CommunityRSS PaginaDeMedia

Echipa A Fost Odată și pregătirea pentru Evaluarea Națională – Peste 1.7 milioane de vizualizări pe TikTok!

Într-un an școlar atipic, în care elevii s-au pregătit pentru examene mai mult online, echipa A Fost Odată s-a mobilizat în timp record și a lansat 12 clipuri educaționale care conțin cele mai importante concepte din materia de Limba și literatura română, fișe de lucru și demonstrații ce pornesc de la exemple concrete și experiențe de viață relevante pentru copiii de clasa a VIII-a.

Echipa A Fost Odată vine în sprijinul elevilor

Informațiile-cheie completează materia din manual într-un mod mai puțin tradițional: prin conținut modern pe rețele de socializare preferate de tineri – TikTok și YoutTube.
Cele 12 clipuri conțin cele mai importante teme de studiu:

 • Rezumatul
 • Idei principale și idei secundare
 • Cuvântul
 • Tipare textuale I (descriptiv, narativ)
 • Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ)
 • Textul nonliterar
 • Jurnalul, scrisoarea, emailul
 • Textul dramatic
 • Personajul și modalități de caracterizare
 • Textul liric
 • Cum compari două texte
 • Forma corectă a cuvintelor

Scopul echipei nu a fost să dubleze materia din manual, ci să o prezinte într-o formă nouă, modernă și relaxată, în mediile unde acești „digital natives” își petrec cea mai mare parte din timp. După două luni și jumătate de când s-a lansat acest proiect, cifrele arată că pe  profilul de TikTok al echipei A Fost Odată s-au înregistrat 1.754.430 de vizualizări și peste 70.000 de like-uri. Acestora li se adaugă și live-urile cu peste 45.000 de participanți în care Bogdan Ratiu, profesor și colaboratorul echipei, a răspuns întrebărilor venite din partea elevilor, provocându-i să gândească în spiritul examenului, atât din perspectiva noilor conținuturi, cât și a tipurilor de itemi.

Pregătirea pentru Evaluarea Națională – Metode mai puțin convenționale

Clipurile de pe TikTok au avut atât de mult succes datorită formei creative în care au fost transpuse conținuturile educaționale: primul clip despre „Cum să faci un rezumat” a fost filmat pe strada cu cele mai multe lucrări de street art și grafitti din București, tiparele textuale au fost ilustrate cu o rețetă de castraveți murați, poezia cu un text despre o gaură în ciorap, greșelile de scriere cu mici scenete amuzante filmate în sufragerie sau în parc. În continuare conținutul poate fi găsit sub hashtag-ul #InvatapeTikTok. Mulți dintre elevi au fost prezenți și pe YouTube, unde canalul A Fost Odată a înregistrat peste 32.000 de vizionări în două luni, în timp ce traficul pe site, la secțiunea Evaluare națională, a depășit 75.200 de accesări.

Suntem bucuroși că o echipa mică, de trei oameni, a reușit să obțină rezultate mult mai bune decât proiecte ample în termeni de finanțare și resurse umane, dar orientate spre canale de difuzare oficiale/tradiționale. De asemenea, feedback-ul pe care l-am primit de la copii și de la profesori a fost extraordinar în toată aceasta perioada, ceea ce ne-a dat încredere la fiecare pas Andra Cărbunaru

Resursele sunt disponibile gratuit pe pagina oficială A Fost Odată și conturile de socializare #AfostOdata. Materialele au fost realizate prin proiectul Evaluare Națională online 2021 dezvoltat de echipa A FOST ODATĂ, finanțat prin programul Start ONG.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button