
Samsung cedează în fața utilizatorilor care au cerut insistent readucerea unei secțiuni cu informații detaliate despre timpii de funcționare ai dispozitivului, măsurați de la ultima încărcare a bateriei.
Telefoanele și tablete Galaxy au avut până relativ recent o modalitate facilă de a verifica timpul de pornire a ecranului (screen time) și statisticile de folosire a bateriei de la ultima încărcare. Dar odată cu actualizarea la One UI 6.0 Samsung a eliminat aceste informații, în ideea de a oferi utilizatorilor o experiență simplificată. Dar mai simplu nu înseamnă neapărat mai bine, utilizatorii care se bazau pe aceste informații pentru obținerea unei priviri de ansamblu asupra stării de funcționare a dispozitivului neavând de ales decât să apeleze la aplicații dedicate furnizate de terți (ex. AccuBattery).
Cea mai recentă versiune a aplicației Device Care (13.8.06.11) readuce opțiunea ”Since Last Charge”, selectabilă deasupra graficului de viață a bateriei. Deși actualizarea încă nu este distribuită pe cale oficială, noua versiune poate fi descărcată din APK Mirror, putând fi instalată indiferent dacă telefonul rulează One UI 6.0 sau One UI 5.1.
Dacă în formula actuală statisticile de utilizare a bateriei sunt arătate doar pentru ziua curentă, comutând la modul alternativ de afișare vei putea vedea statisticile de utilizare complete, măsurate de la momentul finalizării ultimului ciclu de încărcare. Spre exemplu, vei putea afla care este timpul de utilizare efectivă (screen time) pe care l-ai obținut de la ultima încărcare, evaluând astfel cu mai multă ușurință care este autonomia reală a telefonului și eventual, dacă bateria dă semne de uzură.
Acestea nu sunt singurele îmbunătățiri aduse de Samsung pentru gestionarea bateriei. Telefoanele actualizate la One UI 6.1 folosesc AI pentru a crește longevitatea acumulatorului, urmărind tiparul de folosire a dispozitivului pentru a planifica încărcarea optimă a bateriei. Spre exemplu, dacă lași telefonul la încărcat peste noapte încărcarea completă va fi amânată până spre ultima parte a nopții, încât să ai telefonul cu baterie la 100% chiar atunci când te trezești. Argumentul ar fi acela că, cu cât bateria telefonului stă mai puțin la încărcare maximă, cu atât mai puțin va suferi în urma proceselor chimice de oxidare, chiar dacă a fost totuși încărcată până la capacitatea trecută în lista cu specificații.
De asemenea, Samsung a introdus multiple mecanisme pentru gestionarea aplicațiilor care rulează în fundal, intervenind cu mai multă precizie asupra aplicațiilor care folosesc în mod nejustificat bateria, fără a incomoda recepționarea alertelor de notificare, mesaje email și folosirea aplicațiilor de mesagerie.
Și Google lucrează de partea sa la îmbunătățiri de care vor beneficia toți utilizatorii de Android. Astfel, dispozitivele cu Android vor putea afișa informații precise despre starea de „sănătate” a acumulatorului și chiar recomanda înlocuirea acestuia când nivelul de uzură depășește un anumit prag, sau apar simptome care prevestesc defectarea iminentă.