ȘtiriTech&IT

TDK anunță o nouă tehnologie pentru acumulatori “în stare solidă” care mărește de o sută de ori autonomia dispozitivelor mobile

Producătorul japonez TDK, furnizor de baterii iPhone și pentru alte dispozitive Apple, anunță pregătirea unei noi tehnologii de acumulatori “în stare solidă”, de aproximativ o sută de ori mai eficienți decât acumulatorii Li-ion de tip convențional.

Bateria complet ceramică folosește un electrolit solid pe bază de oxid și un anod din aliaj de litiu. În primă etapă, TDK va livra noul acumulator doar în versiuni pentru dispozitivele mici dimensiuni (ex. Apple Watch), semn că tehnologia încă nu este pregătită pentru echiparea dispozitivelor smartphone. În cele din urmă, noua tehnologie de acumulatori va permite dezvoltarea unor dispozitive mai suple și mai ușoare, dar cu durată de funcționare mai lungă. Totodată, formula care înlocuiește electroliții volatili cu oxizi în formă solidă va oferi un nivel mai ridicat de stabilitate și siguranță pentru viitoarele dispozitivele.

TDK susține că acest tip de acumulator este mai ieftin și mai ușor decât alternativele bazate pe electroliți în formă lichidă. În același timp, producătorul japonez admite că actuala versiune a materialului ceramic folosit în construcția acumulatorilor nu este, deocamdată, potrivită pentru fabricarea unor acumulatori de dimensiuni mai mari, cum sunt cei folosiți în industria auto și nici măcar pentru telefoane mobile.

Aparent, membrana separatoare de tip ceramic este mai fragilă decât alternativele convenționale, dar directorul TDK, Noboru Saito, crede că “noul nostru material, dezvoltat pentru bateriile cu stare solidă, poate aduce o contribuție semnificativă la transformarea energetică a societății. Ne îndreptăm către primele produse ce vor fi comercializate”.

Testat și de alți jucători din industrie, conceptul de acumulator în stare solidă (solid-state) pare să fie mereu la câțiva ani distanță de lansarea comercială, producătorii lovindu-se mereu de problema dificultății adaptării metodelor de fabricație pentru producția de serie. Nici japonezii de la TDK nu par că au depășit complet acest obstacol, limitându-se deocamdată la fabricarea de acumulatori miniaturali, cum sunt cei folosiți pentru căști wireless și alte accesorii smart de purtat. Chiar și așa, e un pas înainte, iar perspectiva unui Apple Watch care trebuie încărcat o dată pe lună, sau căști wireless care funcționează o săptămână chiar dacă uiți mereu să le pui înapoi în cutia de reîncărcare, cu siguranță ar justifica achiziționarea de noi gadgeturi echipate cu acumulatorul-minune.

li-ion dendrite acumulatori

Comparat cu acumulatorii litiu-ion de tip convențional, cei prevăzuți cu separator ceramic și electrolit în formă solidă sunt practic imuni la formarea așa numitelor dendrite, echivalentul microscopic al stalactitelor pe care le găsești în peșteri naturale. Doar că acestea sunt formate din litiu în forma sa metalică și cresc puțin câte puțin, de fiecare dată când încarci bateria telefonului. Dacă la acumulatorii convenționali formarea dendritelor duce la diminuarea capacității de înmagazinare a energiei și, în cele din urmă, la defectarea acumulatorului prin scurtcircuitarea sa internă, la acumulatorii solid-state aceste dendrite sunt strivite/oprite de separatorul ceramic pe care nu îl pot perfora. Cu această limitare efectiv rezolvată, producătorii de acumulatori pot optimiza compoziția bateriei țintind maximizarea densității de înmagazinare a energiei.

TDK promite că va oferi partenerilor din industrie mostre de pre-producție cu noul acumulator, nu mai târziu de anul viitor. Totodată, compania se arată încrezătoare că va putea trece la producția în serie în viitorul nu prea îndepărtat..

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button