Tech&ITȘtiri

Samsung au fost prinși cu mâța-n sac – Luna nu-i chiar Lună pe telefoanele Galaxy

De-a lungul timpului, compania Samsung s-a lăudat că telefoanele lor pot poza foarte bine Luna. Așa se face că mai multe dispozitive din portofoliul producătorului au primit o funcție care se numește „Space Zoom”, funcție care promite să facă fix asta: poze Lunii și stelelor. Și în timp ce rezultatele propriu zise erau bune, o postare care s-a viralizat pe Reddit a ridicat multe semne de întrebare în legătură cu autenticitatea acestor poze.

Testul pe care utilizatorul r/ibreakphotos l-a făcut este pe cât de simplu, pe atât de eficient. Acesta a pus pe ecranul monitorului său o fotografie destul de blurată cu Luna. Apoi a pozat acea fotografie cu un telefon Samsung Galaxy de la distanță, iar rezultatele sunt interesante și destul de incriminatorii pentru companie. Practic, dintr-o imagine blurată până la extrem, telefonul a „reușit” să captureze o poză foarte detaliată.

View post on imgur.com

Acuzațiile care sunt aduse companiei sunt destul de grave. Mai exact, cei de la Samsung sunt învinuiți că adaugă detalii în mod artificial fotografiilor, lucru pe care l-au negat într-un blog post oficial din trecut. Atunci, Samsung a declarat că pozele făcute Lunii trec printr-un stagiu de procesare în care se iau mai multe imagini făcute la diferite expuneri, peste care se adaugă niște magie făcută de un AI.

Și în timp ce asta poate fi adevărat, rezultatele testelor de mai sus arată și faptul că procesarea făcută de Samsung adaugă artificial detalii, lucru care nu ar trebui să se întâmple. Iar asta nu este o controversă nouă, pentru că în 2021, publicația InputMag a scos la iveală același lucru. Singura diferență este că, atunci oamenii credeau că cei de la Samsung adaugă un overlay complet peste satelitul natural, lucru care nu este tocmai adevărat și care a fost negat de Samsung. Acum am descoperit că nu e vorba de un overlay complet neapărat, ci de mai multe modificări aduse imaginii sursă.

Cazul este atât de serios încât Marques Brownlee a făcut un clip special în care explică toată controversa iar, până în acest moment, compania nu a răspuns acuzațiilor.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Un comentariu

  1. Am banuit ceva de genu’! De fapt eu eram aproape convins ca are in memorie o fotografie cu luna pe care o foloseste telefonul ca sa aplice detaliile oricum ai realiza poza. Am facut comparatii cu un aparat foto cu zoom de 65x OPTIC si nu reusea sa faca poza atat de bine ca telefonul. Plus ca alte subiecte fotografiate cu 100X sunt aproape neinteligibile, dar pe camera foto la un zoom 120x (un crop de pe 65x optic) se disting f clar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button