TECHMORERSS PaginaDeMedia

Reteaua 4G de pe Luna este piaza rea pentru astronomi

Internetul si telecomunicatiile devin atat de importante, incat ele trebuie sa fie accesibile si pentru omuletii de pe Luna. Si ca veni vorba de Luna, luna trecuta, Nokia s-au trezit cu 14.1 milioane de dolari, primiti de la Nasa, ca sa instaleze retea 4G pe (ati ghicit) Luna, pana in anul 2030.

Scopul in sine era unul benefic – instalarea unui post de telecomunitatii pentru orice posibila/viitoare baza de pe Luna. Din pacate, insa, reteaua 4G, cu ale sale semnale, este foarte posibil sa le stea in gat astronomilor, care se chinuie sa descifreze si sa studieze semnalele radio pe care Universul ni le arunca precum mesajele in sticle.

4G Luna

Emma Alexander, din cadrul departamentului de astrofizica de la Universitatea din Manchester, spune ca „RFI-ul (Radio Frequency Interference) da mari batai de cap adeptilor radioastronomiei.”

Radiotelescoapele se confruntau oricum cu interferentele produse de semnalele telefonice. De parca asta nu era deja suficient, o noua sursa masiva RFI va ingreuna si mai mult procesul de filtrare si izolare al undelor radio, pentru ca telescoapele sa poata receptiona macar o parte din semnalele radio si asa slabe din Univers.

Alexander spune ca astronomii lucreaza de mult la fel de fel de strategii prin care sa poata elimina RFI-urile din date. Dar acest lucru depinde in mare masura si de bunavointa companiilor private. Acestea ar trebui sa coopereze intr-atat cat sa nu altereze prea mult semnalele radio studiate de catre astronomi.

Daca nu iti convine, muta-te

Cum nu ii poti multumi pe toti, trebuie sa alegi raul cel mai mic. Elon Musk a propus instalarea unor observatori orbitali, pentru ca astronomii sa nu se mai planga de faptul ca satelitii Starlink ingreuneaza studiile obiectelor ceresti.

In cazul de fata, solutia este pur si simplu amplasarea unui telescop pe partea cea mai indepartata a Lunii . In acest fel, poti sa iti continui treaba de astronom fara sa te mai sacaie harmalaia 4G si telecom.

Potrivit lui Alexander, studiul undelor radio de joasa frecventa este vital pentru obtinerea unor date importante cu privire la mecanismele fundamentale ale Universului, precum cele care au luat nastere in momentul Big Bang-ului.

 

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button