TECHRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Seagate a creat cel mai rapid HDD din lume – O cărămidă care se luptă de la egal la egal cu un SSD

Nu-i așa că e fascinant cum tehnologia veche este ceva adânc înrădăcinat în conștiința oricărui pasionat de așa ceva? Conceptul de SSD a luat cu asalt lumea, de la modelele tradiționale și până la micuțele NVMe-uri de care încă mă mai mir. Cu toate acestea, old school-ul refuză să moară, iar Seagate a vrut să vină cu o soluție prin care să demonstreze cât de perseverent și încăpățânat poate fi hardware-ul de ieri.

Mai știți când vă spuneam despre acel disc optic de 700TB? Păi, într-o notă asemănătoare, Seagate a creat Mach.2 Exos 2×14, alintat ca „cel mai rapid HDD din lume”. Iar titlul acesta nu este doar așa, de amorul artei. Cărămida are o rată de transfer care se apropie periculos de mult de cea prezentă pe un SSD în format SATA.

Seagate și Odiseea Spațială

Mach.2 Exos 2X14 vine sub forma unui monolit. Punct. Două HDD-uri de câte 7TB sunt ascunse într-o carcasă de 3.5 inci umplută cu heliu. Acesta lucrează la 700RP cu o memorie cache multistrat de 256MB și se folosește de o interfață single-port SAS 12Gb/s, pe care nu o prea regăsim pe plăcile de bază curente (asta dacă vă gândeați să comandați așa ceva). Rezultatul este o viteză de 524MB/s, foarte apropiată de acei 550MB/s de pe un SSD SATA obișnuit.

Mach.2 Exos 2X14 este capabil să efectueze 304/384 de IOP-uri (IOPS- input-output-operations-per-second) citire/scriere aleatorii. Pentru asta, dezvoltatorii au fost nevoiți să producă cărămidă care consumă în medie 13.5W, o idee mai mult față de HDD-urile care încă mai sunt pe piață. Utilizatorii pot, totuși, să activeze modul Power Balance, ajungând astfel la 12W, dar acest lucru va reduce din secvențele de citire cu 50% și citirile aleatorii cu 5-10%.

Un HDD ceva mai deosebit

Performanța lui Mach.2 Exos 2X14 se datorează faptului că HDD-ul dezvoltatorilor se bazează pe un sistem dual-actuator, adică discurile sunt citite independent de către două brațe, adică operații mai rapide și mai eficiente. Nu, nu va schimba definitiv universul hardware, dar este un lucru plăcut de observat și analizat.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button