CommunityRSS PaginaDeMedia

Elevii pot învăța pentru Evaluarea Națională de pe Youtube și TikTok, grație echipei A Fost Odată

Din moment ce mediul online devine rapid o metodă importantă pentru desfășurarea activităților în diferite domenii, elevii trebuie să se adapteze noilor condiții și să știe cum să folosească platformele online eficient și productiv. Elevii de clasa a VIII-a pot învăța, mai nou, pentru Evaluarea Națională de pe TikTok, Youtube, Instagram și Facebook, prin intermediul unor videoclipuri educaționale care conțin cele mai importante concepte din materia de Limba și literatura română.

Examenul elevilor de clasa a VIII-a este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimul timp. Un an de școală online cu multe probleme și goluri de învățare, tipuri noi de subiecte, modul diferit de evaluare a competențelor și a cunoștințelor, toate acestea ridică numeroase întrebări atât în rândul elevilor, cât și al părinților și al profesorilor.

Pentru a transforma școala online într-un mediu propice învățării și pregătirii pentru examene, echipa A FOST ODATĂ (cu care părinții, profesorii și copiii au făcut cunoștință prin intermediul podcast-urilor educative) a pregătit 12 clipuri educaționale care conțin cele mai importante teme din materia de Limba și literatura română:

  • Rezumatul
  • Idei principale și idei secundare
  • Cuvântul
  • Tipare textuale I (descriptiv, narativ)
  • Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ)
  • Textul nonliterar
  • Jurnalul, Scrisoarea, Emailul
  • Textul dramatic
  • Personajul și modalități de caracterizare
  • Textul liric
  • Cum compari două texte
  • Forma corectă a cuvintelor

A fost Odată – Evaluarea Națională într-un mod mai deosebit

Alături de cele 12 clipuri pentru evaluarea națională, elevii pot găsi pe pagina A FOST ODATĂ și fișe de lucru și demonstrații realizate pornind de la exemple concrete care să îi ajute să înțeleagă aceste concepte, nu doar să le învețe mecanic. Materialele sunt realizate sub forma unor video-uri de Youtube pe înțelesul generației 2021. Scopul echipei nu este să dubleze materia din manual, ci să o prezinte într-o formă nouă, modernă și relaxată.

Acest conținut se va regăsi și sub hashtag-ul #InvatapeTikTok, în mediul unde acești „digital natives” își petrec o mare parte din timp. Materialele sunt realizate prin proiectul Evaluarea Națională online 2021, dezvoltat de echipa A FOST ODATĂ, finanțat prin programul Start ONG (un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow).

Vrem ca elevii să învețe de plăcere, să ne urmărească pentru că văd potențialul acestor mijloace de educație alternativă. E o mare responsabilitate, mai ales că am schimbat modul tradițional în care se prezintă aceste concepte, dar cineva trebuia să înceapă. Mă bucur că suntem noi cei pe care elevii se pot baza anul acesta Andra Cărbunaru

Echipei i s-a alăturat profesorul de Limba și literatura română Bogdan Rațiu din Târgu-Mureș, care îi aduce pe copii mai aproape de literatură prin metode mai puțin convenționale: muzică, filme, podcast-uri și prin simple discuții deschise. Într-adevăr, trebuie să recunoaștem că YouTube și TikTok sunt medii educaționale ceva mai neobișnuite, în raport cu volumul imens de materiale cu totul diferite care poposesc pe aceste platforme. De aceea, copiii și profesorii trebuie să se adapteze și să profite de avantajele pe care le pot oferi aceste aplicații pentru evaluarea națională

În lecțiile pe care le pregătim ne-am propus să cuprindem o parte din materia de examen mizând pe formarea competențelor evaluate și provocând elevii să gândească în spiritul examenului: atât din perspectiva noilor conținuturi, cât și tipurilor de itemi Bogdan Rațiu

Zilele în care vor fi publicate materiale noi în vederea pregătirii pentru evaluarea națională vor fi luni și joi. Părinții, profesorii și copiii pot accesa conținutul pe YouTube (A fost Odată),  pagina oficială de Facebook și TikTok.com/ a_fost_odată.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button