Business

Titluri de stat – aspecte tehnice

În continuarea prezentării de ieri astăzi mi-am propus să tratez câteva aspecte tehnice legate de titluri de stat, aspecte apărute în tranzacționarea zilnică a acestora în cadrul activității desfășurate în cadrul băncii în care am lucrat 14 ani.

Ce condiții trebuie îndeplinite dacă vreau să cumpăr titluri de stat?

În primul rând, emisiunile inițiale sunt destinate doar persoanelor fizice cu vârsta de minim 18 ani. În cazul Tezaur, există cerința suplimentară ca subscriitorii să fie rezidenți. În cazul Fidelis, nu există această cerință, orice persoană fizică română sau străină poate subscrie, indiferent de rezidență. Persoanele juridice pot cumpăra titluri de stat doar din emisiunile Fidelis, prin încheierea unui contract de intermediere cu o societate de brokeraj și plasarea de ordine pe bursă.

Unde sunt titlurile mele? De ce nu primesc un certificat așa cum era pe vremuri?

Valorile mobiliare așa cum sunt și aceste titluri de stat sunt instrumente financiare denominate și dematerializate. Ce înseamnă asta? Că există un registru electronic al deținătorilor de titluri unde sunt trecuți toți cei care au cumpărat titluri la emisiunea acestora, iar apoi zilnic se fac modificări în funcție de eventualele tranzacții de vânzare su cumpărare. Tocmai acesta este motivul pentru care nu mai există hârtii de valoare ca acum 50-100 de ani. În cazul deținerii de titluri de stat Tezaur, registrul acestora este la Trezoreria Statului. În cazul Fidelis, registrul deținătorilor de titluri este la Depozitarul Central.

Dacă am subscris pentru o emisiune Fidelis în lei dar nu am contract de intermediere cu un broker de la bursă, atunci pentru a vinde înainte de scadență trebuie să fac acest lucru. Dacă nu sunt interesat de asta, atunci voi primi cupoanele și la scadență și principalul în contul trecut în formularul de subscriere.

În cazul în care am cumpărat titluri de stat în euro, asta înseamnă că la momentul subscrierii am încheiat un contract de intermediere cu banca/brokerul prin care am subscris, iar titlurile de sta respective sunt trecute pe numele meu în custodia intermediarului respectiv. În acest caz, nu există un Registru consolidat al deținătorilor precum în cazul titlurilor de lei.

Există vreo limită minimă sau maximă de subscriere?

În prospectul de emisiune există trecută limita minimă pentru subscrieri în cazul fiecărei serii de titluri de stat emise. Vă încurajez să citiți temeinic acest prospect și să cereți lămuriri suplimentare la subscriere, nu numai pentru acest motiv, cât pentru orice mică nelămurire o aveți pentru că vă scutește de mulți nervi ulterior. În ceea ce privește limita maximă, aceasta nu există, puteți scoate liniștit toți banii de la saltea și să îi investiți.

Dobânda pe care o primesc se capitalizează?

Răspunsul este franc, nu. În cazul de titluri de stat cu maturitatea de 1 an, la final voi primi dobânda și suma investită. În cazul titlurilor cu maturități mai mari, an de an voi primi dobânda menționată în prospectul inițial, dar nu voi primi dobândă la dobândă cu excepția cazului în care suma primită o reinvestesc în titluri, iar asta presupune să cumpăr titluri din aceeași emisiune sau altele, fie de pe bursă în cazul Fidelis, fie să subscriu la o nouă emisiune Tezaur.

Ce trebuie să fac să pun un împuternicit pe titluri de stat?

Nimic. Asta pentru că nu se poate. Așa cum nu pot împuternici pe cineva pe o casă sau un apartament sau pe acțiunile pe care le dețin, tot așa nu pot pune un împuternicit pe aceste titluri de stat. Conform Dicționarului Limbii Române, împuternicirea este o autorizație prin care mandatez o altă persoană să facă ceva în numele meu: să mă reprezinte în legătură cu alte persoane, să efectueze diverse operațiuni în numele meu, să vândă sau să cumpere titluri de stat spre exemplu.

Ce se întâmplă în cazul decesului?

Conform prospectului de emisiune de titluri de stat Tezaur (dar procedura este similară și pentru Fidelis): “în cazul decesului investitorului, pentru transferul titlurilor de stat și a sumelor de bani aferente acestora, moștenitorii se adresează unității teritoriale a Trezoreriei Statului la care a subscris investitorul, sau către subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale ”Poșta Română”-S.A. cu documente doveditoare privind decesul, în vederea obținerii unui document care să conțină deținerile persoanei decedate, în vederea efectuării transferului titlurilor în contul moștenitorilor în baza documentelor legale ce atestă succesiunea asupra acestora”.

Sper să fi clarificat cât de cât principalele aspecte ale acestor emisiuni de titluri de stat. Din nou vă încurajez să citiți cu atenție Prospectele de emisiune și să solicitați clarificări înainte de a face orice operațiune, depinde în primul rând de voi să fiți informați și să luați decizii înțelepte. Iar în condițiile actuale, de volatilitate a dobânzii de referință, este înțelept să fii diversificat – asta înseamnă să deții un portofoliu de titluri de stat diversificat (mai multe emisiuni cu maturități diferite) pentru a avea un randament optim.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button