ȘtiriTech&IT

Sperietoarea Microsoft Recall a fost testată pe un computer slăbuț

Dacă Snapdragon 7cPlus din 2021 s-a descurcat cu astfel de sarcini, pentru procesoare Snapdragon mai noi ar fi "piece of cake", chiar și fără NPU-uri

Funcția Recall din Windows 11, anunțată de Microsoft în cadrul evenimentului Microsoft Build, a fost testată pe o configurație hardware mai slabă. Asta s-a întâmplat pentru că Microsoft a lansat deja Windows 11 versiunea 24H2 în canalul Release Preview pentru testare publică.

Pentru cei care nu au auzit încă de funcția Recall, aceasta face periodic capturi ale ecranului și, folosind AI pentru a citi textul din capturi, te ajută să găsești informații mai vechi ușor.

Testarea Recall pe hardware slab

Funcția Recall a fost concepută inițial pentru noile PC-uri Copilot+ echipate cu procesoare Qualcomm Snapdragon X Series (X Elite sau X Plus), care dispun de unități de procesare neuronală (NPU) puternice, 16 GB RAM și stocare de 256GB.

Cu toate acestea, un entuziast cunoscut sub pseudonimul Albacore (@thebookisclosed pe X), a reușit să facă funcția Recall să ruleze pe un PC cu un procesor Snapdragon 7cPlus (Snapdragon 7c+ Gen 3) și 4GB de RAM. Deși acest procesor ARM nu are un NPU integrat și dispune de doar 3,4GB de memorie disponibilă, Albacore spune că funcția Recall funcționează „surprinzător de bine” și pe acest hardware mai puțin potent.

Testarea Recall pe hardware slab actualizarea foto Albacore X

Totuși, interacțiunile cu Recall și modul „screenray” – modul în care interpretează informația din captură – pot fi mai lente fără NPU-ul necesar pentru accelerarea AI. În plus, există riscul ca performanța să scadă și mai mult în scenarii cu arhive de capturi de ecran mai mari”.

În lumina acestui test incomplet îmi vin în minte două lucruri simple:

  • dacă Snapdragon 7cPlus (Snapdragon 7c+ Gen 3) din 2021 s-a descurcat cu astfel de sarcini, pentru procesoare Snapdragon mai noi ar fi piece of cake, chiar și fără NPU-uri.
  • faptul că Recall e mult mai evoluat din punct de vedere al performanței, decât credem noi acum.

Desigur, acestea sunt doar speculații, pornind de la un singur test, pe care l-a făcut o persoană a a cărei identitate nu e publică. Mă întorc la ”elefantul din cameră”. Una dintre preocupările majore legate de funcția Recall este confidențialitatea datelor. Deși Microsoft a subliniat că procesarea are loc pe dispozitiv și că datele nu părăsesc computerul, mulți utilizatori sunt îngrijorați de ideea că Windows 11 face capturi de ecran la intervale regulate.

Aceast fapt a determinat deja Autoritatea pentru Protecția Datelor din Marea Britanie (ICO) să solicite informații suplimentare de la Microsoft, pentru a înțelege măsurile de protecție a confidențialității utilizatorilor.

Vom vedea ce va ieși, momentan sperietoarea Recall ”nu ajută” utilizatorii obișnuiți de PC-uri (Intel, AMD).

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button