Inspirate de arestarea CEO-ului Pavel Durov, investigații independente asupra „faunei” rețelei de mesagerie a scos la iveală mii de canale Telegram legate de activități ilegale, ai căror administratori și utilizatori deopotrivă își văd liniștiți de treabă, fără nici o grijă că activitatea lor ar putea atrage „curiozitatea” moderatorilor Telegram, sau a autorităților responsabile cu combaterea criminalității online.
La solicitarea publicației The New York Times, o echipă de experți a investigat aproximativ 3,2 milioane de mesaje pe 16.000 de canale Telegram, evidențiind nu mai puțin de 1500 de canale dedicate propagandei rasiste din sfera ”white supremacy”. Alte peste 20 de canale sunt folosite pentru contrabandă cu arme de foc, iar cel puțin 22 de canale sunt folosite pentru vânzarea de substanțe ilicite precum MDMA, cocaina, heroină, etc. Și tocmai acest tip de activități au fost citate de autoritățile franceze drept justificare pentru arestarea CEO-ului Telegram.
Este de remarcat faptul că una dintre caracteristicile de bază ale rețelei Telegram este confidențialitatea, iar asta încă de la începuturile platformei. Și în mod evident, nu doar utilizatorii de rând pot beneficia de confidențialitate și anonimitate, existând și alte „domenii” de activitate care pot beneficia la fel de bine de protecție împotriva supravegherii în masă. Problema este că administratorul Telegram a furnizat mijloacele dar nu și un sistem de moderare care să prevină și pedepsească abuzurile comise pe platformă sub umbrela confidențialității. În plus, aplicația distribuită în regim open-source are o mulțime de variante dezvoltate pe baza codului sursă original, cum ar fi Nekogram X, Forkgram și Cherrygram, printre altele. Și în mod predictibil nu toate au fost create strict pentru îmbunătățirea experienței de utilizare a clientului Telegram oficial.
Sesizând pericolul de a primi încadrarea de complice la toate activitățile ilegale desfășurate pe platforma sa, CEO-ul Pavel Durov a anunțat recent introducerea moderării pe Telegram.
Astfel, de la ”Toate chaturile Telegram și chaturile de grup sunt private pentru participanții lor. Nu procesăm nicio solicitare legată de acestea.” secțiunea Faq aplicației spune ”Toate aplicațiile Telegram au butoane „Raportați” care vă permit să semnalați conținut ilegal pentru moderatorii noștri – în doar câteva atingeri.”
Evident, ajustarea bruscă a politicilor Telegram a stârnit panică printre administratorii de canale din categoria celor sus amintite, cât și în rândul utilizatorilor de rând, unii dintre aceștia prevestind ”sfârșitul confidențialității”.
Cu toate acestea, nu există modificări la secțiunile legate de criptarea mesajelor, aplicată într-un mod ce permite administratorului Telegram să vadă „în clar” toate schimburile de mesaje de pe platformă. De asemenea, compania nu implementează roboți de moderare care să examineze conversațiile și grupurile. Ceea ce înseamnă că orice conținut raportat va ajunge într-o listă de așteptare, putând dura mult și bine până să fie analizat de unul dintre puținii moderatori direct angajații de companie.