Dar Marinake, n-am cum să uit de problemele majore de la lansare. Bug-uri peste bug-uri, glitch-uri care nu te lăsau să progresezi și multe crash-uri și erori pe PC, cam de asta s-au lovit majoritatea celor care au pus mâna pe Cyberpunk în ziua lansării.

Recunosc că lucrurile s-au schimbat drastic, iar dezvoltatorii chiar au continuat să lucreze și să îmbunătățească fiecare aspect al jocului. Dar asta nu mă face să trec cu vederea lansarea dezastruoasă și dezamăgirea pe care am simțit-o atunci când am văzut prima dată review-urile.

7. Simcity (2013)

jocuri proaste (2)

Acum a venit vremea pentru o poveste. Este anul 2013, iar peisajul jocurilor de tip city-building este cam trist. Am avut parte de câteva lansări ok în ultima vreme, dar nu am văzut nimic cu adevărat incredibil de ceva timp, iar pofta oamenilor pentru așa ceva era la cote maxime. Și aici intră în scenă SimCity, jocul dezvoltat de studioul american Maxis și distribuit de Electronic Arts. Încă de când a fost anunțat, gamerii au avut așteptări mari de la următorul joc din legendara franciză.

Pentru puțin context, primul SimCity, care a ieșit în 1989, a fost unul dintre inițiatorii genului de joc city building. După au urmat alte lansări care au fost primite foarte bine, deci nu existau dubii că jocul următor va fi altceva decât grozav. Dar aici vorbim despre EA, una dintre cele mai detestate companii din industria jocurilor, deci cred că știți unde se îndreaptă asta.

Ca să facă cât mai mulți bani, cei de la EA au ales să facă SimCity 2013 un joc always-online, cu tot cu microtranzacții presărate pe deasupra. Problema cea mai mare a fost că echipa din spate nu se aștepta ca un număr mare de oameni să se joace în ziua lansării, și serverele nu au făcut față.

Așa se face că, dacă ți-ai fi cumpărat jocul în prima zi, nu ai fi putut să îl joci preț de o săptămâna, din cauza problemelor de natură tehnică, probleme pe care nu puteai să le rezolvi. Trecând peste, jocul de dedesubt nu a fost ce trebuie, și mulți critici și fani s-au plâns de sisteme nefuncționale sau greșite și de o lipsă acută de conținut.

6. Fuse

jocuri proaste (2)

Insomniac Games este un studio cu o reputație extraordinară acum. Cred că mulți dintre voi ați auzit de Rachet & Clank (sau Rachetă și Clanță, așa cum îi spune în popor) ori de Marvel’s Spider-Man, două francize care, sub ghidarea celor de la Insomniac, au reușit să fie un succes răsunător. Dar nu toate proiectele dezvoltatorului au ieșit așa cum trebuie, iar cel mai bun exemplu este Fuse.

Ăsta a fost marketat ca „the next big thing” și „Halo killer”, dar realitatea nu a fost deloc așa. În ciuda elementelor co-op care au fost lăudate, Fuse nu a livrat la capitolul gameplay. AI-ul inamicilor era de cea mai joasă speță, armele nu erau grozave iar povestea a fost dezorganizată și nu a avut prea mult sens. Problema cea mai mare a fost lipsa de personalitate a lui Fuse. Ca să fii „Halo killer” trebuie să vii pe piață cu ceva fresh și unic, dar grafica banală și artstyle-ul plictisitor nu au ajutat deloc, iar Fuse s-a dovedit un eșec atât comercial cât și critic.

5. No Man’s Sky

jocuri proaste (2)

No Man’s Sky este unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri din industria de jocuri video, iar asta pe bună dreptate. Dacă ai urmărit știrile din gaming prin anul 2015, sigur îți aduci aminte cât hype a fost în jurul acestui joc. Dezvoltatorii au promis un univers aproape infinit, cu milioane de planete, organisme și faune unice care trebuiau să ofere o experiență cu adevărat one of a kind.

Dar, la lansare cel puțin, No Man’s Sky a fost o dezamăgire colosală. Sigur, milioanele alea de planete și ecosisteme erau acolo, dar multe dintre ele arătau la fel iar o bună parte din sistemele pe care echipa din spate le-a promis nu funcționau cum trebuie sau lipseau de-a dreptul. Ca să fie lucrurile și mai rele, o vreme nu puteai să te joci co-op. Bine, puteai, dar fiecare jucător se spawna într-un loc random din univers, iar task-ul de a-ți găsi prietenul era unul aproape imposibil.

Mai important decât asta este, însă, unde a ajuns acum No Man’s Sky. În 2023, acest joc este considerat drept unul care chiar merită încercat, datorită eforturilor dezvoltatorilor de a repara și completa versiunea originală. Au fost adăugate funcții noi, multe sisteme au fost regândite iar cei care s-au jucat recent recomandă No Man’s Sky din plin.

4. Mass Effect: Andromeda

jocuri proaste (2)

Mă doare că trebuie să vorbesc despre BioWare pentru a doua oară în acest material, dar nu am cum să ocolesc elefantul pe nume Mass Effect: Andromeda. După originala trilogie Mass Effect care a fost adorată de critici (mai puțin finalul), BioWare au avut un task simplu: să facă un nou joc din serie, dar cu alt protagonist și cu alt fir narativ. Ținând cont că acest studio a fost considerat drept unul dintre cele mai bune din lume, oamenii aveau așteptări mari.

Și, după mai bine de 40 de milioane de dolari cheltuiți pe dezvoltarea jocului, Mass Effect: Andromeda a fost lansat în 2017, iar aici au început problemele. Bug-uri și glitch-uri la tot pasul, un fir narativ plictisitor, plin de personaje simple pe care le uiți imediat și o componentă grafică care a lăsat de dorit la multe capitole. Nu zic aici de environment, care e fenomenal, dar unele texturi arată de zici că sunt luate direct de pe un joc de PlayStation 2 și fețele sunt ceva de speriat…

3. Duke Nukem Forever

jocuri proaste (2)

Acum ajungem la locurile de pe podium, iar bronzul îi revine lui Duke Nukem Forever. Acesta a fost unul dintre cele mai așteptate jocuri din 2011, în mare parte datorită reputației pe care această serie o avea. Primele trei titluri din franciză au fost primite foarte bine, iar al treilea este considerat drept unul dintre pionierii shooterelor 3D.

Deci, ce îți iese atunci când combini un munte de hype și un ciclu de dezvoltare chinuit de 10 ani? Well, una dintre cele mai mari dezamăgiri ever din gaming. Duke Nukem Forever și-a petrecut o bună parte din perioada de dezvoltare în ceea ce numim development hell. Mai exact, titlul a schimbat dezvoltatorii de câteva ori iar ideile și conceptele care funcționau bine dacă jocul era lansat în anul 2000 au fost criticate de gamerii din 2011, iar scorul de 54/100 pe Metacritic reflectă perfect asta.

2. Aliens: Colonial Marines

jocuri proaste (2)

Ne apropiem de final, așa că a venit momentul să premiem locul secund din acest top, iar medalia de argint merge la Aliens: Colonial Marines. Problema cea mai mare a acestui joc a fost, fără îndoială, gameplay-ul plictisitor. Multe dintre arme erau proaste și triste, elementul de horror era aproape inexistent și cine poate uita de legendara greșeală de scriere din codul AI-ului, care a fost cireașa de pe cel mai neplăcut tort?

Dacă nu știi despre ce vorbesc, hai să îți explic. Când jocul a ieșit pe piață, mulți critici s-au plâns că AI-ul inamicilor este prost și ușor de bătut, ceea ce nu ar trebui să fie cazul pentru un joc cu valențe horror care ar fi trebuit să îți ridice tensiunea atunci când vezi un carcalete. Dar, în 2018, la peste 5 ani de la lansare, un modder a reușit să rezolve problema asta corectând o greșeală de scriere din codul AI-ului, iar Aliens: Colonial Marines nu a mai fost la fel.

Pe lângă această listă lungă de probleme, jocul a fost distribuit și cu multe bug-uri și glitch-uri vizuale, texturi de proastă calitate. Modelele personajelor arătau de-a dreptul ciudat și nici cu animațiile rigide nu-mi e rușine. Cei mai trădați au fost adevărații fani ai seriei Aliens, care sunt în număr surprinzător de mare și care aveau alte așteptări de la jocul ăsta.

1. Fallout 76

jocuri proaste (2)

Ladies and gents, a venit momentul să acordăm medalia de aur pentru cel mai dezamăgitor joc. Iar titlul îi revine lui… Fallout 76. Cel mai recent joc lansat de Bethesda a făcut toate lucrurile prost, iar cel mai bun exemplu este lumea lipsită de orice NPC, fapt care se traduce într-o experiență singuratică și tristă. În plus, Fallout 76 a avut o grămadă de bug-uri și glitch-uri care puteau să corupă fișiere și salvări.

Dar cea mai mare controversă din jurul acestui joc este speța ediției speciale pentru colecționari. Mai exact, cei de la Bethesda au promis, printre altele, o geantă din pânză foarte interesantă inclusă în cea mai scumpă versiune a jocului, iar mulți oameni au sărit cu cardul înainte la preorder. Problema este că, atunci când pachetele au ajuns în mâinile celor care le-au cumpărat, geanta era făcută dintr-un nylon ieftin, pentru a tăia costuri. Și chiar e de porc să tai costuri din ceva ce deja ai vândut.

Compania a fost nevoită să cedeze în fața presiunilor și, la câteva luni de la scandal, au promis că vor produce până la urmă gențile din pânză pe care le-au promis. Un an mai târziu, unii oameni au raportat că au primit ce trebuie, deci povestea asta măcar s-a rezolvat, chiar dacă prea târziu. De-a lungul timpului, Bethesda a încercat să repare jocul și mulți spun că Fallout 76 este un joc mult mai bun acum decât în 2018 când a fost lansat, dar asta nu l-a scăpat de poziția fruntașă in acest top.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button