ȘtiriTech&IT

Snapdragon 8s Gen 3 ar putea fi noul chipset Qualcomm pentru telefoane flagship-killer

Știm deja că Snapdragon 8 Gen 3 este un chipset foarte costisitor, Qualcomm cerând până la 200 dolari pentru fiecare exemplar trimis fabricanților de telefoane și tablete cu Android. Snapdragon 8s Gen 3 ar putea fi „frățiorul” nu chiar atât de puternic, obținut prin realocarea cip-urilor nu chiar atât de reușite produse până acum pentru seria de top.

Dezvoltat pentru a concura cu Apple A17 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 nu este doar cel mai costisitor chipset pentru telefoane cu Android lansat vreodată, dar și unul foarte dificil de fabricat, pentru fiecare exemplar ajuns în telefoane precum Galaxy S24 Ultra sau Xiaomi 14 Ultra alte câteva cipuri mai puțin reușite ajung direct la gunoi sau, cu puțin noroc, primesc o etichetă de clasă inferioară. Așteptat pentru data de 18 martie, Snapdragon 8s Gen 3 ar putea fi exact cip-ul așteptat de producătorii de telefoane rămași în așteptarea unei soluții cu performanțe aproape de top, la costuri ceva mai rezonabile.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, Snapdragon 8s Gen 3 va tăia doar puțin din frecvențele de funcționare la partea de CPU și încă puțin din GPU, care-și schimbă numele din Adreno 750 în Adreno 735. Revenind la CPU, acesta rămâne cu aranjamentul familiar de nuclee Cortex-X4 prime, Cortex-A720 și Cortex-A520, diferind doar frecvențele de funcționare. Astfel, de la 3.3GHz (3.4GHz în ediție „for Galaxy) ne alegem cu 3.01GHz pe nucleul prime și 2.61GHz/ 1.84GHz (vs 3.2GHz/ 2.3GHz   pe celelalte grupuri de nuclee). Ce-i drept, unele zvonuri indică un aranjament diferit pentru CPU, de 1+4+3 vs 1+5+2 la SD8 Gen3, rămânând de văzut dacă avem sau nu de-a face cu o versiune diferită de cip.

Cert este că asocierea de nume nu poate fi întâmplătoare, Snapdragon 8s Gen 3 fiind cel mult o versiune „lite” a chipsetului deja lansat, gândită să ofere o soluție de mijloc între SD8 Gen 3 și alternativa Snapdragon 7+ Gen 3 intenționată pentru telefoane mid-range superioare.

Chiar dacă specificațiile finale se lasă așteptate, avem măcar o listă cu posibile modele de telefoane și versiunile de chipset rezervate:

  • Realme GT Neo6 (Snapdragon 8s Gen 3 or Snapdragon 7+ Gen 3)
  • Redmi Note 13 Turbo (Snapdragon 8s Gen 3)
  • Xiaomi Civi 4 (Snapdragon 8s Gen 3)
  • OnePlus Ace 3V (Snapdragon 7+ Gen 3)
  • Vivo Pad 3 (Snapdragon 8s Gen 3)
  • iQOO Neo 9 (Snapdragon 8s Gen 3)

Chiar dacă nu este la fel de puternic precum soluția deja întâlnită în echiparea unor telefoane de top, Snapdragon 8s Gen 3 ar putea fi chipsetul care aduce inovațiile asistate de AI mai aproape consumatorii de rând.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button