ReviewsPC

Ce știe să facă Odyssey OLED G8 G80SD, noul Smart Monitor pentru gaming de la Samsung (REVIEW)

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD este mai mult decât un monitor de gaming, ci o soluție all-in-one pentru divertisment, gata de folosit cu sau fără prezența unui PC.

Cum „dezlipești” un gamer de PC-ul său, atrăgându-l în ecosistemul Samsung? Aceia dintre voi care chiar sunteți pasionați de gaming și de PC-uri în general, probabil că râdeți chiar acum spunându-vă în gând, nici o șansă. Dar dacă ai avea tot ce ți-ai putea dori în materie de divertisment la câteva click-uri distanță, plus o experiență de gaming pe un monitor cu adevărat bun? Odyssey OLED G8 chiar asta promite să ofere, ambalat în experiența unui Smart TV pe care îl poți controla cu mouse și tastatură. Dar haideți să vedem și care sunt acele extras-uri ce ar trebui să facă din acest monitor un element central al experienței tale multimedia:

Odyssey OLED G8 include funcția Multi Control, prin care poți conecta mai multe device-uri simultan, asociate prin conexiune wireless și gata de folosit în orice moment. Vrei să vezi poze și clipuri video de pe tableta sau telefonul Samsung fără să te complici transferând fișierele mai întâi pe PC, se poate. Ba chiar poți scoate PC-ul cu totul din ecuație, conectând mouse-ul și tastatura direct la porturile USB de pe spatele monitorului. De ce ai face asta? De exemplu pentru folosi un Galaxy S24 Ultra în modul DeX, beneficiind de o interfață desktop complet funcțională, cu telefonul așezat frumos pe masa de birou sau pe pad-ul de încărcare wireless.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

În plus, există și Samsung SmartThings Hub, prin care poți conecta diverse dispozitive IoT din ecosistemul Matter și Home Connectivity Alliance (HCA). Spre exemplu, ai putea controla aerul condiționat, ușa garajului sau accesa camera de spraveghere video.

La ce mai poți folosi mouse-ul și tastatura? Pai de exemplu pentru a controla interfața Samsung Smart TV, pe care o ai cum și pe monitorul tău de smart gaming. Iar aceasta este rapidă și răspunde surprinzător de bine la comenzile aplicate cu mouse-ul.

Odyssey OLED G8 rulează Tizen, platforma dezvoltată de Samsung special pentru Smart TV-urile sale. Și la fel ca pe Smart TV, poți instala YouTube, Netflix și alte aplicații pe care le regăsești de obicei pe Smart TV-urile Samsung, inclusiv unele joculețe. Și pentru că tot avem suport pentru mouse și tastatură, Samsung a inclus și acces Microsoft 365, rămânând doar să-ți conectezi abonamentul tău pentru a putea redacta documente în Word și primi notificări despre mail-urile primite în Outlook.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Iar lista facilităților continuă cu Samsung Gaming Hub, cu acces la servicii de streaming și gaming în cloud fără descărcări, constrângeri de stocare sau necesitatea unui PC sau consolă. Mai pe românește, te poți juca cu Odyssey OLED G8 chiar dacă nu ai  în casă un PC sau consolă de gaming, plătind doar un abonament la Samsung Gaming Hub.

Că tot veni vorba de streaming, cu Odyssey OLED G8 te poți conecta wireless și la alte PC-uri (Windows și Mac), cum ar fi laptopul de serviciu pe care l-ai lăsat la birou. Se face cu opțiunea Remote PC și aplicația Easy Connection pe care o instalezi pe PC-ul la care vrei să te conectezi. Apoi totul funcționează prin conexiunea la internet, la fel ca într-o sesiune remote desktop obișnuită. Cum te-ai aștepta, calitatea imaginii nu e grozavă iar efectul de lag își face simțită prezența, dar funcționează și până la urmă e o modalitate comodă de a te conecta la alte PC-uri direct cu monitorul.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Și tot pentru folosirea concomitentă a mai multor device-uri există și opțiunea Multi Control. Aceasta îți permite să adaugi ecranul telefonului, al tabletei, sau al laptopului ca și monitoare virtuale pentru desktop-ul principal. Spre exemplu, poți trage fișiere de pe un dispozitiv pe altul și tasta în interfața aplicației de pe ecranul oricărui dispozitiv adăugat la dessktop-ul tău extins, folosind cursorul pentru muta focusul unde ai nevoie.

Este destul de evident că aducând aproape întreaga funcționalitate a unui Smart TV în pachetul unui monitor pentru PC, Samsung încearcă să ajungă și la acei utilizatori pentru care televizorul este doar un obiect de decor din sufragerie, care strânge praf în timp ce se duc „lupte grele” cu PC-ul conectat zi și noapte la platformele de online gaming.

Cum e experiența cu Samsung Odyssey OLED G8 G80SD, conectat la PC

Samsung a adus pentru prima dată seriei de monitoare Odyssey și opțiuni OLED cu rată de aspect 16:9, acestea fiind Odyssey OLED G8 G80SD cu diagonală 32” și 4K/240Hz, respectiv Odyssey OLED G6 G60SD cu ecran de 27”. Al doilea este cu rezoluție QHD și 360Hz, prezentat ca o alternativă ceva mai accesibilă la modelul de față. Ca alternativă mai avem și Odyssey OLED G8 G85SB, cu ecran curbat 1800R și rată de aspect 21:9, dar se pare că moda ecranelor curbate începe ușor să apună, sau poate că Samsung dorește doar să diversifice opțiunile oferite consumatorilor.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Dar să revenim la Odyssey OLED G8 G80SD. Noul monitor cu ecran plat se prezintă într-o carcasă cu aspect metalic, finisată impecabil și care păstrează limbajul de design folosit cu seriile anterioare de monitoare Odyssey. Designul subțire și elegant este pus în valoare de sistemul Core Lighting+, luând forma unui inel RGB plasat pe spatele ecranului. Acesta poate funcționa și ca iluminare ambiantă sincronizată cu imaginea afișată pe ecran, dar implicit vine setat în modul „breathing”, optimizat pentru a evita distragerea atenției în timpul vizionarii.

Aspectul minimalist este completat de piciorul ecranului, a cărui bază din aluminiu ocupă mult spațiu pe masa de birou dar are o amprentă joasă și probabil că nu te va deranja. Din contră dă monitorului un aspect mai impunător, contrastând în mod plăcut cu rama îngustă lăsată în jurul ecranului OLED. Opțiunile pentru ajustarea ecranului sunt înclinare față spate, ajustare pe înălțime, rotire stanga-dreapta și rotire în modul portret. Pentru cable management avem această curea din cauciuc, pe care o poți desprinde la unul din capete și refixa peste cablurile atârnate din spatele ecranului bună. Soluția este elegantă și destul de practică, nefiind nevoie să scoți fiecare cablu pentru a-l trece printr-o gaură aplicată în piciorul monitorului. În schimb, pentru utilizatorii care vor să fixeze acest ecran cu propriul sistem de montare VESA, mufele inserate în conectori orientați către partea din spate ar putea pune probleme. Spre, exemplu incomodând instalarea ecranului pe perete.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

La partea de conectică stăm destul de bine. În spatele ecranului găsim nu mai puțin de doi conectori HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, plus un hub cu două porturi USB 3.0, de folosit pentru atașarea unui set de mouse și tastatură, respectiv pentru aplicarea actualizărilor de firmware. Însă lipsește USB-C, o soluție tot mai des folosita pentru conectarea laptopurilor de gaming și cumva așteptată de la un monitor din gama sa de preț. Măcar avem suportul Wireless Display, la care poți apela pentru streaming video direct către ecranul monitorului.

Fiind vorba de un Smart Monitor, mai avem și suport WiFi5 pentru acces la rețeaua locală și internet, plus suport Bluetooth 5.2, la care poți apela pentru conectarea unei boxe audio, căștile wireless și alte dispozitive din sfera Internet of Things.

Pe lista dotărilor de menționat mai intră difuzoare stereo 2x10W care se aud neașteptat de bine și senzorul de lumină ambiantă pentru auto-ajustarea luminozității imaginii la condițiile din încăpere. Poți beneficia de această funcție prin activarea opțiunii Adaptive Picture.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Tot pentru ajustarea imaginii, dar la un nivel mult mai avansat, avem funcția Smart Calibration, care transformă telefonul tău Samsung Galaxy S, Note Z Flip sau Z Fold fabricat după luna ianuarie 2019 într-un colorimetru ad-hoc, oferind calibrarea automată a imaginii pentru editare foto video la nivel profesional. Altfel spus, nu ai nevoie de colorimetru dedicat pentru a-ți calibra noul tău Odyssey OLED G8, ci doar de un telefon Samsung de generație recentă. Și pentru cine se întreabă, da monitorul vine pre-calibrat direct din fabrică, dar cu o imagine totuși optimizată pentru consumatorii de conținut. Asta însemnând culori mai intense și o curbă gama ce accentuează detaliile în scenele mai întunecoase din jocuri.

Încercând o calibrare manuală cu al nostru colorimetru SpyderX Elite, am obținut un profil de imagine corectat destul de agresiv, aducând curba de Gama la valoarea de 2.22, de la un 2.06 în modul necalibrat. Potrivit măsurătorilor oferite de același colorimetru, Samsung Odyssey OLED G8 (G80SD) oferă acoperire de 100% a spectrului de culoare sRGB, 95% din cel AdobeRGB și 98% din spectrul DCI-P3, folosit mai ales pentru producțiile video. De asemenea, luminozitatea maximă măsurată a fost de 227cd/m², ceva mai puțin decât valoarea 250cd/m² trecută în specificații, dar oricum suficient pentru vasta majoritate a scenariilor de utilizare. Cert e că nu ai nevoie de calibrare pentru a te bucura de acest superb ecran OLED la întregul său potențial.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Samsung a ales pentru Odyssey OLED G8 un filtru anti-glare de nivel mediu, suficient de mat pentru a bloca în mod eficient reflexiile surselor de lumină ambiantă, dar nu atât de mult încât să pierzi acea senzație de culori vibrante și ultra-claritate specifică monitoarelor OLED. Și tot la capitolul optimizări, Samsung demonstrează încă o dată că tehnologia QLED este superioară celei WLED, când vine vorba de monitoare pentru PC. Mă refer la abilitatea acestui monitor de a reda perfect clar scrisul la orice dimensiune de font, într-un mod care nu interferează cu procesarea antialiasing din Windows. La fel și cu interfața Windows sau alte elemente grafice în care avem linii drepte contrastând puternic peste imaginea de fundal, defectele de afișare manifestate prin aberații cromatice fiind practic absente la acest monitor.

Probabil că un aport la aceste rezultate foarte bune îl are și procesorul de imagine Samsung NQ8 AI Gen3. Regăsit și la televizoare Samsung de top, acesta este folosit mai ales în interfața Smart Monitor, unde se ocupă de reprocesarea fluxurilor video de rezoluție mai mică, aducându-le aproape la nivel 4K. Procesarea este aplicată prin intermediul aplicațiilor Gaming Hub și aplicații de Smart TV care rulează sub platforma Tizen.

Cert este că monitorul vine setat din fabrică aproape perfect, singura ajustare de făcut ca utilizator nou este reducerea luminozității la un nivel mai confortabil pentru daily-use. Setat în modul Gaming, ecranul poate fi trecut imediat la rata de refresh 240Hz, iar după bifarea opțiunilor FreeSync / G-SYNC în setările driverului video poți avea prima ta sesiune de gaming 4K cu Samsung OLED G8. Nu uita să conectezi și cablul USB, necesar pentru a folosi difuzoarele integrate în monitor.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Pentru accesarea funcțiilor Smart Monitor va trebui să treci printr-o etapă de configurare inițială, în care ești invitat să-ți conectezi noul monitor la rețeaua WiFi, plus la contul tău de utilizator Samsung. Dacă nu te numeri printre cei care sunt deja în ecosistemul Samsung, nu ai de ce să te îngrijorezi, ghidul foarte asemănător celui afișat pe Smart TV-uri venind cu instrucțiuni pe înțelesul tuturor. Opțional, poți alege și să conectezi doar rețeaua wireless, fără autentificare Samsung, dar în cazul acesta funcționalitatea va fi destul de limitată. Interesant este că nu avem opțiuni pentru dezactivare WiFi sau Bluetooth, Samsung părând că insistă să ai monitorul măcar vizibil, dacă nu și conectat la rețele wireless.

Interfață Smart TV, pe un monitor de gaming

Dacă ne gândim cât de avansate și de sofisticate au devenit noile generații de monitoare pentru PC, era cumva o decizie logică pentru Samsung să includă și capabilități ce nu au neapărat legătură cu subiectul gaming, dar care aduc plus-valoare la partea de divertisment și versatilitate. Iar Odyssey OLED G8 G80SD tocmai asta e, un monitor aproape cât un PC. În teorie, sună destul de simplu, conectezi mouse-ul și tastatura în spatele monitorului iar acesta ți le comută automat între interfața Smart Monitor și desktop-ul Windows. Iar interacțiunea poate fi de două feluri, cea din interfața Smart Monitor unde totul funcționează extrem de rapid și cursiv, respectiv interacțiunea cu OSD-ul monitorului.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Iar aici lucrurile se complică puțin, monitorul „captând” cursorul și input-ul tastaturii la orice accesare a meniului OSD. Iar odată ce se întâmplă asta, nu mai ai niciun fel de control asupra PC-ului, trebuind să poziționezi cursorul și să dai click în afara interfeței OSD pentru a „reveni” în Windows. Problema este că acest dute-vino se face prin reinițializarea tastaturii și mouse-ului, care probabil nu au fost proiectate pentru a sta conectate la două device-uri simultan, tranziția greoaie reprezentând o sursă de frustrare pentru utilizator. Poți evita acest inconvenient revenind la modul convențional, cu mouse și tastatură conectate direct la PC, dar în acest caz interacțiunea cu funcțiile Smart Monitor se va face mai puțin eficient, doar cu ajutorul telecomenzii. Un alt mic neajuns, care probabil va fi îndreptat printr-o actualizare de firmware, ține de trecerea PC-ului în standby sau shutdown, monitorul afișând un ecran de dialog unde ești întrebat dacă vrei să revii la interfața Smart Monitor sau să continui cu oprirea ecranului, un cronometru numărând timp de 60 de secunde înainte de a declanșa o oprirea automată. Probabil că adăugarea unei setări pentru oprirea imediată ecranului odată cu PC-ul ar fi binevenită.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Nu știu dacă este o limitare a platformei Tizen, dar Odyssey OLED G8 nu are butoane dedicate pentru setări rapide, lucruri simple precum ajustarea luminozității presupunând salturi prin două-trei meniuri succesive, iar numărul de pași se mărește cu cât setările sunt mai avansate. Ergonomia interfeței este din păcate tot la un nivelul unui Smart TV, iar acel Game Bar dedicat pe care îl activezi cu o apăsare mai lungă pe tasta PlayPause a telecomenzii are puține reglaje care să te scutească de vizitele frecvente în lista More settings.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Vestea bună ar fi că nici nu ai prea multe motive să revii pentru ajustări de finețe, experiența în gaming Samsung Odyssey OLED G8 fiind la un nivel de top, cu condiția să ai și un PC suficient de puternic. De ajutor este și tehnologia FreeSync PremiumPro, care permite sincronizarea imaginii cu framerate-ul jocului între 48Hz și 240Hz. Altfel spus, dacă PC-ul tău poate rula jocuri la un framerate care să nu coboare prea des sub pragul de 48 fps, nu vei avea niciun fel de probleme cu sacadarea imaginii sau efecte de image tearing.

Samsung Odyssey OLED G8 G80SD

Folosit de-a lungul întregii zile, Odyssey OLED G8 se încălzește destul de bine, însă căldura este concentrată mai mult pe spatele monitorului, părând să provină din zona platformei de procesare bazată pe cip-ul Samsung NQ8 AI Gen3. În schimb, ecranul OLED este doar călduț la atingere, semn că sistemul de răcire gândit de inginerii Samsung își face bine treaba.

Concluzii

Chiar dacă mai e de lucrat la optimizarea interfeței bazată pe Tizen, Odyssey OLED G8 G80SD împușcă doi iepuri dintr-o lovitură, conturând o soluție excelentă pentru acei utilizatori care vor să aibă funcționalitatea unui Smart TV și pe cea a unui monitor premium pentru gaming, numai bun pentru utilarea PC-ului aflat în dormitor. Te poți și juca într-un setup de gaming pe PC, dar și să te uiți la filme pe Netflix sau YouTube cu PC-ul oprit. Știți voi, în acele momente când nu vrei zgomot de ventilatoare, ci doar să stai în fotoliu cu telecomanda în mână.

Plus că ai și o sumedenie de alte facilități la care nici nu te-ai fi gândit că pot face casă bună cu un monitor pentru gaming, Samsung DeX accesibil wireless și opțiunile pentru streaming video fiind doar câteva.

Iar pentru gaming și PC-use, Odyssey OLED G8 este una dintre cele mai bune soluții de pe piață, cu performanțe solide și o calitate a imaginii impecabilă. În plus, Samsung oferă la acest monitor o garanție de 3 ani care acoperă și efectul de burn-in. Iar dacă îi poți face loc pe lista ta de „cumpărături”, rămâne doar să te bucuri cu cât mai puține griji de noul tău Smart Monitor OLED de gaming.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button