Întâlnită mai ales la aparate foto din gama superioară de prețuri, tehnologia Sensor Shift OIS este adaptată de Samsung pentru a îmbunătăți performanțele foto-video obținute cu viitoarele modele de telefoane Galaxy.
Potrivit informațiilor obținute pe surse și parțial confirmate prin descrieri apărute în brevete nou înregistrate de Samsung, producătorul sud-coreean lucrează la un nou sistem de stabilizare imagine pentru dispozitive smartphone. Iar acesta ar putea fi o versiune miniaturizată a sistemului Sensor Shift, adaptat pentru a încăpea în modulul camerei foto pentru smartphone.
Primul telefon Samsung prevăzut cu stabilizare optică a imaginii (OIS) a fost Galaxy S6, lansat în anul 2015. De atunci, compania doar a perfecționat sistemul care în mod fundamental a rămas la același principiu de funcționare: efectul de stabilizare a imaginii este obținut prin mișcarea rapidă a lentilelor foto, compensând vibrațiile și mișcările involuntare ale mâinii. Dar senzorul optic rămâne fixat de carcasa telefonului, ceea ce înseamnă că mișcările involuntare nu pot fi compensate în totalitate, procesul de stabilizare inducând anumite distorsiuni care pot fi sesizate mai ales în timpul filmărilor.
În funcție de implementarea folosită, tehnologia Sensor Shift OIS poate elimina distorsiunile și efectul de perspectivă alterată cuplând senzorul de imagine cu lentilele, astfel încât acestea să se miște împreună. Dar în cazul adaptării Sensor Shift pregătită de Samsung, probabil că stabilizarea este realizată exclusiv la nivelul senzorului optic, acesta oscilând pentru compensarea mișcărilor involuntare în timp ce lentilele rămân fixe în modulul camerei foto.
Comparat metodei convenționale de OIS, soluțiile de tip Sensor Shift OIS sunt mult mai rapide și precise. Iar explicația este cât se poate de simplă: lentilele optice, fie și din plastic, sunt mai voluminoase, mai grele și au inerție mai mare decât senzorul de imagine, cel din urmă putând fi stabilizat în carcasa telefonului folosind mișcări mai rapide și care necesită mai puțină energie.
Aparent, Samsung lucrează la adaptarea acestei tehnologii încă din anul 2021, probabilitatea de a vedea mențiunea Sensor Shift OIS trecută în lista cu specificații Galaxy S25 Ultra fiind destul de mare, mai ales că la S24 Ultra camera principală a venit doar cu „upgrade-uri” la partea de software.