Business

Tesla a crescut ieri cu 4,4% după întâlnirea anuală cu investitorii

Tesla revine în lumina reflectoarelor după câteva săptămâni de relativă acalmie. Probabil că Elon Musk a simțit că a cam dispărut din viața publică odată cu preluarea conducerii Twitter și a început să împartă prostii în stânga și în dreapta căci, vorba poetului, au înnebunit salcâmii. Cotația acțiunilor TSLA a fost destul de stabilă în luna aprilie și probabil era nevoie de a arunca ceva lemne pe foc pentru a impulsiona un pic investitorii.

La începutul săptămânii a apărut un email trimis de Musk vicepreședinților fiecărui departament prin care solicită să primească toate cererile noi de angajare pentru a le aproba personal pe fiecare în parte. Același lucru valabil și pentru orice lucrare de subcontractrare. Ai zice că asta este un proces normal pentru business, ca șeful să știe cam tot ce se întâmplă numai că, la nivel global, Tesla are undeva la peste 125.000 de angajați…

A doua zi, imediat ce Soros Fund Management și-a lichidat participația de 16 milioane de dolari la Tesla, Musk l-a atacat pe George Soros mai ceva ca televiziunile naționaliste de la noi de mai am un pic și chiar cred că Soros este Atotputernicul, Marele Arhitect, Geppetto sau cum naiba s-o numi cel care controlează totul pe lumea asta. PrZONATobabil, având în vedere prima știre, Musk dorește să îi ia locul și își face încălzirea cu compania sa. Ca să îl citez “he wants to erode the very fabric of civilization. Soros hates humanity”.

În al treilea rând, Musk a anunțat că renunță la postul de CEO al Twitter, urmând să rămână președinte executiv și CTO (Chief Technology Officer) și că urmează să se concentreze mai mult pe activitatea de la Tesla având în vedere apropriata lansare Cybertruck. Iar asta este un lucru pozitiv pentru cotația acțiunilor.

În plus, a confirmat că Tesla va începe să își facă publicitate. Pe măsură ce producția a tot crescut și va crește în continuare, a vinde devine din ce în ce mai greu. Spre exemplu, pe parcursul anului 2022 Ford (F) și General Motors (GM) au cheltuit 2,2 miliarde respectiv 4 miliarde de dolari cu diverse campanii de promovare. Posibil să mai avem și alte modele Tesla iar asta înseamnă câteva milioane de mașini produse anual; publicitatea devine astfel o necesitate.

Rezultate bune ale fiabilității pentru Tesla Model 3

În al patrulea rând, ADAC – cel mai mare club automobilistic din Europa a publicat rezultatele studiului privind fiabilitatea mașinilor pentru anul 2022, primul ce a inclus și patru modele electrice. Pentru Tesla Model 3 au fost raportate doar 1,1 defecțiuni la mia de vehicule produse în 2020 și 0,9 defecțiuni la mia de vehicule produse în 2019, rezultate foarte bune în general, ceea ce plasează modelul pe locul patru în clasa sa.

Cu mai multă implicare din partea lui Musk în companie, cu un volum mai mare de vânzări, cu publicitate mai multă sau mai puțină, cu o penetrare tot mai mare în rândul consumatorilor a mașinilor electrice, Tesla are un viitor luminos. Nu vom mai avea creșteri extraordinare ca până acum, compania se transformă într-un producător tradițional de mașini, dar creștere va fi cu siguranță (de urmărit spargerea nivelului de 200 de dolari per acțiune ce va schimba Trendul într-unul pozitiv) . Iar amploarea ei depinde doar de Elon Musk.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button