TECHRSS PaginaDeMedia

Adio, Blu-Ray și bun venit…Disc optic de 700TB?!

Floppy disk-uri, CD-uri, DVD-uri, Blu-Rays (și toate cele între ele) iar acum…Primul disc optic de 700TB? Da, sună foarte ciudat și entertaining în același timp, și cred că pe asta mizează echipa de cercetători care jonglează cu o nouă tehnologie pentru discuri optice, menită să stocheze un volum ridicol de mare de date. Și vine cam așa…

Se ia o echipă formată din cercetărori de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Shanghai, de la RMIT University și de la Universitatea Națională din Singapore. Se pune osul la treabă și se înghesuie 28 de mii de Blu-Rays a câte 25GB fiecare într-un fel de disc optic de 700TB cu diametrul de 12 cm. Ideea aceasta de „un fel” se referă la faptul că cercetătorii lucrează la un mod de a stoca date mai eficient, limitând amprenta de carbon pe cât de mult posibil, iar asta include și renunțarea la discuri magnetice cu o durată de viață scurtă.

De la CD-uri luate din piață la un singur disc optic de 700TB

Conceptul din spatele acestui disc optic de 700TB este și complex și „delicat”. Explicațiile echipei ne atrag atenția asupra tehnologiei de stocare a datelor. Chiar dacă cea laser se descurcă bine în majoritatea situațiilor care necesită stocare constantă, proprietățile acesteia limitează volumul de informație care poate fi scris pe un disc optic.

Ca o glumă, încercați să vă gândiți la această limitare din zilele noastre ca DOOM-ul din 2016, a cărui dimensiune a necesitat 35.550 de floppy disk-uri. Înțelegeți analogia? Da, este 2021, avem parte de stocări cloud, numai bune pentru tonele de poze și de cele mai rapide servere, însă necesarul de stocări fizice încă persistă, și mai mult ca sigur că, undeva, acolo, mai multe companii trebuie să înghesuie un volum imens de date pe DVD-uri luate de la piață.

 „Fizica imposibilului”, ca să citez titlul unei cărți

În schimb, cercetătorii au folosit un soi nou de nanocompozit, care combină oxidul de grafen cu o conversie ridicată a nanoparticulelor. Rezultatul? Un disc optic de 700TB, deci un volum mult mai dens de date. De asemenea, noua idee încorporează tehnologii laser care reduc substanțial costurile de producție și de operare, față de tradiționalul optic writing folosit pe discurile cu care ne-am obișnuit. Aceștia afirmă că soluția are un potențial enorm și că este mai mult decât potrivită pentru producția în masă de discuri optice.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button