Intel a dezvăluit noi detalii privind problemele întâmpinate de procesoarele din familia Raptor Lake, generațiile 13 și 14, precum și despre microcodul 0x129 care ar trebui să prevină deteriorarea acestora. Problemele de instabilitate, raportate de mulți utilizatori, sunt cauzate de o tensiune de operare prea ridicată, stabilită automat de procesor, ceea ce poate duce la avarii permanente.
Cauza problemele de instabilitate ale procesoarelor
Intel a clarificat recent că orice tensiune peste 1.55 volți este considerată periculoasă pentru procesoarele Raptor Lake. Deși tensiunile ridicate sunt necesare pentru a menține stabilitatea la frecvențe mari, există o limită pe care aceste procesoare o pot tolera. Dacă această limită este depășită, procesorul riscă să se defecteze iremediabil, așa cum au descoperit unii utilizatori.
Cum se aplică soluția Intel
Soluția Intel pentru problemele de instabilitate ale procesoarelor Raptor Lake constă în introducerea unui nou microcod, denumit 0x129, care limitează tensiunea maximă de operare a procesoarelor la 1.55 volți. Această limitare este menită să prevină deteriorarea permanentă a procesorului care poate apărea atunci când tensiunea depășește un nivel sigur.
Microcodul este similar cu un firmware și este integrat în hardware-ul procesorului pentru a gestiona modul în care acesta interpretează și execută instrucțiunile de bază primite de la software-ul de nivel superior (sistemul de operare și aplicațiile).
Microcodul 0x129, introdus de Intel pentru procesoarele Raptor Lake, este un astfel de set de instrucțiuni actualizat care limitează tensiunea maximă pe care procesorul o poate utiliza, prevenind astfel deteriorarea procesorului din cauza unor tensiuni prea mari. Actualizarea acestui microcod se face prin intermediul actualizărilor de BIOS oferite de producătorii de plăci de bază.
Partenerii Intel, producători ai plăcilor de bază, au început să lanseze actualizări BIOS (UEFI – Unified Extensible Firmware Interface) care includ microcodul 0x129. MSI a promis că va actualiza toate plăcile de bază din seriile 600 și 700 până la sfârșitul lunii august, începând deja cu modelele de top Z790. ASRock a lansat deja în tăcere actualizările pentru plăcile sale din seria 700, iar ASUS și Gigabyte au planificat să finalizeze actualizările până la începutul lunii septembrie.
Canalul de YouTube, JayzTwoCents, a publicat un clip în care testează performanța microcodului 0x129 asupra procesoarelor Intel folosind plăci de bază MSI. Sunt teste sintetice, jocuri etc.
Pentru posesorii de sisteme OEM, cum ar fi cele de la Dell sau HP, situația este mai puțin clară. În timp ce Dell a confirmat că inginerii săi lucrează la validarea actualizărilor, HP nu a oferit încă detalii despre cum vor gestiona actualizările pentru desktopurile din generațiile 13 și 14.
Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi aceste măsuri în protejarea procesoarelor Raptor Lake de deteriorări și cum vor reacționa utilizatorii.
În paralel și AMD a emis săptămâna trecută două notificări de securitate privind vulnerabilități ale procesoarelor sale. Sinkclose (CVE-2023-31315) permite atacatorilor care au compromis nucleul sistemului să ruleze cod în System Management Mode (SMM), făcând infectarea dificil de eliminat, iar vulnerabilitățile Secure Encrypted Virtualization (CVE-2024-21978, CVE-2024-21980, CVE-2023-31355) permit unui hypervisor malițios (software care permite rularea mai multor mașini virtuale pe un singur hardware fizic) să acceseze memoria protejată a fiecărei mașini virtuale, compromițând securitatea acestora.
Soluțiile Zona.Store
Dan Cadar explică în clipul următor problema procesoarelor Intel din perspectivă tehnică, business / morală și de constructor de PC-uri, vezi Zona.store.
Colegul nostru, Tudor Dan, explică pe larg în acest material setările pentru pe plăcile de bază Z790 și pentru procesoare Intel vulnerabile la degradare. Iată pe scurt soluțiile propuse în articol:
- Limitarea tensiunii și a puterii:
Setări personalizate în BIOS pentru a limita tensiunea și puterea maxime pe care le poate utiliza procesorul:
-
- Power Limit 1 (PL1) limitat la 253W.
- Power Limit 2 (PL2) limitat la 280W.
- Core Current Limit stabilit la 350A pentru 14900K și 320A pentru 14700K și 13900K.
- IA VR Voltage Limit setat la 1.5V.
2. Actualizarea de BIOS:
- Actualizarea BIOS-ului la ultima versiune non-beta pentru a preveni setările care ar putea să cauzeze probleme de performanță.
Aceste setări limitează voltajul maxim acceptat de placa de bază, forțând procesorul să scadă frecvența la un nivel sigur, ceea ce reduce riscul de deteriorare fără a afecta semnificativ performanța (o scădere de aproximativ 5%).
Aceste soluții pot crește fiabilitatea și reduce temperaturile de funcționare, dar nu pot repara procesoarele deja deteriorate.