Telefoane

Test: Acer Iconia W4, o tableta Windows redutabila

Acer Iconia W4 este o tableta care vine cu Windows 8.1 preinstalat. Aceasta are un ecran cu o diagonala de 8 inch, un panou IPS cu o rezolutie de 1280 x 800 pixeli si ecran cu protectie GorillaGlass, rezistent la zgarieturi si socuri mecanice. In partea de sus a ecranului se regaseste o camera de 2Mpx si senzorul de lumina iar in partea de jos avem un buton fizic cu sigla Windows, care va comuta intre ecranul de start si ultima aplicatie deschisa. Primul lucru pe care il observi la tableta este constructia solida. Materialul folosit este un plastic dur care face ca tableta sa fie foarte putin flexibila. Tableta nu are un design foarte special, dar cand te uiti mai de aproape acesta se simte ca unul premium. Spatele este din plastic si are culoarea argintie cu aspect de aluminiu periat. In partea de sus regasim o camera de 5Mpx.

Pe laterale avem o serie de porturi si butoane, cititor pentru card microSD, un port micro HDMI, microfonul si butoanele de volum. In partea de sus avem butonul de Power iar in partea de jos avem un port micro USB si o mufa de 3.5mm pentru casti si difuzoarele stereo. Faptul ca dispune de un port micro HDMI este un avantaj fata de Lenovo Miix 2, utilizatorul avand posibilitatea de a conecta un ecran mai mare sau un video proiector pentru a face prezentari direct de pe tableta.

Procesorul este un Intel Atom Z3740 tactat la 1.33Ghz, dar in sarcina maxima poate ajunge la 1.86Ghz. Memoria RAM are o capacitate de 2GB la o frecventa de 1066Mhz. Pentru stocare avem disponibili 32GB, un eMMC produs de Samsung, dar dupa formatare ramanem doar cu 28.5GB. Capacitatea de stocare poate fi extinsa cu inca 32GB folosind un card microSD. In HD Tune Pro am avut o viteza de citire de 173 MB/s si o viteza de scriere de 146 MB/s. Timpul de acces pentru fisiere 4KB are o medie de 0.337 ms, 2962 de operatii pe secunda si o viteza medie de citire de 11.5MB/s. Windowsul booteaza in aproximativ 10 secunde, comutarea intre ecranul de start si desktop se face instant iar lansarea browserului Google Chrome dureaza 1 secunda.

Camera de 5 Mpx dispune de autofocus si poate inregistra video la o rezolutie 720p. Calitatea ei insa nu este cea mai buna, pozele si clipurile avand un aspect plat. Camera frontala de 2Mpx este dezastruoasa; imaginile se vad pixelate si granulate, cu multe puncte rosii si albastre.

Ecranul are o calitate buna, unghiurile de vizualizare sunt largi, luminozitatea este destul de mare, textul se vede clar, am vizualizat si un clip 1080p care se vede foarte bine, culorile sunt saturate iar imaginea este clara. Ca sa poti umbla cum trebuie pe interfata Desktop, trebuie marit DPI-ul la cel putin 125%. Am observat o problema destul de deranjanta, luminozitatea ecranului are flicker aleatoriu timp de o secunda, desi am dezactivat luminozitatea automata.

Pentru teste am folosit 3dMark Ice Storm Extreme, Asphalt 8 si PCMark 08. In 3dMark se descurca bine cu un scor de 8275 de puncte.

3d mark ice storm extreme

In PCMark a reusit sa scoata 1610 puncte la Home Score si 2656 de puncte la Work Score, iar testul a durat 39 de minute. In timpul testului s-au consumat 9 procente din baterie.

pcmark08

 

Asphalt 8 merge de minune pe aceasta tableta si se vede foarte bine, avand efecte grafice in plus fata de versiunile de pe alte sisteme de operare. Din pacate nu sunt suficiente jocuri optimizate pentru tablete cu Windows 8.1, mai exact optimizate pentru touch screen-ul de pe acest sistem.

Placa de retea wireless este fabricata de Broadcom si are capabilitati 802.11 a/b/g/n. Pe Speedtest.net am avut 61.70Mb/s viteza de download si 63.44Mb/s viteza de upload. Semnalul wireless este la maxim, in conditiile in care pe alte deviceuri am avut semnal doar jumatate sau chiar o linie.

Bateria este de tip Lithium-Polymer cu doua celule si o capacitate de 4960mAh. Producatorul sustine ca are o autonomie de 8 ore. Cand am inceput testarea am avut bateria incarcata la 88% iar dupa terminarea testelor am ramas cu 39%, in conditiile in care durata testelor a fost de 3 ore si 30 de minute. In concuzie s-a descurcat foarte bine. Daca facem un calcul simplu, la un consum de 49% in 3 ore si 30 de minute, insemna ca in 7 ore am avea 98% consum, deci se apropie de spusele producatorului. Luminozitatea ecranului in timpul testelor a fost setata la maxim.

Pe final as vrea sa spun ca tableta este perfecta, dar… nu este asa. Am observat un lucru foarte deranjant: in timp ce ma jucam, partea stanga a ecranului se incalzeste foarte tare iar ecranul nu mai raspunde la comenzi. Si lipsa unui slot SIM pentru date mai adauga o bila neagra. Eu nu vad rostul unei tablete daca nu dispui de internet mobil pe ea, si nu cred ca merita sa te complici cu tethering de pe telefon sa dai net prin wireless pe tableta si asa mai departe.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button