PC

Review LG 55UH750V – un Smart TV 4K inovator

Seria de televizoare LG UH este una din gamele mainstream de televizoare 4K ale LG, careia ii lipseste suportul pentru Dolby Vision dar mentine suportul pentru tehnologia HDR. LG 55UH750V din review-ul de azi este un superb televizor smart 4K cu o diagonala de 140cm si cu sistemul de operare WebOS 3.0.

Sistemul WebOS nu e chiar cel mai frumos sistem de operare al unui televizor pe care l-am vazut pana in prezent.

Acesta este un rol rezervat actualei versiuni a sistemului tvOS de la Apple. Dar este cu siguranta cel mai accesibil de navigat. Telecomanda „smart” oferita cu televizorul actioneaza oarecum ca un pointer de mouse pe un monitor, si functioneaza excelent impreuna cu sistemul de operare.

Prin interiorul unui microfon de pe telecomanda, televizorul ofera functia Magic Sound Tuning, ce masoara reflexiile sonore din incapere in raport cu pozitia de vizionare, optimizand astfel distributia sunetului.

Pachetul televizorului e cam clasic pentru monitoare si televizoare in ultimii ani, o cutie mare de carton in care dispozitivul este incastrat in polistiren expandat.

La capitolul constructie, avem de-a face intai de toate cu o carcasa extrem de subtire, masurand doar 5.2cm la cel mai gros punct.

Standul acestuia este rezistent, si nu sunt prea multe sanse ca tv-ul sa se darame daca este lovit – in schimb acesta cam are joc, inevitabil avand in vedere dimensiunea. In orice caz, acest televizor este mult mai bine plasat intr-o prindere de perete.

La capitolul conectica, LG 55UH750V ofera mai de toate.

Acces la retea si internet folosind Ethernet sau Wi-Fi 802.11ac, cu suport pentru bluetooth. Doua antene de radiofrecventa, una pentru unde radio si una pentru satelit, impreuna cu o intrare Component ce dubleaza si ca intrare Composite. Un slot de interfata CI pentru smart-card, trei porturi USB, un adaptor optional USB la RS232C, trei intrari HDMI, o iesire pentru casti sau line-out si una optica pentru audio digital. Cum spuneam, mai de toate.

Review LG 55UH750V - Conectica

Calitatea imaginii este asigurata de un panou IPS de tip M+, o noua tehnologia proprietara a LG ce se face simtita in o mare parte din ecranele si televizoarele 4K de pe piata.

Aceasta tehnologie ofera un panou cu 4 subpixeli in loc de cei trei traditionali, oferind in plus un subpixel alb, pe langa rosu, verde si albastru.

Aceasta noua tehnologie este foarte relevanta pentru popularizarea tehnologiei 4K la un pret accesibil, intrucat cea mai costisitoare componenta a unui display modern tinde sa fie… lampa.

Intr-un display traditional, lumina alba este reprezentata mentinand aprinsi toti cei trei pixeli, ceea ce este extrem de ineficient, peste 60% din lumina fiind blocata, iar rata de transmisie a luminii scade pe masura ce rezolutia creste. Asadar, o lampa de 10.000 de candela/m2 va rezulta in medie intr-un ecran cu o intensitate luminoasa de circa 500 candela, o rata de transmisie a luminii de cam 5%.

Adaugarea pixelului alb prin tehnologia M+ creste randamentul de transmise undeva in jurul a 8%. Asadar nu e de mirare ca firme precum Skyworth, Philips si Xiaomi au adoptat tehnologia celor de la LG pentru televizoarele lor 4K.

Acest sub-pixel alb contribuie si la cresterea diferentei de intensitate vizuala intre pixeli, pentru a creste acuitatea vizuala.

Cat despre tehnologia 4K, e drept ca la ora actuala nu exista nici retea terestra ce ofera televiziune 4K, dar in viitor va fi – pana atunci, avantajele rezolutiei inalte vor fi oferite de aplicatii precum Netflix, Amazon TV si YouTube, de jocuri, filme in format digital sau in statul pe net.

Review LG 55UH750V 10

In testele folosind colorimetrul, am inregistrat o intensitate luminoasa ridicata, de pana la 435 candela per metru patrat. Contrastul maxim inregistrat este de 19.470:1 ceea ce este exceptional, dar valoare contrastului depinde foarte mult si de alte setari. Acoperirea de culoare a spectrului sRGB este perfecta, o valoare de 100%, iar indicele acuratetii de culoare este de 2.73, perfect acceptabil.

Review LG 55UH750V - Masuratori

Un punct slab al tv-ului este uniformitatea de culoare in punctul din stanga-jos, unde am inregistrat deviatii intre 7-12% la diferite trepte de intesitate luminoasa, prin comparatie cu restul ecranului unde deviatia maxima a fost de sub 5%.

Cat despre uniformitatea luminoasa, aceasta este foarte buna pentru un display din aceasta clasa, cu o variatie de pana in 10%.

Calitatea sunetului este impresionanta pentru un televizor, in special unul atat de subtire. Inclusiv la volum maxim, nu am sesizat distorsiuni sau discomfort. Sigur, basul este in mod inevitabil limitat, dar nu in totalitate absent.

In concluzie, LG 55UH750V este un Smart TV 4K excelent, cu foarte multe puncte tari, si foarte putine puncte slabe.

Pe partea pozitiva mentionam constructia, aspectul, accesibilitatea sistemului de operare, calitatea sunetului, intensitatea luminoasa si contrastul, acoperirea de culoare si sumedenia de optiuni software. Negativele sunt putine si relativ minore – variatia uniformitatii de lumina si culoare, cuplate cu lungimea relativ scurta a cablului de alimentare. Acestea fiind spuse, este unul dintre cele mai faine televizoare care ne-a trecut vreodata prin fata ochilor.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button