Samsung s-a folosit din plin de atenția stârnită în jurul evenimentului IFA 2024, dar fără a participa efectiv la expoziția în sine. Cum ar fi, suntem suficient de mari pentru a avea propriul nostru show, într-o altă locație unde invităm cunoscătorii și pe oricine vrea să vadă cum se joacă în liga mare.
Am să încep această trecere in revistă a noutăților Samsung cu un „blast from the past”: băieții au reînviat monitoarele 3D pe care le-am crezut niște dinozauri dispăruți acum vreo 10 ani.
Samsung Odyssey 3D
Ei uite, asta este un scenariu care mi se pare ca dă sens tuturor acestor evoluții AI. Si anume, le folosește in background pentru a face posibile produse si capabilități care in trecut nu erau posibile. Algoritmul ăla care „tridimensionalizează” imaginea 2D, sau care face tracking-ul mișcărilor pe o harta randată 3D, este unul inteligent, si el determină felul in care aceste conținuturi vor fi apoi afișate in mod tridimensional pe aceste monitoare.
Este ceva asemănător cu algoritmul inteligent de upscaling din procesoarele extrem de puternice si de avansate ale televizoarelor de generație noua, cel care face toate calculele necesare in așa fel încât sa poți vedea in condiții bune imagini de rezoluție mica, gen SD sau HD in 8K de exemplu, si din cele care prelucrează sunetul in așa fel încât sa se audă cum trebuie, deși calitatea inițială de captare a fost slabă.
De fapt Samsung au avut in conferință si o senzațională demonstrație in acest sens, luând un discurs al lui Albert Einstein… din secolul trecut, si pe care l-au „trecut” printr-un astfel de AI, iar rezultatul… mi-a tăiat respirația! Modul in care au fost procesate „in timp real” imaginea si sunetul pentru a fi redate la standardele de rezoluție si calitate de azi a fost absolut năucitor!
Ok, încă iți dădeai seama că este un material de arhivă, dar se vedea si se auzea incredibil! Probabil tot ceva de felul asta implica si aceste monitoare 3D, si de aia spuneam ca asta este adevăratul miracol al inteligentei artificiale, atunci când ea acționează in spate, in back-end, potentând astfel de funcții si capabilități.
Și vom mai vorbi despre asta imediat, pentru ca Samsung au arata si câteva noi laptopuri cu la fel de noile procesoare AI ready de la Intel, si anume seria Lunar Lake anunțată în sfârșit pe 3 septembrie, adică tot zilele trecute. Pana acolo însă, haideți sa mai rămân puțin la imagine si afișaj, si sa vorbim despre o rama… wicked!
Ramă foto și boxă inteligentă cu șase difuzoare
Lăsând de-o parte vrăjeala de marketing, produsul asta chiar este unul interesant. Avem de-a face cu un device grosuț si greu, dar care are suport pentru Dolby Atmos, se poate si conecta via Q Symphony la televizor, adică prin funcția aia proprietara a celor de la Samsung, pentru a suplimenta sunetul acestuia, si se aude al naibii de bine si de tare. Are nu mai puțin de 6 difuzoare care din cate am înțeles însumează vreo 120W, si reda un sunet clar dar si profund, cu medii curate, înalte penetrante si bass adânc.
Am fost sincer surprins de câtă gălăgie poate sa facă „o rama foto”, si este limpede ca ea este mult mai mult decât lasă ochiul sa vadă. Sigur, ochiul poate sa vadă si poza afișata cu copiii sau pisica, dar Music Frame este in primul rând „o boxa Bluetooth” excelenta, care printre altele arata si foarte estetic. Mi-a plăcut si cum arata si cum se aude, si cred ca poate servi foarte bine in orice locuință drept „departament” responsabil cu muzicile. Arata bine, dar mai ales se aude extrem de bine.
Noi ecrane MicroLED și OLED transparente, mai strălucitoare și mai impresionante decât până acum
Si tot apropo de arată bine, am căscat gura minute întregi la secțiunea micro-led din standul Samsung, tehnologie de afișaj ce poate fi considerata viitorul imaginii. Practic vorbim despre led-uri anorganice auto-emisive, adică își emit propria lumina, la fel ca OLED-ul, dar care au dimensiuni micronice, și prin urmare permit o densitate enormă.
Cu alte cuvinte, acuratețea imaginii afișate si a culorilor de exemplu este la nivelul tehnologiei OLED, doar ca spre deosebire de acesta din urma, micro-ledul este anorganic, deci nu este expus la degradare in timp, si in plus, gratie aceleiași caracteristici, este mult mai strălucitor, ceea ce asigura panoului un nivel de luminozitate net superior OLED-ului. Este the best of both worlds, cu un singur dezavantaj important, deocamdată cel puțin: prețul prohibitiv.
MicroLED-ul este momentan înfiorător de scump, vorbim despre zeci de mii de euro pentru cele de dimensiuni „casnice” standard, si de sute de mii in cazul panourilor de mari dimensiuni, si se pare ca in ciuda trecerii anilor si din cauza procesului de fabricație extrem de complicat si costisitor, prețul a rămas încă foarte, foarte sus, ceea ce momentan nu permite adopția in masa a acestei tehnologii extrem de promițătoare. Dar de văzut, trebuie sa vezi ca sa crezi.
Mi-e greu sa va redau in cuvinte cat de spectaculos arata imaginea afișată de aceasta tehnologie, iar Samsung a făcut un adevărat regal din ea in standul de la IFA. Acuratețea, contrastul, strălucirea panourilor microLED este breathless, dar încă si mai impresionat am fost de microLED-urile transparente, care zici ca sunt alcătuite din substanța din care sunt făcute visele. Deși se vede tot ce se afla in spatele lor, imaginea afișată are atâta strălucire si definiție, încât pare ca plutește peste fundalul din spate.
Mi se pare o soluție extraordinară nu atât pentru TV-urile de acasă, cat pentru muzee, expoziții sau mai știu eu ce. Arata absolut bestial.
Tot pe parte de imagine m-a impresionat si proiectorul 8K expus acolo, capabil tot gratie unui algoritm inteligent sa facă un excelent upscale din 4 in 8k, si cu o imagine de vis. Si acum haideți sa ne întoarcem la AI si la ceea ce reprezintă după mine principala noutate a acestor zile de început de toamna.
Laptopuri Samsung cu procesoare Intel ”Lunar Lake”
Samsung nu sunt singurii care au lansat laptopuri cu noile procesoare Lunar Lake de la Intel, anunțate oficial pe 3 septembrie. Si Asus si Lenovo si Acer, si de fapt mai toți mari producători, au anunțat astfel de laptopuri. În paranteză fie spus, din păcate excelentele ultrabook-uri ale celor de la Samsung, nu sunt disponibile oficial si in Romania, si asta nu doar acum, ci dintotdeauna. Dintr-un motiv sau altul, deși Samsung sunt lideri detașați la noi in tara si pe telefoane si pe televizoare, au ales sa nu vândă si laptopuri.
Revenind la Intel, după câțiva ani buni de eșecuri si probleme, aceasta generație de procesoare este pentru ei make or brake. În zona de procesoare de desktop cred ca prea putini nu au auzit de probleme pe care Intel le-a avut cu anumite modele din ultimele doua generații. Am dezbătut aici pe Zona, dar si pe Playground fail-urile Intel pe acest segment, așa ca nu mai reiau discuția si aici. Pe parte de AI, Nvidia le-a luat fața fără drept de apel, depășind astăzi Intel cu un ordin de mărime in ceea ce privește capitalizarea. Si se pare, sau se părea până de curând, ca Intel pierde si acest segment al laptopurilor, pe care l-a dominat autoritar si in mod tradițional vreme de decenii.
Segmentul laptopurilor subțiri si ușoare pentru productivitate, este acum dominat de Apple, cu ale lor procesoare M, așa numitele Apple Sillicon, iar la orizont se profilează acum si Qualcomm, care a făcut mare vâlvă în ultimele luni cu procesoarele sale ARM pentru laptopuri cu Windows. Altfel spus, nori negri s-au tot adunat pentru Intel.
Dar dacă este să ne luăm după claim-urile lor din aceste zile, se pare că nu au stat cu mâinile in fund. De data asta, Intel încearcă sa lovească tare cu aceasta așa numita platforma Lunar Lake, care rămâne o veritabila arhitectura x86. Intel pretinde ca noile sale procesoare nu doar concurează cu arhitectura ARM pe segmente extrem de importante, cum ar fi autonomia si eficienta, dar in același timp păstrează intacta extrem de importanta compatibilitate cu nenumăratele softuri si jocuri dezvoltate pentru x86, spre deosebire de ARM, pentru care toate astea reprezintă o mare vulnerabilitate.
Hai sa mai adăugăm puțin context. Acum câteva luni, Qualcomm a anunțat seria sa de chipuri Snapdragon X Elite pentru laptopuri. Si in vreme ce cifrele de vânzări încă nu sunt disponibile oficial, avem o alta sursa de informare: știm de la Microsoft ca laptopurile cu Copilot+, adică cele care includ si modele ARM, au reprezentat 20% din vânzări in perioada lansării lor. Cum seria de procesoare Ryzen AI de la AMD abia s-a lansat luna trecută, cel mai probabil, grosul acestui procent avansat de Microsoft, este alcătuit din laptopuri cu Qualcomm.
Și pentru o clipă, am crezut că legătura de iubire cunoscută in istorie si ca Win-tel s-a rupt și podul de piatră s-a dărâmat. De ce? Pentru ca specificațiile cerute de Microsoft pentru aceste laptopuri Copilot+ părea „servite” de la început pentru Qualcomm, erau cu dedicație. La momentul anunțului cu aceste cerințe, nici Intel nici AMD nu aveau nici măcar o urma de procesor in piața care sa se apropie de ceea ce Qualcomm părea sa aibă deja gata. Si credeți-mă, nu este vreo teorie a conspirației. Dar acum Intel pare să se fi trezit, iar replica este pe măsură, desigur, asta daca rezultatele pretinse de Intel in testele lor chiar se dovedesc a fi pe buna. Am sa fac aici si o mica paranteza.
La IFA, am reușit sa rulez pe șest câteva benchmark-uri importante pe un astfel de laptop, DAR, si mare atenție la acest DAR, NU intenționez sa le fac publice deocamdată, nu sunt genul in căutare de senzațional, si nu le fac publice pentru ca nu avem de-a face cu variante finale de soft, prin urmare le consider irelevante. Au fost mai degrabă o curiozitate personala. Tot ce pot sa va spun este ca nu au fost la nivelul pretins de Intel, dar nu odată am văzut cate se pot schimba odată cu bios-uri, firmware-uri si softuri finale. Nu va ascund insa ca dețin deja in test sub embargo un astfel de laptop, si vă voi devoala toate rezultatele la expirarea oficiala a NDA-ului. Așadar deocamdată mă voi limita la ce reiese din specificații, si nu e un început rău deloc. Parte asta atât de importanta astăzi din motive de inteligenta artificiala de TOPS, adică de trilioane de operații de secunda, este bine reprezentata pe noile procesoare, cu peste 40 pe NPU-ul dedicat, si cu un total de peste 100 daca facem un calcul overall, care include NPU, GPU si CPU. Mai mult, este primul procesor Intel ever care integrează memoria, exact așa cum se întâmpla pe procesoarele Apple din seria M, pentru un transfer de date mai rapid si mai eficient. Asta înseamnă insa si unele dezavantaje, cel puțin in ochii unora: adio RAM separat sau upgradabil, noile procesoare Intel, atenție, pentru laptop din seria asta Lunar Lake, având 32 sau 64 GB de RAM si atât. Cu atâta vine, cu atâta moare.
Lunar Lake sunt de asemenea si primele procesoare Intel ale căror componente fundamentale sunt fabricate in mod exclusiv de către TSMC, distracție care se pare ca ii va costa pe Intel intre 6 si 10 miliarde de dolari doar pe parcursul anului viitor. Dar era la fel de limpede si ca fabricile proprii nu sunt capabile sa realizeze așa ceva. Pe de-o parte mă îngrijorează influenta enorma a celor de la TSMC asupra acestui întreb domeniu al producției de procesoare avansate, pe de alta parte era clar ca Intel nici nu mai au vreo alta soluție daca vor sa supraviețuiască, decât sa apeleze la rivalul lor pentru parte de fabricație.
Deci Intel îngroașă acum rândurile „designerilor” de procesoare, alături de Apple, Nvidia sau AMD, si își produce elementele esențiale la aceiași TSMC. Așadar Lunar Lake nu este doar primul procesor Intel produs aproape integral de un terț, ci este si un SoC x86, care își propune sa bata arhitectura ARM pe teren propriu in materie de autonomie si eficienta, aducând insa in plus compatibilitatea superioara cu actualele aplicații si jocuri. Este o mișcare extrem de ambițioasă, dar in același timp si de supraviețuire. Daca Intel pierde si controlul acestui extrem de lucrativ segment al laptopurile pentru productivitate, atunci la fel de bine ar putea sa pună lacătul pe ușa.
Nu voi mai insista prea mult acum si aici asupra acestui subiect, o voi face pe larg atunci când voi avea voie sa dezvălui date si rezultate concrete, iar asta se curând, către finalul acestei luni. Se pare ca sunt pe țeavă nu mai puțin de 80 de modele de laptopuri care vor fi motorizare cu aceste procesoare, de la nu mai puțin de 20 de producători. Iar Samsung, despre care este pana la urma povestea acestui video, este unul dintre ei.
Si adevărul este ca acest Galaxy Book5 Pro 360 cu Intel Core Ultra 7 258V, mama ce mă dispera denumirile astea interminabile, este un laptop sublim… păcat ca el lipsește cu desăvârșire… in Romania. Mi-a plăcut atât de mult, si nu este singurul laptop Samsung care sa-mi fi plăcut de-a lungul timpului, ca mă gândesc inclusiv cum ar fi s-o puneam de-o petiție si sa-i forțam sa le aducă oficial si in Romania. Si apropo de asta, au si niște modele superbe cu Qualcomm. În fine, vom trăi si vom vedea.
Așadar Samsung, au avut la IFA di tăti: de la dispozitive exotice, gen monitoare 3D care reincarnate acum cu AI si rame foto… care cânta cu 120W putere, si pana la ecrane micro-led si proiectoare, si de la telefoane pliabile lansate recent sau electrocasnice inteligente si pana la laptopuri cu cele mai noi procesoare de la Intel. Iar cuvântul de ordine a fost firește AI… uber alles.