AutoRSS PaginaDeMedia

Autopilotul de pe mașinile Tesla a făcut încă o victimă într-un accident fatal, deși…

...acesta este primul caz care a și fost adus în fața tribunalului

Nici 24 de ore nu au trecut de când povesteam cum Full Self-Driving-ul de la bordul mașinilor Tesla a fost atacat în ziare de către președintele uneri alte companii care oferă servicii autonome similare. Elon Musk s-a simțit ofensat de faptul că cineva a îndrăznit să spună că autopilotul dezvoltat de Tesla poate avea complicații fatale, fiind numit „cel mai rău produs oferit vreodată de o companie listată în Fortune 500”.

Well, astăzi a sosit și o aparentă confirmare a acestor afirmații. Este un caz controversat, cu care se luptă sistemul legislativ încă din 2019. Pe atunci, Kevin George Aziz Riad conducea un Model S, când a ignorat culoarea roșie a semaforului, trecând prin intersecție și izbindu-se de o Honda Civic. Riad a supraviețuit, dar cei doi pasageri din Honda nu.

Tribunalul Californiei a investigat cazul, doar că respectivele documente nu menționau nimic despre prezența autopilotului. Asta a atras atenția experților, care au demarat o serie de investigații amănunțite. În cele din urmă, National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) a ajuns la concluzia că Full Self-Driving era pornit în momentul accidentului.

Administrația și-a petrecut o bună parte din timp examinând pericolele FSD-ului, în special în cazul unor antecedente în care autopilotul Tesla a rănit 17 persoane într o succesiune de 11 coliziuni. În cazul de față, Riad este primul utilizator adus în fața tribunalului pentru condus neglijent, omucidere și utilizarea iresponsabilă a softului de navigare automată. Atenție, este vorba despre cazurile Tesla, căci astfel de evenimente nefericite s-au mai datorat și altor sisteme, precum cel dezvoltat de Uber, care a eșuat în a detecta și identifica pietonul.

NHTSA a tras un semnal de alarmă în urma celor întâmplate. Toate mașinile trebuie să fie controlate în permanență de o ființă umană, chiar dacă sistemul dispune de un mot autopilot. Cică Tesla este în asentimentul administrației, căci avertismentul se regăsește și pe pagina Autopilot, dar ce te faci când Elon Musk vrea, de fapt, să reușească performanța de a vinde mașini Tesla care se conduc 100% singure? Ce te faci când șoferi iresponsabili aleg să-și facă somnul de frumusețe pe bancheta din spate în timp ce FSD-ul confundă semnul de STOP cu reflexia sa în oglina unui magazin?

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button