ȘtiriTech&IT

Toate lucrurile interesante pe care le-am văzut la standul Samsung de la MWC 2023

Am început călătoria noastră prin incinta congresului cu Samsung, pentru că am văzut mai multe lansări interesante venite din partea companiei coreene în ultima vreme. Iar atracția principală de la standul Samsung a fost, fără îndoială seria de telefoane Galaxy S23. Nu exagerez, cred că erau expuse în jur de 40-50 de telefoane, majoritatea dintre ele fiind varianta Ultra.

Ne-am mai jucat încă o dată cu el și de data asta am avut ocazia să îl descoperim mai bine în cadrul unor zone special amenajate pentru a scoate tot ce-i mai bun din camera acestui telefon. Prima zonă la care ne-am oprit a fost un demo pentru calitățile senzorului de 200MP atunci când vine vorba de capturarea detaliilor. Am ajuns acolo iar în față am avut o scenă pe care mi s-a spus să o pozez și apoi să dau zoom serios în fotografia rezultată pentru a vedea nivelul de detalii.

samsung mwc

Așa cum m-am așteptat, telefonul a făcut o treabă foarte bună iar rezultatele au fost chiar impresionante. După, unul dintre angajații Samsung prezenți acolo mi-a arătat o funcție ce se cheamă „Photo Remaster” și care ar trebui să îmbunătățească semnificativ orice poză, grație AI-ului și procesării pe care S23 Ultra știe să o facă. Cu toate astea, trebuie să recunosc că nu m-a dat pe spate această funcție, iar din cele trei poze preîncărcate în telefon cu care am testat asta, toate arătau mai bine și mai clar fără această procesare.

Poate a fost vina imaginilor pentru demo, poate software-ul a dat câteva rateuri și mai trebuia încercat o dată, dar cert este că Samsung mai are ceva de lucrat la acest capitol. Ideea este foarte bună și am văzut implementări mai corecte la alte brand-uri, așa că eu zic că este un punct de plecare bun.

Următoarea cabină din standul Samsung pe care am vizitat-o a fost o scenă întunecată, gândită să pună „în lumina reflectoarelor” capabilitățile lui S23 Ultra atunci când vine vorba de făcutul pozelor noaptea. Zis și făcut, iar spre surpriza nimănui, telefonul a reușit să scoată niște poze foarte bune.

samsung mwc

Luminile de neon nu erau supraexpuse iar senzorul mare a reușit să capteze suficientă lumină, chiar și în locuri care, văzute cu ochiul liber, erau complet întunecate. Ce mi-a mai plăcut foarte mult este că cei de la Samsung au instalat în acea cabină și un joc arcade pe care puteai să te joci originalul Pac-Man. Nu are legătură cu telefonul, dar mi-am petrecut mai mult timp acolo decât mi-ar plăcea să recunosc… 🙂

Nu o să mai intru în detalii despre specificațiile tehnice, teste și așa mai departe (dacă vrei, avem un întreg clip pe acest subiect) dar o să trec prin revistă, pe scurt, lucrurile importante. Și începem cu chipset-ul Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy pe toate cele trei modelele: S23, S23+ și S23 Ultra.

samsung mwc

Diferențele dintre un Snapdragon 8 Gen 2 normal și acesta denumit „for Galaxy” vine de la frecvența ceva mai mare pe care unul dintre nuclee o are. Chiar dacă asta se traduce într-o creștere de performanță, diferențele nu sunt atât de mari. Cu toate astea, telefonul se mișcă foarte bine și este construit exemplar, așa cum ne-am mai convins încă o dată la acest hands-on. 

Dar nu doar despre telefoane a fost vorba, și oricum seria S23 este cumva „old news”, dat fiind faptul că a fost lansată acum aproape o lună, pe 1 februarie. Așa că hai să mai vedem și alte lucruri pe care producătorul coreean le-a adus la MWC. În primul rând, am avut ocazia să interacționăm cu noile laptopuri Samsung din gama Book3. Acestea au fost și ele lansate oficial în trecut, mai exact acum două săptămâni, dar acum am putut să le și vedem în carne și oase.

samsung mwc

Din punct de vedere al hardware-ului stăm bine. Șasiul laptopurilor se simte bine la atingere și, deși am dat peste puțin flex în zona tastaturii, nu cred că asta ar putea deveni o problemă prea mare atunci când tastezi normal. Pe lângă asta, ecranele sunt superbe iar una dintre funcțiile prezentate m-a lăsat cu gura căscată.

Mai exact este vorba despre o funcție care te lasă să controlezi mai multe dispozitive Samsung cu sisteme de operare diferite, totul cu un singur mouse. Să explic. Imaginează-ți că ai laptopul în față, telefonul în stânga pe masă iar tableta în dreapta. Și se întâmplă să ai nevoie de o poză pe care ai făcut-o pe telefon pentru a o insera într-un Word sau Powerpoint. Tot ce trebuie să faci este să mergi cu cursorul pe ecranul telefonului, unde ai control complet. De acolo, ultimii pași sunt să intri în galerie și să dai drag and drop pozei pe care o vrei, direct în fișierul aflat pe laptop.

Întreg procesul funcționează foarte bine și trebuie să recunosc că am rămas impresionat. Pe lângă asta, mai poți folosi ecranul tabletelor Samsung Galaxy pe post de al doilea monitor pentru laptop, ceea ce este extrem de util și practic. Asta este posibil grație parteneriatului dintre Samsung și Microsoft care văd că merge bine, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Nici pe partea de ceasuri inteligente nu stăm rău, iar aici Samsung a arătat câteva integrări noi când vine vorba despre aplicația Health. Nu numai că ceasurile din seria Samsung Galaxy Watch 5 îți pot verifica pulsul, nivelul de stres și somnul, dar acum aplicația Health poate să te și ajute să dormi mai bine. În baza a mai multor parametrii pe care ceasul îi înregistrează atunci când dormi, aplicația te poate ajuta să dormi mai bine oferindu-ți sugestii care te vor face să te simți mai bine. Mi se pare interesant că, pe mine cel puțin, tehnologia era unul dintre lucrurile care mă țin treaz noaptea, iată că acum tot tehnologia mă poate ajuta să dorm mai bine.

O altă chestie interesantă pe care am văzut-o este ceva ce ține de aplicația Wallet. Practic, acolo îți vei putea vedea toate conturile pe care le ai deschise, indiferent dacă sunt deschise la aceeași bancă sau la bănci diferite. Pentru cineva ca mine, care pe lângă contul principal mai am și un Revolut sau un cont la altă bancă, chestia asta sună foarte bine. Mica problemă (pentru că mereu există o mică problemă) este că băncile trebuie să lucreze cu Samsung pentru a face ca asta să fie posibil.

samsung mwc

Asta înseamnă că, cel puțin pentru moment, această funcție nu este disponibilă și în România. Dar dacă ești bogat bine și ai conturi pline la mai multe bănci, nu dispera! Pentru că asta înseamnă, probabil, că ai și o mașină care se deschide prin NFC. Iar vestea bună este că aplicația Wallet de pe telefoanele Samsung include suport și pentru asta. Bine, nu vorbim doar despre cheile de la mașini, ci și cartele de la camera de hotel pot fi integrate în aplicație, spre exemplu. 

Cu cât va trece timpul se va extinde și adopția acestei tehnologii, dar asta m-a și pus puțin pe gânduri. Pe zi ce trece devenim tot mai dependenți de un singur dispozitiv: telefonul. Și în timp ce asta la suprafață poate că nu pare un lucru neapărat rău, urmările unui eventual accident sau furt al dispozitivului care stă la baza activității noastre zilnice sunt din ce în ce mai serioase. Mi-e teamă de gândul că, dacă îmi pierd telefonul, pierd accesul în mașină sau în camera de hotel și nici nu pot să-mi iau un bilet de autobuz, pentru că și cardurile mele sunt deja acolo.

Sigur, veți spune că întotdeauna vor exista chei fizice, spre exemplu la mașină, care ar rezolva problema. Și în timp ce asta e adevărat, acea cheie ar sta mai mult acasă, că doar nu o car după mine dacă am același lucru și pe telefon, it defeats the purpose. Oricum ar fi, încă nu suntem în momentul în care până și cheile de la casă vor fi pe telefon. Dar dacă o facem, trebuie găsită o soluție de urgență în caz că se întâmplă ceva cu telefonul. Poate ceva pe biometrie, că doar tot timpul îți porți degetele după tine. Vom vedea.

În continuare, am aruncat o privire și la standul Samsung dedicat reciclării și procesului de self-service. Nu am foarte multe de raportat de acolo, tot ce pot să spun este că producătorul continuă să facă eforturi pentru a include cât mai multe materiale reciclate în procesul de fabricație al dispozitivelor lor. Pe lângă asta, mi-a plăcut să văd o trusă iFixit lângă un S23 Ultra dezasamblat, iar asta atestă că Samsung nu are o problemă dacă mai vrei să îți bagi și tu nasul la un schimbat de baterie sau o înlocuire de display.

Ultimul dar cu siguranță nu cel din urmă loc pe care l-am vizitat a fost secțiunea dedicată produselor inteligente. Acolo, am văzut un demo legat de capabilitățile aplicației Smart Things de a automatiza mai multe dispozitive diferite, în funcție de programul selectat de utilizator. Cea mai tare parte însă este faptul că Samsung lucrează cu din ce în ce mai multe brand-uri pentru a integra în Smart Things cât mai multe dispozitive. Deja găsești acolo firme precum IKEA, Sonos, Philips, Google și lista continuă.

samsung mwc

Per total, mi-au plăcut lucrurile prezentate de Samsung la MWC 2023. Cu toate astea, nu pot să nu fiu ușor dezamăgit când mai nimic din ce a fost arătat nu a fost nou. Sper doar ca asta să nu se transforme într-o normalitate, pentru că dacă este așa, MWC nu va mai fi niciodată târgul de care oamenii pasionați de tehnologie se entuziasmează, în fiecare an.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button