PC

Televizorul 4K Samsung UE55 SUHD cu tehnologie Quantum Dot

Samsung se pozitioneaza anul acesta cu o oferta de piata ce contine mai multe televizoare certificate Ultra HD Premium decat orice alt producator de anul acesta, iar modelul din review-ul de azi este un Smart TV cu o diagonala de 55″ ce face parte din seria KS9002, este de asemenea certificat de catre UHD Alliance. Alaturi de aceasta dimensiune, seria KS9002 ofera si panouri cu diagonale de 49″, 65″ si 78″.

Daca n-ati auzit inca de acest Alianta UHD, este un grup compus dintr-o selectie vasta de companii, de la mai toti producatorii de display-uri, la companii importante din domeniul media, precum Disney, Warner, si Universal, alaturi de companii de tech precum Amazon, Dolby, Netflix sau Microsoft.

Toate aceste companii isi doresc ca standardul 4K sa aiba succes, dublat de o sumedenie de specificatii importante pentru calitatea experientei consumatorului. Pentru a fi certificat, pe langa rezolutia 4K, televizorul Samsung UE55KS9002T garanteaza si o adancime de culoare pe 10 biti, capacitate HDR, o acoperire de cel putin 90% a standardului DCI-P3 pentru proiectie digitala si film, cu luminozitate maxima de 1000 de candela per metru patrat, dublata de o luminozitate a negrului de maxim 0,05 candela pe metru patrat.

La capitolul Design, Samsung au facut eforturi consistente in ultimii ani pentru a scoate la vanzare cele mai frumoase produse – iar seria KS9002 se remarca printr-un design premium, cu o rama extrem de subtire.

Piciorul in forma de Y este proiectat astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu, mentinand insa o stabilitate excelenta – televizorul nu se balangane cand este atins.

In privinta spatelui carcasei, eforturile de design se ragasesc – cu exceptia gaurilor dedicate monturii VESA, nu se regasesc nituri sau suruburi – doar o suprafata atent finisata.

La capitolul conectivitate, Samsung au ales sa separe o parte din porturi, televizorul in sine oferind doar support pentru LAN (RJ-45), SmartCard CI, o mufa USB si conectorul One Connect.

Intrarile efective sunt mai toate continute pe modulul One Connect Mini. Atat televizorul, cat si modulul separat sunt racite pasiv, asadar operatiunea televizorului este in intregime silentioasa.

Modulul ofera patru intrari HDMI, intrari pentru antene, precum si doua porturi USB cu functie de Charge.

Toate porturile HDMI sunt capabile de rezolutie 4K la 60fps impreuna cu criptarea HDCP 2.2.

La capitolul Software, Samsung au reproiectat meniurile televizorului in baza unor studii ale comportamentului consumatorilor, pentru a simplifica experienta de utilizare. Asadar, selectia de optiuni de Imagine contine acum doar patru optiuni, plus cea de setari pentru experti, unde au fost adunate mai toate setarile avansate.

Este acum mult mai usor de a accesa moduri de afisare precum cel pentru vizionat sporturi sau pentru jocuri, direct din optiunea „Special Viewing Mode”.

Televizorul foloseste o platforma software bazate pe Tizen, si include o interfata cu doua randuri la baza ecranului, pentru acces rapid si usor la surse externe, setari, streaming sau alte servicii, inclusiv jocuri.

La capitolul calitatea imaginii, televizorul Samsung cu tehnologie Quantum Dot, se face remarcat. Negrul este redat foarte bine, cromaticitatea la fel. Intensitatea luminoasa este de pana la 1460 candele pe metru patrat, ceea ce este excelent, intrecand cu peste 45% specificatiile UHD Premium.

Televizorul foloseste tehnologia Smart LED pentru a modifica intensitatea sursei de lumina si a mentine un contrast exceptional.

Unul din punctele slabe ale tehnologiei Quantum Dot in anul 2015 a fost problema unghiurilor de vizualizare, lucru intensificat si de utilizarea unui panou curbat. Samsung au imbunatatit situatia in seria KS9002, iar televizorul poate fi vizionat optim intr-un con de 60 de grade fata de mijlocul acestuia.

Caci am mentionat panoul curbat, televizorul ofera o curbura de 4200R.

Merita mentionat si latenta de intrare reala, masurata la 21 de milisecunde, mult sub valoarea 30 de milisecunde care este in general acceptata pentru televizoare, si foarte aproape de minimul teoretic de 17 milisecunde, in gaming-ul la 60 de cadre pe secunde.

Asadar, este un televizor excelent pentru jocuri, in adevaratul sens al cuvantului. Din pacate, aceste jocuri vor trebui sa vina de pe o consola sau un PC.

Am instalat si cateva jocuri din magazinul de aplicatii, precum Just Dance sau Asphalt 8, si am tras concluzia ca dezvoltarea de jocuri pentru Tizen nu este la acelasi nivel cu WebOS-ul folosit de TV-urile LG – cat despre Apple TV si selectia lor de software, nici nu se pune problema de comparatie.

Televizorul 4K Samsung UE55 SUHD cu tehnologie Quantum Dot 13

In concluzie, UE55KS9002 se remarca prin specificatii excelente, in mod special pe partea de luminozitate si redarea negrului, precizia scenelor in miscare si latenta extrem de scazuta in jocuri.

Printre punctele mai slabe ale televizorului sunt redarea de continut HDR, ce poate fi consumat la ora actuala doar prin surse precum Netflix, Amazon, si filme Blu-Ray Ultra HD.

 

Articole asemanatoare

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button