IFA 2022GamingPCTECH

Am testat noul Samsung Odyssey Ark la IFA Berlin 2022

Monitorul de gaming a devenit o specie foarte populară în industria tech a ultimilor ani. Și unde am văzut avansuri mari pe partea de rezoluție și rate de reîmprospătare, aspectul fizic a rămas cam același în ultimii ani. Asta este pe cale să se schimbe, iar Samsung vrea să schimbe puțin modul în care folosim un monitor cu ajutorul lui Odyssey Ark, cea mai nouă adiție a familiei de produse Odyssey și până acum, ăl’ mai fortos dintre toate.

Specificațiile sunt de-a dreptul fascinante, având un panou ultrawide cu o diagonală de 55″ și rezoluție 4K. Desigur, suportul HDR10+ este nelipsit și avem tehnologia FreeSync Premium Pro, doar așa, ca să îndulcească și mai mult oferta. Iar dacă asta nu era de-ajuns, vine și cu un sistem audio de 60W, format din patru difuzoare și două woofere. Dar mai multe detalii d-astea tehnice v-am atașat mai jos.

Ecran 55″, 3840×2160
Curbură 1000R
Panou Quantum Matrix Mini LED
HDR HDR10+, Quantum HDR 2000
Raport de contrast 1,000,000:1
Refresh rate 165Hz, FreeSync Premium Pro
Timp de răspuns 1 ms
Conectivitate HDMI 2.1 (4EA), HDMI-CEC, RJ45 (1 EA)
Sunet 60W, 4 difuzoare, 2 woofere, Dolby Atmos
Suport Suport ajustabil cu înclinare și pivot, opțiuni de montură VESA de 200×200, 300×300, 400×400

Samsung Odyssey Ark nu se compară cu nimic ce-am testat până acum

Nu este pentru prima dată când vorbim despre Samsung Odyssey Ark pe site, doar că materialul ăsta nu se mai bazează pe un comunicat de presă și trei poze de la producător, ci pe experiența personală. Iar odată ce-l vezi pe viu, realizezi că nicio povestire de marketing nu poate descrie senzația. Și într-adevăr, este ceva nou și wow, ceva care aduce o schimbare bine-venită în această categorie de produse și prin care Samsung a dovedit încă o dată că mai sunt drumuri neexplorate care abia așteaptă să fie descoperite.

Samsung Odyssey Ark @ IFA 2022

M-am pus în fața lui și imediat ce mi-am găsit poziția confortabilă, am început să-l ajustez. Prima dată l-am folosit pe verticală, iar pentru un nănău de înălțimea mea este super tare cum am putut să-mi centrez vederea pe mijlocul ecranului și să folosesc zonele de sus și de jos pe post de spațiu extra de lucru. Adică pot ține site-ul pe centru, sub el să-mi bag resursele necesare pentru articol și deasupra să am fereastra de Photoshop în care mai editez una-alta. Iar când îl întorci în poziția landscape, ai opțiunea de a folosi întreaga diagonală pentru gaming, ori pentru vizionat de filme; iar la 55″ credeți-mă când vă spun că nu mai ai loc să te uiți stânga-dreapta pe lângă monitor.

Iar ce vedeți în poză, setul de mouse și tastatură, ei bine alea erau montate direct la monitor. Samsung Odyssey Ark se folosește de Gaming Hub pentru a rula jocuri, astfel poate funcționa ca jucărie de sine stătătoare. În cadrul acestui hub dedicat jocurilor ai acces la Xbox Game Pass, NVIDIA GeForce Now, Google Stadia, Amazon Luna și cam orice ți-ai putea dori pe zona asta de jucat și de livestreaming.

Cu atât de multe moduri de utilizare și funcții avansate, vă dați seama că era nevoie și de o metodă de control a monitorului. Iar telecomanda inclusă de Samsung în pachetul lui Odyssey Ark este un fel de panou de control de avion. Este mai mare decât pare, cu o dimensiune cam de-o palmă, și permite o navigare foarte intuitivă și fluidă prin meniurile monitorului. Astfel poți selecta input-urile, poți face setup-ul PiP după bunul plac și poți chiar să redimensionezi fereastra de joc astfel încât să nu te chinui să găsești adversarii din CSGO pe 55 de inch.

Un eco-sistem inteligent

Ceea ce face Samsung Odyssey Ark atât de special este însă sistemul de operare pe care-l folosește. La fel ca și în cazul celorlalte monitoare smart pe care le-am testat, ai un hub principal. De aici îți poți găsi imediat calea către ceea ce te interesează, fie că vrei să urmărești cele mai noi filme și seriale pe un serviciu de streaming, fie că vrei să termini câteva misiuni din jocul preferat; tot prin intermediul serviciilor de streaming, desigur.

Aspectul care mă interesează cel mai mult aici este însă Gaming Hub. Este pentru prima dată când un producător adună sub aceeași umbrelă atât de multe servicii importante. Dacă ai deja o librărie de jocuri bogată pe Steam, Ubisoft Connect sau Origin, platforma de game streaming de la NVIDIA este soluția perfectă. GeForce Now suportă și gameplay la 120FPS, deci poți să te joci și competitiv până la un anumit nivel, iar dacă preferi să plătești un abonament pentru jocuri fără să stai să le cumperi individual, Xbox Game Pass este o propunere numai bună.

Cu o selecție atât de mare de jocuri și posibilități de a te bucura de ele, Samsung Odyssey Ark este o variantă numai bună pentru gamerii casual. Nu vrei să dai câteva mii de euro pe un PC de gaming, dar ai deja un laptop sau un sistem mai vechi pentru muncă și îți trebuie doar un ecran mare? Cu ăsta sigur nu o să dai greș, iar cum monitoarele de gaming inteligente devin din ce în ce mai populare, modelul de față este doar o demonstrație de forță a producătorului care ne arată cât de utile pot fi, în realitate, aceste produse. Și știu, știu, 3.000€ nu-s de colo, dar pentru ceea ce oferă acest monitor și pentru plăcerea de a fi un early-adopter, sunt sigur că există și oameni dispuși să-l cumpere. Eu sigur i-aș da o șansă dacă aș avea suma asta de-o parte.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button