
Chiar dacă monitoarele OLED au evoluat mult, dezavantajele sunt tot acolo și trebuie să ai o determinare de neclintit pentru a trece cu vederea alternativele LCD mult mai numeroase și deseori mai competitive în privința raportului performanță/preț. Cum ar fi TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD sau modelul TCL 27R83U cu rezoluție 4K, două monitoare premium poziționate sub pragul psihologic de 3.000 RON și garnisite cu tot ce ți-ai putea dori în materie de dotări.
De ce ai mai alege un monitor LCD în 2025? Simplu, pentru maturitatea și fiabilitatea acestei tehnologii, soluții QD-Mini LED precum cea folosită în cazul de față concurând atât de bine alternativele OLED încât trebuie să ai ochiul format pentru a găsi diferențe subtile în aspectul imaginii. Și spun asta din perspectiva unuia care folosește un monitor OLED pentru daily-use. Sunt realmente impresionant de imaginea obținută cu aceste monitoare TCL, care au ceva ce monitoarele OLED încă nu reușesc să ofere. Mă refer desigur la strălucirea acestor ecrane Mini-LED, pare aproape-mi dau senzația că am venit la plajă și poate că ar trebui să-mi caut ochelarii de soare. Cum sună… 900 de niți pe un ecran de 34 de inch. Iar TCL susține că luminozitatea poate urca la 1400 niți, mod boost la vizionarea de conținut HDR. Pentru a înțelege despre ce vorbesc, majoritatea ecranelor OLED pentru PC se plafonează în zona de 400 de niți, oferind mai mult doar pe durate scurte de timp și cu acoperire mult redusă a ecranului.
Parte din noua gamă TCL R8 Series, 34R83Q și 27R83U folosesc o variantă de LCD numită Fast HVA, special dezvoltată pentru eSports. Iar în cazul de față avem și un backlight cu tehnologie Mini-LED pe 1152 de zone, suficient de precis pentru a elimina în bună măsură efectul de blooming. Știți voi, acel halou de lumină care apare în jurul obiectelor strălucitoare redate pe fundat întunecat. Cei de la TCL au făcut într-adevăr o treabă bună și se vede asta.
TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD
Dar hai să vedem ce au de oferit aceste monitoare. Nava amiral, TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD pune la dispoziție un ecran de 34 inch cu tratament anti-glare și curbură R1500. Iar curbura asta mai agresivă chiar e lucru bun la un monitor atât de mare, din motive pe care le voi explica puțin mai târziu. La fel de important este și piciorul monitorului, care permite ajustarea precisă a înclinației și înălțimii.
Ecranul cu rată de aspect 21:9 folosește o rezoluție de 3440×1440 pixeli, potrivită acestei dimensiuni de ecran. Panoul cu tehnologie Fast-HVA suportă o rată de refresh la 170Hz și este compatibil cu implementările actuale AMD FreeSync Premium și NVIDIA G-Sync, ceea ce înseamnă poți obține o imagine cursivă în jocurile preferate chiar și în compania unui PC cu dotări de medie.
Construcția este cât se poate de premium și cu finisaje de bună calitate. Piciorul masiv, de forma unui eleron, se fixează de spatele ecranului printr-un mecanism lipsit de șuruburi. Personal, îmi place această formulă în negru și alb, unde iluminarea RGB vine să dea un plus de culoare încăperii. Baza piciorului are prevăzută o gaură prin care poți trece cablul de alimentare, cel pentru hub USB și cablul video. Însă diametrul îngust probabil că nu-ți va permite să treci toate cele trei cabluri video necesare pentru a popula intrările HDMI 2.0 și Display Port 1.4 de pe spatele ecranului. Mai există și o intrare USB-C, de folosit pentru a conecta un MacBook sau poate telefonul Samsung folosit în modul DeX.
Printre dotări mai găsim și un set de difuzoare stereo ascunse în corpul monitorului. Acestea se aud… nu grozav, dar există și sunt gata de folosit în acele situații când rămâi fără baterie la căștile wireless. Că tot veni vorba de sunet, în dreapta ecranului avem și un suport extensibil de care îți poți atârna căștile tale de gaming. Tot pentru căști există și un conector jack de 3.5 mm, gata de folosit pentru o experiență audio fără efect de lag.
Ajungând la sistemul de meniuri, îmi place că TCL a inclus un joystick la vedere, suficient de mare și precis pentru a naviga în viteză opțiunile monitorului. Foarte intuitivă, interfața de configurare oferă acces rapid la setările de luminozitate și contrast, dar și meniul Input. Bine structurat, meniul de configurare este împărțit între secțiunile Game Mode, care reunește toate opțiunile relevante pentru gameri, secțiunea Display cu reglaje pentru imagine și Scenario Mode cu profile de culoare adaptate la tipul de conținut urmărit. Există și un sub-meniu Setting, unde găsești toate reglajele care nu au încăput în nicio altă categorie. Spre exemplu, funcția KVM, la care apelezi pentru comuta sau a urmări simultan mai multe surse de semnal video, activând modul Picture-in-Picture.
Și pentru că e un monitor premium, ai la dispoziție și un hub USB cu trei porturi USB 3.0, dintre care unul vine cu mufă USB-C și suportă alimentare Power Delivery de 90W, suficient pentru un laptop sau încărcarea telefonului mobil. Iar pachetul cu accesorii conține toate cele necesare: cabluri USB-A, USB-C, HDMI și Display Port, dar și un adaptor AC supradimensionat.
TCL 27R83U 4K
Parte din aceeași familie R8, TCL 27R83U 4K împarte majoritatea trăsăturilor cu frățiorul mai mare. Cum ar fi piciorul de susținere, aproape comic de mare în compania ecranului de 27 de inch. Dar nu pot spune că-mi displace asta la un monitor pentru gaming. Dacă înclini spre această opțiune cu rezoluție 4K, află că finisajul anti-glare nu este unul agresiv, TCL mergând cu o soluție ce păstrează claritatea nativă a ecranului. Ținând cont și de luminozitatea foarte ridicată a acestui monitor, sunt de părere că am în față una dintre cele mai bune alegeri pentru gaming 4K în încăperi bine iluminate.
În ciuda rezoluției înalte, TCL 27R83U permite folosirea unei rate de refresh de până la 160 Hz. De asemenea, tehnologiile AMD FreeSync Premium și NVIDIA G-Sync sunt prezente și la acest model, gata de folosit în situațiile (foarte probabile) în care PC-ul tău nu va putea reda jocurile preferate la framerate-ul maxim suportat de acest monitor 4K.
Comparat cu modelul de 34 inch, cel de 27 este mult mai discret în privința aspectului și amprenta pe masa de birou. Totodată, consider ecranul plat drept o alegere înțeleaptă pentru un monitor care nu e nici ultra-wide și nici atât de mare încât să-ți „fugă ochii” stânga-dreapta urmărind conținutul afișat.
Experiența cu TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD și TCL 27R83U 4K
Spuneam mai devreme că opțiunile de ajustare a ecranului pe înclinație și înălțime sunt foarte importante la un monitor. Ei bine, cu atât mai mult la acest TCL de 34 de inch, ecranul său generos desfășurat pe orizontală creând o anume sensibilitate în privința unghiurilor de vizibilitate. Chiar dacă suprafața curbată rezolvă această problemă în bună măsură, TCL 34R83Q impune totuși păstrarea unei distanțe de vizionare adecvată, nu prea aproape, cât și ajustarea înclinației astfel încât să nu ai variații deranjante de contrast. Până la urmă, ține de gusturile fiecăruia. Poți opta pentru un monitor OLED mai costisitor, fără restricții în privința unghiurilor de vizibilitate, dar mai puțin strălucitor și predispus la manifestarea efectului de burn-in, sau poți merge cu o soluție LCD – Mini-LED care te lasă să-i „dai blană” cu luminozitatea fără să pierzi mare lucru în ce privește calitatea imaginii.
Dar haideți să vorbim puțin și despre piesa de rezistență, acest impresionant ecran QD-Mini LED despre care pot spune cu mâna pe inimă că nu e doar pentru gaming. S-au dus vremurile când monitoarele de gaming foloseau panouri TN care îți puneau la încercare răbdarea și devotamentul de gamer. Acum, monitoarele de ”Premium Gaming” vin cu profiluri de culoare DCI-P3, Adobe RGB și SRGB, asta însemnând că de fapt le poți folosi la orice. Avem și procesarea culorilor pe 10 biți pentru reducerea efectului de color-banding (doar TCL 27R83U 4K), certificare HDR1400 și rată de contrast aproape infinit, obținut prin activarea funcției local-dimming.
În practică, ambele monitoare TCL sunt optimizate pentru o experiență de vizionare cinematică, cu profil de Standard pre-ajustat pentru a reproduce culori intense, dând imaginii un aspect foarte plăcut, chiar dacă nu ideal pentru editare foto-video. Din fericire poți remedia asta foarte ușor comutând la profilul SRGB, confirmat de colorimetrul nostru cu o calibrare a culorilor aproape ideală.
M-am „jucat” puțin și cu colorimetrul nostru SpyderX Elite, confirmând în bună măsură suspiciunile legate de profilul de culoare Standard. Ambele monitoare reproduc culori ceva mai intense decât ar fi ideal, însă cei de la TCL doar au luat exemplu de la producătorii smartphone, care oferă acest „feature” ca dotare standard pe majoritatea dispozitivelor mobile. Și chiar nu îmi displac câtuși de puțin culorile vibrante, obținute cu setările „de fabrică”. Iar pentru cei care vor o reproducere color accurate, profilurile sRGB, DCI-P3 și Adobe RGB sunt pre-calibrate și gata de folosit în meniul de configurare al monitoarelor.
Iar dacă tot suntem la etapa măsurătorilor, colorimetrul nostru confirmă doar parțial luminozitatea maximă de care vă vorbeam la începutul materialului: 671 de niți pentru modelul TCL 34R83Q de 34 de inch și 543 de niți pentru TCL 27R83U de 27 inch. Cam departe față specificațiile enunțate de TCL, dar oricum, mai mult decât dublu decât poate oferi un monitor OLED obișnuit. Și chiar nu exagerez când spun că te poți bronza la lumina acestor monitoare.
În gaming, ecranul LCD cu tehnologie Fast-HVA își arată atuurile pentru e-sports, părând că spulberă încă un atu specific ecranelor OLED, cel al timpului de răspuns. Și chiar dacă efectul de blur nu este atât de insesizabil ca la monitoarele OLED, experiența de gaming este una cât se poate de confortabilă, TCL 34R83Q egalând cele mai performante monitoare de gaming contemporane.
Ajungând și la vizionarea de filme, remarc din nou luminozitatea impresionantă a acestor ecrane Mini LED, care fac față cu brio inclusiv la filme și conținut HDR, care iată nu mai reprezintă „călcâiul lui Ahile” pentru monitoarele LCD. Iar reușita se datorează în bună măsură luminozității native foarte ridicată, dar mai ales tehnologiei Local Dimming diferențiată pe suficient de multe zone încât să prevină manifestarea efectului de blooming în jurul porțiunilor bine iluminate din cadre. Sigur, în continuare mai avem zone sub-iluminate și mici inconsistențe specifice soluțiilor Local Dimming, dar acestea sunt lucruri fără impact major asupra experienței gaming și vizionarea de filme. Însă pentru desktop-use, aș recomanda mai degrabă setarea funcției Local Dimming la valoarea Standard sau chiar Oprit, pentru a nu căuta mult și bine cursorul mouse-ului pe ecran. Da, aceasta este una dintre limitările tehnologiei Local Dimming, iluminarea selectivă funcționând eficient doar cu obiecte de pe ecran care depășesc o anume dimensiune minimă, monitorul lăsând în „camuflaj” obiecte mai mici, cum ar fi cursorul mouse-ului și icon-urile redate pe un wallpaper închis la culoare.
TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD sau TCL 27R83U 4K?
Chiar dacă sunt asemănătoare din punct de vedere al prețului, 2999 Lei pentru cel Ultra Wide și 2899 Lei pentru modelul 4K, TCL 34R83Q și 27R83U diferă semnificativ prin abordarea folosită și publicul țintă. Primul reprezintă un exemplu exuberant de monitor pentru gaming și filme, cu ecran curbat de 34 de inch și rată de aspect 21:9, numai bun pentru o experiență vizuală cât mai captivantă. Totuși, știu din propria experiență că un ecran atât de mare și lung pe axa orizontală poate fi nepotrivit în anumite situații. De exemplu, în spațiul unui birou mai înghesuit e dificil să respecți o distanță optimă de vizionare, iar uneori ajungi să „te pierzi” pe un ecran atât de mare, plimbatul ferestrelor pe desktop devenind o activitate mai degrabă obositoare și neproductivă. Dacă te regăsești în această categorie, atunci opțiunea 4K de 27 inch ar putea fi până la urmă o alternativă mai practică și cu extra-beneficiul clarității imaginii simțitor îmbunătățită. Așa că pentru editare foto aș alege un ecran mai mic dar mai clar, în timp ce pentru gaming și filme, opțiunea ultra-wide de 34 de inch este în mod sigur „the way to go”.
Per total, cei de la TCL au făcut o treabă foarte bună cu aceste monitoare, care iată demonstrează că tehnologia LCD rămâne de actualitate, inclusiv pe segmentul de monitoare premium. Și chiar dacă unii dintre voi îmi vor sări în cap pentru că recomand o soluție mini-LED înaintea celei OLED, părerea mea e că un monitor precum TCL 34R83Q Ultra WIDE QHD poate alegerea mai bună, în anumite situații. Spre exemplu, dacă te numeri printre cei care-și lasă PC-ul pornit din zori și până târziu în noapte, redând stream-uri pe Twitch și tot felul de ferestre statice, un OLED s-ar putea dovedi o investiție păguboasă din perspectiva apariției efectului de burn-in. Un alt neajuns bine cunoscut al tehnologiei OLED este blocarea mai puțin eficientă a luminii ambiante care se reflectă de suprafața ecranului. Doar încearcă să folosești un monitor OLED lângă o fereastră prin care răzbat razele soarelui și vei înțelege imediat despre ce vorbesc. În ambele situații, un monitor LCD cu tehnologie Mini-LED poate da rezultate mai bune. Până la urmă alegerea ține și de gusturile fiecăruia, dar mai ales de buget, iar aici chiar nu poți da greș cu aceste modele TCL.