TECH

Thin and light sau 2-in-1? Ce laptop să alegi în funcție de planurile tale

Dacă ești în căutarea unui laptop, probabil ai sesizat că sunt foarte multe genuri de laptopuri din care poți alege. În acest articol voi defini câteva dintre ele și voi face o comparație, utilizând două laptopuri ASUS: un thin and light (ASUS ExpertBook B5) și un 2-in-1 (ASUS ExpertBook B5 Flip OLED). Ambele laptopuri sunt destinate mediului business și, deși arată foarte asemănător, sunt de fapt foarte diferite.

Comparația vă va ajuta, sper eu, să vă concentrați asupra unor facilități-cheie pentru scenariul de utilizare dorit. Dar să începem cu începutul. Hai să definim câteva tipuri de laptopuri, în funcție de format și utilizare.

Ce tipuri de laptopuri există? Ce este un  laptop 2-in-1? Ce este un thin and light?

În ultimii ani, laptopurile au devenit tot mai specializate, tocmai pentru a reuși să satisfacă o gamă largă de utilizatori.  Hai deci să le definim, pentru a mai clarifica un pic opțiunile. Laptopurile pot fi:

 • Notebook – termenul general pentru un laptop. Un dispozitiv echilibrat, care e și relativ performant și relativ portabil. Specificațiile sunt foarte variate, ca și prețurile. Notebook-urile pot fi pentru uz general, pentru utilizarea la birou sau pentru gaming.
 • Ultraportabil – laptopuri ușoare, subțiri, proiectate în primul rând pentru portabilitate. Pentru a obține acest atribut, se fac de obicei concesii în ceea ce privește numărul de porturi și dimensiunea lor. Cele mai ușoare modele cântăresc în jur de un kilogram.
 • Ultrabook – termen născocit de Intel pentru o gamă specială de notebook-uri ultraportabile. Ultrabook-urile au un set foarte bine definit de cerințe și specificații legate de dimensiune, greutate, mărime a ecranului, autonomie, tip de chipset și setări de siguranță.
 • Thin and light – laptopuri de obicei mai grele și mai mari ca ultraportabilele, aceste laptopuri sunt foarte apropiate ca definiție de ultrabook-uri. Sunt foarte ușoare, dar au ecrane mai mari (inclusiv 16 inch) și de obicei, display-ul poate fi deschis până la un unghi de 180 de grade.
 • Chromebook – laptopuri care utilizează sistemul de operare Chrome OS. Sunt laptopuri cu specificații hardware foarte slabe, proiectate pentru a rula aplicații din cloud. Ca o urmare directă a acestei abordări, chromebook-urile sunt însă și foarte ieftine comparativ cu alte tipuri de laptopuri.
 •  2-in-1 sau Convertible – aceste dispozitive combină funcțiile unui laptop cu cele ale unei tablete. Cunoscute și sub numele de laptopuri hibrid, acestea se pot transforma în tablete prin deschiderea ecranului cu 360 de grade sau utilizând alte soluții constructive. Bineînțeles, laptopurile 2-in-1 au, invariabil, touch screen.
 • Tableta-laptop – Așa cum dispozitivele 2-in-1 sunt laptopuri ce au funcții de tabletă, tableta-laptop este o tabletă clasică (dar cu un ecran suficient de mare) care poate îndeplini funcția de laptop, prin atașarea unei tastaturi. Avantajul față de 2-in-1 este că sunt mult mai portabile și mai ușoare.

Fiecare utilizator are nevoi specifice și preferințe unice cu privire la laptopul utilizat, astfel că dacă aș detalia fiecare scenariu de utilizare în parte, ar trebui să scriu un roman. Ce voi face, în schimb, e să analizez două laptopuri similare din multe puncte de vedere, dar cu utilizări uneori complet diferite. În felul ăsta, vă puteți da seama singuri ce să urmăriți când căutați un dispozitiv de acest fel.

Specificații și diferențe tehnice între ASUS ExpertBook B5 și ASUS ExpertBook B5 Flip OLED

Pentru exemplul nostru, am ales ASUS ExpertBook B5, un thin-and-light, și ASUS ExpertBook B5 Flip OLED, un 2-in-1 cu ecran care se deschide la 360 de grade și touchscreen.  Hai întâi să trecem rapid prin specificațiile tehnice, cu mențiunea că aceste laptopuri vin într-o varietate mare de configurații, iar cel de mai jos sunt configurațiile laptopurilor testate de mine:

Model laptop ASUS ExpertBook B5 (B5602) ASUS ExpertBook B5 Flip OLED (B5602F)
Construcție Thin and light, ecran rabatabil la 180 de grade 2-in-1, ecran rabatabil la 360 de grade
Procesor Intel Core i7-1260P (18M Cache, până la 4.7 GHz, 12 cores) Intel Core i7-1260P (18M Cache, până la 4.8 GHz, 12 cores)
Procesor grafic Intel UHD Graphics Intel UHD Graphics + intel ARC A350 4 GB
Memorie 8 GB DDR5 4800 MHz
Stocare Samsung PM9A1, capacitate 1TB Micron 2450 , 512 GB
Ecran 16 inch cu touch screen, OLED, format 16:10, anti-glare, 400nits
Rezoluție display 3840×2400
Rată de refresh 60 Hz
Dimensiuni 358,2 x 261,2 x 19,9 mm
Greutate 1,5 kg 1,8 kg
Conectivitate Wi-Fi 6 (MediaTek MT 7921), Bluetooth 5.2 Wi-Fi 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2
Porturi 1x USB 2.0 Type-A
1x USB 3.2 Gen 2 Type-A
2x Thunderbolt™ 4 compatibil display / power delivery
1x HDMI 2.0b
1x 3.5mm Combo Audio Jack
1x RJ45 Gigabit Ethernet
Micro SD card reader
Baterie 50WH, trei celule, Li-ion 84WH, patru celule, Li-ion

După cum vedeți din tabelul de specificații, laptopurile sunt foarte asemănătoare în multe aspecte, dar complet diferite în altele. Procesoarele sunt comparabile, la fel și memoria RAM, dar placa video dedicată este un plus semnificativ la ASUS ExpertBook B5 Flip OLED… Dacă ai nevoie de așa ceva. Și cred că aici e cheia, care sunt nevoile.

În principiu, ambele laptopuri pot fi configurate să aibă aceleași specificații de la cap la coadă, deci ele sunt relevante doar pentru scenariul de utilizare ales, nu și ca o comparație directă între cele două dispozitive. Așa că hai să ne aplecăm un pic asupra construcției, pentru că aici este și cea mai semnificativă diferență.

ASUS ExpertBook

Ambele laptopuri sunt destinate mediului office și școlii, deci nu veți vedea lumini RGB sau design îndrăzneț ca la alte modele ASUS. Laptopurile seamănă foarte mult când sunt închise. Ambele laptopuri sunt construite relativ solid, dar vizibil mai puțin ca modelele cu adevărat premium. Materialul folosit arată bine, dar este foarte sensibil la amprente și grăsime, un trend tot mai răspândit, din păcate.

La ambele laptopuri, ecranul se deschide relativ greu, neputând de exemplu să le deschizi doar ridicând de ecran. Practic, jumătatea de jos a laptopurilor testate este aproape identică vizual, laptopurile folosind aceeași tastatură (aș spune medie ca senzație și ergonomie), același trackpad (de plastic, mediocru) și având aceleași porturi.

Ecranul este și el identic, dar la B5 Flip mai are și un touch screen. B5 are ecranul lucios, iar modelul Flip are ecranul mat. Ecranul folosit este aproape premium, un OLED de 16 țoli cu acoperire totală a spectrului de culori DCI-P3 și cu validare Pantone. Ramele sunt identice vizual, dar la modelul B5 Flip, ramele sunt sub sticla ecranului. Ambele laptopuri au câte o cameră Full HD cu flaps care poate acoperi obiectivul (pentru securitate și confidențialitate).

ASUS ExpertBook stylus

Porturile sunt identice la ambele laptopuri (și sunt excelente ca număr și diversitate), iar singurul feature suplimentar la ASUS ExpertBook B5 Flip OLED este un buton de tip rocker pentru volum. Un accesoriu important al lui Flip este stylus-ul, care este înglobat în carcasa inferioară a dispozitivului. Ca greutate, B5 este clar mai ușor, chiar dacă în teorie 300 grame nu este o diferență mare. ASUS ExpertBook B5 Flip OLED are ecranul mult mai greu și balamale mai complicate, deci e normal să cântărească mai mult.

Scenarii de utilizare și abordarea pentru achiziția dispozitivului

Bun, dar la ce folosește de exemplu un B5 și când ar trebui să alegi să zicem un B5 Flip în schimb? ASUS ExpertBook B5 are specificații excelente pentru cineva care are nevoie de ergonomie, dar și portabilitate – pentru școală, program hibrid la muncă și persoane care își iau laptopul de la job acasă. Activitățile ce implică prelucrare de date, cifre, tabele, beneficiază foarte mult din existența unui NumPad și de formatul 16:10 al ecranului.

ASUS ExpertBook ecran

Dimensiunile și greutatea lui ASUS ExpertBook B5 îl fac foarte potrivit pentru persoanele care nu vor să sacrifice portabilitatea, dar își doresc un laptop „full-size”. Dacă mergi la cursuri cu acest laptop, vei putea tasta cu ușurință, iar trackpad-ul de dimensiuni generoase va contribui la o experiență de utilizare foarte bună. Dacă te fâțâi cu laptopul de colo-colo, greutatea de doar 1,5 kg va fi cu siguranță un bonus.

Pe de altă parte, ASUS ExpertBook B5 Flip OLED are un public-țintă ușor diferit. Asta o vedem și din specificațiile tehnice, care sunt aproximativ similare, mai puțin un element esențial pentru creatorii de conținut: procesorul grafic. Astfel, B5 Flip integrează și un GPU Intel Arc A350, care este foarte potrivit pentru orice înseamnă procesare video, desen, proiectare etc.

ASUS ExpertBook B5 Flip OLED are o mobilitate ceva mai redusă (dar în niciun caz scăzută, la 1,8 kg) dar compensează prin scenariile de utilizare: ecranul poate fi rabatat pentru a fi în prim-plan la prezentări, dispozitivul poate fi folosit în modul tabletă pentru desen sau luarea de notițe, iar pozițiile intermediare ale ecranului îi dau o versatilitate mult mai mare decât cea a fratelui său.

ASUS ExpertBook porturi

Iată cum aceste diferențe, care luate separat nu par a fi semnificative, definesc atunci când sunt luate împreună scenariile de utilizare. Și deci la ce ne uităm când luăm un laptop? Ce întrebări ne punem? Pentru o alegere ca la carte, trebuie să analizăm fiecare specificație în parte, dar din start putem să luăm în considerare formatul dispozitivului, relativ la ce avem de făcut. Un contabil care lucrează de la sediu nu are neapărat nevoie de un laptop foarte ușor, sau unul care să aibă  ecran care se deschide la 360 sau chiar 180 de grade.

Un creator de conținut are nevoie de un dispozitiv cu placă video dedicată, eventual cu mai mult RAM (16 sau 32 GB), și în funcție de conținut, ecranul ar trebui să fie de o calitate foarte bună sau să aibă touch screen. Un om de afaceri sau un freelancer care lucrează sau fac prezentări la client au nevoie de dispozitive ușor de transportat, cu autonomie bună și ecran luminos.

Sfatul nostru dacă vrei să îți iei un laptop este să faci o listă cu scenarii de utilizare. Vrei gaming? Atunci te uiți la răcire, la procesor și placă video. Vrei să lucrezi din cafenea? Atunci bateria, greutatea și soliditatea laptopului sunt esențiale, iar un webcam bun și microfoanele cu anulare a zgomotului de fond îmbunătățesc semnificativ experiența în call-uri. Lucrezi cu Excel-uri? Atunci tastatura numerică e mană cerească.

Etapele ar fi, deci:

 1. Definește bugetul
 2. Definește scenariul de utilizare
 3. Fă o listă cu atribute esențiale sau dorite legate de acel scenariu de utilizare
 4.  Intră pe site-ul preferat și începe să pui filtre corespunzătoare caracteristicilor de mai sus și a bugetului.

Și nu uita, atunci când vrei să te lăcomești la un laptop ce depășește scenariile de utilizare prognozate: form follows function, cum zice englezul. Forma trebuie să fie subordonată funcției, întotdeauna. Altfel te poți trezi că iei după tine ditamai laptopul de gaming, cu RGB, la vreo 3 kile, până la prezentarea de la client, cu riscul să îți rupi spatele și să fii considerat un pic…. excentric.

Revenind la exemplele date, este clar acum că ASUS ExpertBook B5 și B5 Flip sunt, pe cât de asemănătoare, pe atât de diferite când vine vorba de publicul-țintă. Și prețurile vor fi complet diferite, atunci când aceste laptopuri vor fi disponibile la noi, pentru că ecranul ăla cu touch screen și rabatabil complet costă o grămadă de bani. Acestea fiind zise, sper că te-am ajutat să abordezi un pic mai sistematic achiziționarea unui nou laptop. Spor la căutări!

Pentru a vedea lucrurile și din perspectiva lui Dan, iată și clipul video de pe Playground:

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button