ReviewsTECH

Samsung Galaxy Watch 5 Pro, un smartwatch premium pentru pasionații de drumeții (review)

Samsung începe din ce în ce mai mult să semene cu un Apple al ecosistemului Android, cel puțin pe segmentele premium. Atât în ceea ce privește telefoanele flagship, cât și la capitolul wearables, Samsung pare a fi în competiție directă nu cu vreun producător de dispozitive Android, ci cu telefoanele și gadgeturile de la Apple. Și nu vorbesc aici neapărat de design, deși și la acest capitol se observă asemănări conceptuale, ci mă refer inclusiv la specificațiile tehnice.

Este, desigur, și cazul ceasurilor inteligente produse de Samsung. Chiar dacă vizual, ceasurile celor doi giganți tech sunt complet diferite, ele urmează aceeași filosofie. În acest articol, voi analiza mai în detaliu varianta Pro a lui Samsung Galaxy Watch 5 Pro, ceas ce se „bate”, chiar dacă nu declarat, cu Apple Watch Ultra. Acum o lună am avut în teste mezinul familiei Galaxy Watch 5, adică versiunea „normală” de 40 mm diametru.

Concluziile mele au fost la acel moment că îmbunătățirile sunt incrementale față de generația anterioară – totul este ceva mai bun, fără a fi multe lucruri care să mă facă să zic uau. În acest context, poate oare varianta Pro să mă surprindă cu ceva? Eu nu cred. Să ne uităm un pic la specificații:

  • Material șasiu: titan
  • Dimensiuni: 45,4 x 45,4 x 10,5 mm;
  • Greutate: 46,5 g;
  • Ecran: touchscreen 1,4 inch (34,6 mm) Super AMOLED 450 x 450 pixeli, protecție cu cristal de safir;
  • Certificare IP68;
  • Baterie: 590 mAh
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, NFC (compatibil cu Google Wallet), Bluetooth 5.2, GPS
  • Memorie și stocare: 1,5 GB RAM, 16 GB stocare (din care sunt disponibili 7.5 GB)
  • Sistem de operare și UI: Google Wear OS 3.5 + One UI Watch 4.5.

Pentru detalii suplimentare, nu ezita să intri pe pagina produsului.

Construcția și designul lui Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Doar uitându-ne pe lista de specificații vedem niște diferențe clare față de varianta non-Pro. Prima și cea mai importantă este diferența de dimensiuni și gabarit. Dacă versiunea de 44 mm a lui Galaxy Watch 5 are 33,5 g la dimensiuni de 44,4 x 43,3 x 9,8 mm, versiunea Pro cântărește nu mai puțin de 46,5 g la o dimensiune de 45,4 x 45,4 x 10,5 mm!

Explicațiile sunt însă destul de simple: bateria lui Samsung Galaxy Watch 5 Pro are 590mAh (cea mai mare pusă vreodată pe un smartwatch Samsung) iar șasiul este din titan, spre deosebire de varianta non-Pro, care are șasiul din aliaj de aluminiu.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Titan, titan, unde am mai auzit eu de șasiu din titan? Hmmm, parcă la un smartwatch de la ăștia, cum le zice… Apple, așa! Desigur, vorbesc de Watch Ultra, care pe lângă materialul folosit pentru carcasă mai are ceva în comun cu seria Galaxy Watch 5: ecranul din cristal de safir. Acesta este semnificativ mai rezistent decât Gorilla Glass la zgârieturi dar și mai greu și mai scump, atribute care îl fac nepractic pentru telefoane, dar perfect pentru smartwatch-uri premium. Față de versiunea non-Pro, Samsung Galaxy Watch 5 Pro are o sticlă mai groasă, aceasta fiinde de două ori mai rezistentă decât sticla de pe ecranul lui Galaxy Watch 4.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro vs Apple Watch Ultra

Ceasul arată foarte diferit de versiunea non-Pro. În loc de un design elegant și discret, cei de la Samsung au ales pentru Samsung Galaxy Watch 5 Pro un aspect monolitic, butucănos chiar. Ceasul are o înălțime considerabilă, iar marginile laterale depășesc înălțimea ecranului, asigurând astfel un nivel mai mare de protecție la lovituri și zgârieturi.

Ecranul este luminos și răspunde impecabil la atingere, având și funcție de scroll prin rotirea degetului în jurul marginii display-ului. Butoanele sunt similare ca formă și poziționare cu restul familiei Watch 5, dar sunt ceva mai în relief. Butonul principal este marcat cu roșu pe lateral, pentru o mai bună vizibilitate.

Cureaua detașabilă cu care vine ceasul are un design foarte interesant, cu un șanț pe mijloc. Șanțul are un rol funcțional, ajutând la poziționarea curelei în cataramă. Catarama în sine pe de o parte strânge cureaua la lungimea dorită cu ajutorul unui clips, pe de altă parte rabatează și se fixează cu un magnet, simulând comportamentul unei curele metalice continue de pe un ceas tradițional. Faptul că nu are găuri o poate face inconfortabilă dacă ceasul e purtat pe perioade lungi, pentru că designul nu ajută deloc la evaporarea transpirației.

Mai menționez că toată familia Galaxy Watch 5 are certificare IP68 până la 5 atmosfere și că la lansare, Samsung Galaxy Watch 5 Pro poate fi comandat în doar două culori: fie Black Titanium, fie Grey Titanium.

galaxy-watch5-pro

Per total, Samsung Galaxy Watch 5 Pro mi se pare prea butucănos, dar dă senzația de soliditate și pare un companion bun pentru activități fizice susținute. Materialele sunt premium, dar nu aș merge atât de departe cât să numesc Samsung Galaxy Watch 5 Pro un smartwatch frumos.

Configurarea și experiența de utilizare a Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Versiunea Pro a smartwatch-ului de la Samsung este aproape identică în ceea ce privește software-ul folosit cu Galaxy Watch 5 normal. Ca urmare, ceea ce am scris despre cel normal se aplică și aici.

În continuare sunt foarte mulțumit de comunicarea între dispozitivele Samsung și de ecosistemul software și hardware în care Galaxy Watch 5 Pro poate fi integrat cu ușurință. La prima utilizare, descarci pe smartphone-ul tău Samsung aplicația Galaxy Wearable (dar ar trebui să o ai deja), pornești Bluetooth-ul și restul procesului este doar o formalitate. Dacă ai și un e-SIM, deja mobilitatea și versatilitatea dispozitivului cresc exponențial.

Pe ecran poți da, ca și la varianta non-Pro, swipe din toate direcțiile (dinspre stânga pentru a vedea notificările, dinspre dreapta pentru a comuta între diversele widget-uri, de jos pentru a vedea aplicațiile instalate și de sus pentru a intra în Setări Rapide (Quick Settings). Navigarea prin meniuri este la fel de fluidă ca și la varianta non-Pro, chipsetul fiind același.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro meniu

Wear OS este foarte familiar pentru utilizatorii de Android. Multe aplicații instalabile pe ceas arată foarte apropiat ca interfață cu cele de pe telefon.  Aplicațiile de la Samsung pentru controlul ceasului de pe alte dispozitive sunt la fel de multe și la fel de confusing:

  • Galaxy Wearable permite configurarea smartwatch-ului, de la fețele de ceas la așezarea în pagină a aplicațiilor, de la notificări și funcții de economisire a bateriei și până la funcțiile de siguranță și urgențe medicale.
  • Samsung Health Monitor ține evidența pentru măsurătorile de tensiune și ECG. Nu doar atât, dar funcțiile nu sunt disponibile pe ceas decât dacă îți instalezi aplicația. În mod absolut arbitrar și complet de neînțeles pentru mine, aplicația nu funcționează fără o cartelă SIM instalată, pentru că… motive? Încă o mențiune, măsurarea tensiunii va funcționa doar după o calibrare prealabilă, efectuată cu ajutorul unui tensiometru.
  • Samsung Health înregistrează evoluția pe partea de fitness – somn, pași făcuți, activitatea fizică, calorii consumate, regim alimentar, nivelul de stres și altele.

O altă aplicație importantă este Samsung SmartThings, hub-ul de control al dispozitivelor smart din ecosistemul Samsung și nu numai.  Cu ajutorul aplicației instalate pe ceas poți controla de la distanță dispozitive și poți crea reguli și rutine care implică mai multe dispozitive în același timp.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro tensiometru

O diferență față de versiunile simple ale lui Watch 5 este una pe pe care doar utilizatorii profesioniști de smartwatch-uri de fitness o vor aprecia cu adevărat: posibilitatea de a importa rute prestabilite în ceas. Acest lucru se face cu ajutorul fișierelor de tip GPX, care conțin coordonate și informații despre traseul ce trebuie parcurs. Dacă pentru utilizatorul uzual, acest feature nu este neapărat unul util, pentru împătimiții de mountain-biking și trasee montane este un bonus binevenit.

Ca să nu mai zic că Samsung se laudă cu o autonomie de până la 24 de ore cu modulul GPS pornit. Și vorbind de autonomie, specificațiile tehnice zic că Samsung Galaxy Watch 5 Pro rezistă până la 80 de ore în condiții tipice de utilizare. Eu n-am reușit performanța asta, dar fără Always-on Display, trei zile tot a ținut bateria, ceea ce, opaaa, începe să devină acceptabil. Sigur, nu este încă la nivelul smartwatch-urilor chinezești, dar deja autonomia nu mai este o problemă spinoasă.

Ca experiență în utilizare, am fost mulțumit de ceas. Cum m-am obișnuit, monitorizarea este excelentă, atât la nivel de somn, cât și în ceea ce privește activitățile fizice. La alergare, nu i-am simțit neapărat greutatea, dar cureaua fără găuri de ventilație face ca transpirația să se adune sub ea și să provoace o senzație de disconfort. Înălțimea ceasului a fost o problemă când am dormit cu el la mână. A trebuit de câteva ori să îmi schimb poziția ca să pot sta confortabil.

Că tot am vorbit de curea, sistemul de prindere este unul foarte bun, chiar dacă ajustarea inițială e ceva mai dificilă. Odată setată lungimea corectă, nu vei mai avea nevoie să reglezi de fiecare dată cureaua, pentru că ea se va închide în exact același loc mereu. Prinderea magnetică este foarte solidă și nicio secundă nu am avut teama că se va deschide catarama în timp ce alergam.

Ecranul mare este foarte ușor de utilizat și chiar dacă marginile laterale sunt mai ridicate decât nivelul sticlei, nu pot zice că m-a deranjat acest lucru. Per total vei avea o experiență foarte plăcută, cu condiția să fii ok cu ceasurile de dimensiuni mari.

Merită să cumperi un Samsung Galaxy Watch 5 Pro?

Și acum să vorbim despre preț. Samsung Galaxy Watch 5 Pro nu este un smartwatch ieftin. Nici nu ar avea cum să fie, din moment ce gama non-Pro începe de la 1500 de lei (ceasul de 40 mm fără LTE). Acest top de gamă are un preț pe recomandat pe măsura construcției și funcțiilor: 2549 lei.

S-a lăsat liniște în sală? Atunci hai să vă mai zic un preț care chiar o să vă liniștească de tot. Apple Watch Ultra are un preț de 5000 lei. Așa că depinde cu cine îl compari. Față de flagship-ul Apple, Watch 5 Pro are autonomie mai mare, mai multe aplicații disponibile și, evident, un preț semnificativ mai mic cu o construcție la fel de robustă.

Altfel, în gama de preț 2400-2600 lei, mai găsești niște Garmin-uri și Polar-uri, care au autonomie mai bună dar sunt mult sub Watch 5 Pro la nivel de software, un Apple Watch 8 simplu (care nu este atât de axat pe amatorii de drumeții) și… cam atât.

Pentru cine este potrivit un Samsung Galaxy Watch 5 Pro? Cum am menționat și mai devreme, e clar potrivit pentru cei ce fac trasee pe munte. Este un ceas foarte rezistent și robust, cu o baterie care rezistă lejer peste două zile. Mai mult, faptul că poate funcționa mult timp cu GPS-ul activat e încă un motiv să te orientezi către Samsung Galaxy Watch 5 Pro dacă îl vei folosi pentru activități fizice afară.

Samsung Galaxy Watch 5 Pro

Sigur, autonomia mult îmbunătățită poate fi un bonus în sine, unul care poate fi la o adică suficient pentru un utilizator normal de ceasuri inteligente care ține musai să aibă un Samsung. Dar tot conceptul, de la ecranul mare, la butoanele în relief și șasiul întărit, mă face să recomand acest ceas pentru oamenii care fac multă activitate fizică. Este un ceas prea mare (și mai ales prea înalt) pentru o serată sau mersul la birou. Pentru asta recomand Watch 5 simplu.

Și închei răspunzând la o ultimă întrebare: merită să dai diferența de la un Samsung Galaxy Watch la un Pro? PEntru mine și 90% din utilizatori, eu zic că nu. E un ceas de nișă. Dar e bine că există, iar cine are nevoie de acel set particular de funcții pe care le are Pro-ul în plus, se va bucura de un ceas extrem de bine construit și cu un software pe măsură.

 

Design si construcție - 8.5
Specificații tehnice si performanțe - 8.5
Experiența în utilizare - 8

8.3

Un smartwatch robust, potrivit pentru cei care vor un dispozitiv premium pentru drumeții.

User Rating: 2.89 ( 9 votes)

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button