TECHPCRSS PaginaDeMediaTech&IT

Statisticile vorbesc – AMD domina sectorul CPU cum n-au mai facut-o din 2007

Cand vorbim de AMD, incepem deja sa ne gandim la rosiaticii care devin, incet-incet, regii hardware, spulberand competitia formata din Intel si Nvidia.

Avem aici doua sectoare – placile video si procesoarele. Am vazut deja cum RX 6000-urile intrec lejer RTX 3000-urile in benchmarks, am vazut si cum Ryzen 5 ii da knock-out lui Intel i5 10600K. Iar acum, inca un set de masuratori vine sa ridice in slavi suprematia AMD pe piata procesoarelor.

Mercury Research arata cum, in al treilea trimestru al lui 2020, AMD ii spulbera pe strumfii de la Intel. O astfel de performanta nu a mai fost atinsa de mai mult de un deceniu, din 2007, ca sa fim mai exacti.

La momentul actual, in materie de CPU x86 pentru PC-uri si laptop-uri, AMD reprezinta 22.4% din totalul pietei. Asta inseamna o crestere a profitului de la an la an de la 4.1 % la 6.3%. Si ganditi-va ca masuratorile astea nu au luat in calcul si seria Ryzen 5000, care va rupe gura targului.

AMD

Procesoarele AMD x86 penstru desktop-uri au reprezentat 20.1% din piata, mentinandu-se cu un procent de 21.1% de la an la an, cu 0.9% mai mult fata de trimestrul anterior.

Pe partea de laptop-uri, AMD-urile x86 au sarit la 20.2%, cu cifrele anuale indicand 5.5% anul acesta. In mod evident, o crestere substantiala a monopolului acestui sector.AMD

High-end sau entry-level?

Este lesne de inteles ca chip-urile mobile Ryzen reprezinta o amenintare clara pentru Intel. Dar echipa albastra nu se lasa asa, cu una, cu doua, si opun rezistenta feroce, reusind sa incetineasca procesul de acaparare a pietei laptop-urilor de catre AMD cu macar 0.3%.

In cele din urma, AMD se concentreaza mult mai mult pe sfera desktop. Mercury Research indica 60% din comenzile de procesoare ca fiind reprezentate de CPU-uri high-end.

Pe de o parte, Intel fac o treaba buna la capitolul „procesoare entry-level” (i3/Pentium/Celeron), capitol pe care AMD au avut tendinta sa-l cam neglijeze. Pe de alta parte, Intel au cam stagnat in ceea ce priveste procesoarele high-end, unde AMD se mentin in top.

Intel mai au, totusi, pe unde sa scoata camasa. Incet si cu grija, Intel isi vad de treaba pe zona laptop-urilor, iar exemplul cel mai concludent se invarte in jurului lui Iris Xe Max, GPU dedicat, si a noilor procesoare mobile Tiger Lake.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button