Telefoane

Samsung Galaxy Z Fold 4 si Z Flip 4, impresii… la cald

Da, au sosit! După luni bune de zvonuri și speculații, care speculații apropo, s-au dovedit de astă dată… în totalitate corecte și exacte, Galaxy Fold 4 și Flip 4 sunt aici, dimpreună cu un nou ceas, Watch 5, și o nouă pereche de căști Buds 2 Pro, și reprezintă cea mai importantă lansare de telefoane… din luna August . Dacă nu ne aflăm în Back To The Future, ultima oară când am verificat era luna vacanțelor și a căldurii infernale. Deci ce-o fi în mintea celor de la Samsung când au ales drept luna de lansare pentru noile lor telefoane… August?!

Poate pentru că undeva probabil în jurul lui 10 septembrie, adică peste o lună give or take, se lansează iPhone 14… și nu vrut ca altcineva să fure luminile rampei? Poate. Poate pentru că tot în august, doar că pe 11, au anunțat și anul trecut precedentele Fold 3 și Flip 3, care înlocuiau la rândul lor mult-iubitul și faimosul Note care se lansa de obicei… tot în August? Poate. Și apropo de această din urmă legendara serie, Note 20 anunțat la începutul lui August 2020 a fost și ultimul. El a fost lansat atunci alături de bunicul modelului de azi, Z Fold 2. Și dacă în 2020, „anul ciumei”, cele două serii s-au întâlnit pentru prima și ultima oară, un an mai târziu Samsung au întărit vorbele cu fapte și nu au mai lansat niciun Note, ci doar Fold și Flip, arătând astfel că vor să se concentreze serios pe pliabile.

A fost îndrăzneață mișcarea? Da. A mulțumit lumea? Nici gând, și acum am prieteni care plâng după Note. S-a gândit Samsung că seria Note canibalizează seria S, fiind cam același drac, doar că avea și un S-Pen? Poate. Era logică oprirea seriei Note pentru a da pe de altă parte o șansă de supraviețuire pliabilelor nou-născute în care investiseră atât de mult? Eu zic că da. Au aplaudat utilizatorii această decizie? Nu prea. Dar în economia mai mare a lucrurilor cred că nici nu puteau face altfel. Era laie sau bălaie, one of them had to die.

Și cum Note era pe de-o parte un spin în coasta seriei S și pe de altă parte o distragere în calea pliabilelor, dar și unul dintre cele mai vechi modele ale brandului, l-au sacrificat pentru a face loc… noului. A fost mult până departe, și primul Fold anunțat la Mobile World în 2019, în ciuda hype-ului creat în jurul sau, a fost mai degrabă un experiment eșuat căruia i se cojea ecranul. 2-ul din 2020 a fost un soi de trusă de farduri ciudată, lungă și îngustă, 3-ul de anul trecut, pe care iată, îl dețin și eu de aproape un an de zile, s-a putut numi tehnologie matură, dar cred eu că Fold 4, cel anunțat pe 10 august 2022, se poate numi în sfârșit… telefon!

Samsung Galaxy Z Fold 4

Le-am văzut, le-am pipăit, le-am testat atât cât s-a putut în cele câteva ore cât le-am avut la dispoziție, iar ceea ce am să povestesc mai departe s-ar putea să-i contrarieze pe unii. Doar despre Fold și Flip voi vorbi astăzi, urmând că ulterior, probabil săptămâna ailaltă, să discutăm și despre Watch 5 și Watch 5 Pro, noile ceasuri, și despre noile căști Buds Pro 2.

Samsung Galaxy Z Fold 4, un upgrade pe unde contează

De ce am spus că ceea ce urmează să povestesc i-ar putea agresa pe unii mai informați, care probabil urmăresc în paralel și alte canale de Youtube de profil… și foarte bine fac? Pentru că după ce am văzut telefonul, și eu ca și alții, am zis: păi noul Fold 4 este… vechiul Fold 3! Valabil și pentru Flip. Așteptările noastre sunt mai întotdeauna alimentate vârtos de mașinăria relentless de marketing, și considerăm că trebuie să avem o revoluție tech măcar odată la două zile. Și acum am să fluier în biserică: da, Fold 4 este ca Fold 3, și nu-i nimic rău în asta!

Ba recunosc cu un pic de stânjeneală că la un moment dat mi-a trecut prin cap că Fold 3-ul meu ar putea trece bine mersi drept 4, atât sunt de asemănătoare. Păi și atunci ce au lansat de fapt Samsung? Fold și Flip 3… reloaded? Nu chiar. În primul rând par să fi învățat câte ceva de la rivalii Apple vis a vis de rafinarea, de perfecționarea modelelor lor și au mai învățat că nu este cazul să repari ceva ce nu-i stricat și să nu modifici lucruri doar de dragul de a le modifica. Prin urmare vă zic din capul locului: dacă va așteptați ca Fold 4 să se împăturească în patru, să țâșnească o hologramă din ecran sau să controleze gazde că în Westworld, well, veți fi dezamăgiți.

Samsung Galaxy Z Fold 4 spate

Dar dacă va interesează în mod sincer să va luați un pliabil, atunci nici că puteam primi o veste mai bună și niște telefoane mai serioase decât aceste Fold 4 și Flip 4. Hai dară să începem cu Fold-ul, pe care eu îl și consider la piece de resistance. Ecranul cel mare, adică cel interior depliat, este fix… același de anul trecut. Dynamic AMOLED 2X de 7.6 inch, 120Hz, doar că tura asta frecvența aceea adaptivă variază între 1 și 120Hz, iar rezoluția parcă diferă un pic, insesizabil cu ochiul liber, de cea de anul trecut.

Dar veți înțelege imediat de ce. Pentru că în sfârșit, ecranul exterior nu mai este atât de nefiresc alungit. Are tot 6.2 inch, dar raportul ecran corp este mai bun, marginile sale sunt mai înguste și deși rămâne în continuare un pic mai alungit decât displayurile obișnuite, arată totuși mai natural, ceea ce face ca întregul telefon să se simtă mai normal, mai familiar. Nu mai ești un ciudat scoțând din buzunar un portfard lunguieț, ci Fold 4, pliat și văzut din față, arată ca un telefon aproape obișnuit, ceea ce e bine. A doua chestie pe care o simți la prima atingere este că-i mai ușor. Deși a păstrat aproape unu la unu dimensiunile, ecranul și formatul lui Fold 3, Fold 4 are cu aproape 10g mai puțin, iar la un telefon contează.

Dar cum au obținut asta din moment ce componentele, dimensiunile și materialele sunt cam aceleași? Răspuns: din balamaua mai ușoară, dar zic ei mai durabilă. În rest specificațiile sunt aceleași: Gorilla Glass Victus față spate, de asta dată Victus Plus, IPX8, adică telefonul este rezistent la apă până la 1.5m adâncime timp de 30 de min, și ramă din aluminiu dur, rezistentă la șocuri și zgârieturi.

Alte elemente vizuale ar mai fi cele legate de camerele frontale. Da, și astea îmi par a fi aceleași. O cameră frontală pe ecranul mic de 10MP, f/2.2 de 26mm și una under display pe ecranul mare, de 4MP cu f/1.8, cea pe care anul trecut o alintam ca fiind că o ascuțitoare din aia de când eram eu elev, la care dacă te uitai dintr-o parte apărea un pitic și dacă o priveai din alt unghi erau toți 7. Un gimmick.

Schimbări ceva mai substanțiale par să se fi produs în departamentul camerelor de pe spate, unde modulul arată aproape identic, dar îmbunătățirile sunt sub capotă. Principala de 12MP de anul trecut este înlocuită de una mai potentă, cu senzor de 50MP, dar tot cu f/1.8 și stabilizată optic. O altă schimbare este în departamentul telefoto: senzorul de 12MP de anul trecut este înlocuit cu unul de 10, dar optica este îmbunătățită și telefonul permite acum un zoom optic 3X în loc de 2X-ul destul de restrictiv de anul trecut. Și asta este stabilizată optic.

Samsung Galaxy Z Fold 4 camere

Ultima dar nu cea din urmă este camera de ultrawide de 12MP și f2.2. Dat fiind că nu am avut voie să scot telefoanele „din incintă” vă voi putea arăta și spune mai multe în review-ul pe care îl plănuiesc pe final de August, după ce vor veni efectiv telefoanele în varianta finală și le voi fi testat pe îndelete. La interior sunt însă, după părerea mea, cele mai importante schimbări.

Configurațiile rămân oarecum aceleași, 256 și 512, dar anul asta se adaugă și un behemoth de variantă de 1TB care înțeleg că va disponibilă și la noi, toate 3 cu câte 12GB RAM. A shitload of RAM, mai mult oleacă decât unele PC-uri. Bateria rămâne la aceeași capacitate, 4400mAh, cu fast charging la 25W, pfff, atât timp cât 25W se poate numi încărcare rapidă. Apropo, am testat de curând, urmează să publicăm pe zonait.ro, un realme cu fast charging la… Va țineți bine? 150W, deci nu, în 2022 n-aș zice că 25W se poate numi încărcare rapidă ci cel mult normală, și evident avem wireless charging și power share, adică poți încărca de la Fold 4 un alt dispozitiv.

Dar cea mai semnificativă schimbare vine în departamentul procesorului: Snapdragon 8 Plus Gen 1, construit pe tehnologia de 4 nm, este inima ce bate în pieptul acestui telefon și hallelujah, în sfârșit îi face dreptate. Nu doar că procesorul este foarte puternic, a scos la pas aproape 4000 de puncte în Geekbench 5, 3965 mai exact, departe de orice 8 Gen 1 clasic sau Exynos, dar este rece, este stabil, este eficient energetic, este bun al dracului ce să mai! În sfârșit Qualcomm a scos un procesor bun care m-ar face să fiu mai împăcat cu achiziția unui telefon atât de scump.

Performanțele slabe și stările febrile ale primei iterații a acestui procesor îmi dădeau o stare de disconfort. Păi cum vine asta frate? Ajungi să dai 1000 sau la nord de 1000 de euro pe un telefon și ăla se încinge ca dracii?! 8+ gen 1 este cu totul altă socoteală, a doua încercare a fost cu noroc, și în sfârșit Qualcomm a scos un procesor rapid, stabil, eficient și rece. Și de aia nici nu-mi fac griji prea mari cu privire la autonomie. Nici Fold 3-ul meu nu mi-a făcut probleme în acest sens, în ciuda bateriei de doar 4400mAh, a ecranului mare și a procesorului flămând, deci cu atât mai mult mă aștept ca 4 să se comporte și mai bine. Trei culori cunosc pe lume, Negru, Bej și… un soi de grafit așa, un gri cu reflexii verzui, ei îi zic gray green, și mie personal cel mai fain mi se pare ăl bej.

Samsung Galaxy Z Fold 4 culori

Nu cred că mai are rost să spun că sunetul este bun, conectivitatea este de top, WiFi6 și Bluetooth 5.2, construcția e de tanc și balamaua, așa cum spuneam, nouă nouță, mai ușoară și mai rezistentă. Deja după experiența de un an cu Fold 3-ul meu, vă dau în scris că nu-mi fac niciun fel de griji cu privire la mecanismul balamalei, e testată pentru ceva gen 100.000 de plieri și deplieri, și nici pentru rezistența ecranului, care mie nu mi-a făcut niciun fel de probleme după 1 an de utilizare. Deci mă aștept ca 4 să fie cel puțin la fel de robust.

Și apropo de ecran, chestia aia care îi seacă pe cei mai mulți, acel crease, acel mic canion de pe centrul ecranului depliat este tot acolo, dar parcă mai puțin pronunțat decât la 3 și oricum, după un an de zile, am ajuns să fac abstracție de el. Mai observ de asemenea că partea software s-a maturizat și că de exemplu scalarea și afișarea aplicațiilor pe acest format de ecran este acum excelentă, nu am mai dat peste situații, app-uri sau jocuri care să nu se afișeze cum trebuie sau să nu re-scaleze ca lumea atunci când trec de la un ecran la altul.

Samsung Galaxy Z Fold 4 gaming

Onest vorbind, îți dai seama de avantajele acestui telefon doar după o perioadă mai lungă de utilizare, și după ce te înveți cu el, realizezi că nu prea mai este cale de întoarcere. Desigur, de pe margine el poate părea un moft, dar tot ceea ce trebuie să faci pentru a-l înțelege este să-l încerci și ai să vezi că totul se luminează și capătă sens.

Primele impresii cu Samsung Z Flip 4

Acum hai să trecem la ailalată lansare proaspăta, și anume Flip 4, care este și el… ca Flip 3. Deci tot ce am zis în legătură cu upgrade-ul incremental al lui Fold 4 este valabil până la nivel de detaliu și pentru Flip 4. Același ecran Dynamic Amoled 2X la 120Hz de 6.7 inch depliat, același ecran minion extern de 1.9 inch pe care primești notificări, mesaje sau de pe care poți controla camera foto, mai ales la selfie, firește, fără să trebuiască să mai deschizi telefonul, dimensiunile și greutatea s-au menținut aproape aceleași, cel nou este cu doar 4 grame mai greu decât precedentul, spre deosebire de Fold care este mai ușor.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Camerele par să se fi păstrat și ele cam aceleași, măcar din punct de vedere al senzorilor, atât cele de pe spate, cât și camera de selfie: 12MP principala, 12MP Ultrawide, 10MP camera frontală. Configurațiile pleacă de la 128GB, la fel că anul trecut, mai avem un 256, iar anul asta se adaugă și un 512 că versiune de vârf. 8GB RAM pe toate, la fel că anul trecut, dar la baterie de exemplu avem un salt substanțial și binevenit: 3700 vs 3300mAh, iar încărcarea rapidă, bine, la fel ca la Fold, atât timp cât 25W se poate numi rapidă, a sărit de la 15 la 25W.

Asta cu bateria mi se pare un upgrade important, la fel și viteza încărcării, dar la fel precum în cazul lui Fold, cel mai important mi se pare procesorul. Și aici avem tot 8+ Gen 1 și tot un scor de aproape 4000 de puncte, în condițiile în care, atenție, nici măcar nu am rulat testul pe versiunile software finale ale acestor telefoane. La fel ca în cazul lui Fold, vom testa în profunzime și Flip-ul atunci când îmi va veni pentru o perioadă mai lungă. Și acest Flip 4 este IPX8, adică rezistent la apă, are WiFi6, Bluetooth 5.2, vine în 4 culori pastel foarte frumoase și… mi se pare clamshell-ul suprem.

Samsung Galaxy Z Flip 4 culori

Dacă îți place specia asta de telefon, atunci Flip 4 este the best you can get. Și înainte să închei cu el aș vrea să mai zic ceva. Ăsta este telefonul care a frânt zborul acelui Razr Reloaded de la Motorola. Vă spun sincer că acum câțiva ani așteptam cu nerăbdare momentul când un producător va reînvia și va reinventa acest gen de telefon. Și așa cum mă așteptăm, au făcut-o înșiși creatorii lui, și anume Motorola cu prima versiune modernă de Razr. Doar că Samsung le-au furat tot caimacul, pentru că primul Flip apărut a fost nu doar incomparabil mai bun, mai puternic, mai bine gândit și construit, ci și mai ieftin. Deci game over.

Samsung Galaxy Z Flip 4 ecran

Dar vedeți voi? Exact asta îmi place mie în tehnologie! Motorola tocmai a lansat în China un nou Razr, și sper eu să-i dea lui Flip a run for its money. Competiția este întotdeauna benefică pentru inovație, dar mai ales pentru prețuri! Și pentru că tot am menționat cuvântul cheie prețuri, hai să vedem cât costă noile Fold și Flip: Fold pornește de la 8900 de lei iar Flip de la 5400.

O fi bine o fi rău, o fi mult, o fi puțin? Păi hai să analizăm. Fold va fi deci 1800 de euro, adică exact prețul de lansare de anul trecut. Dacă analizăm asta relativ, prin prisma inflației și a crizei de componente, este fără îndoială un mic câștig. Într-o piață în care prețurile au crescut de la an la an, faptul că Samsung încearcă să mențină prețul categoriei la nivelul modelelor precedente este un lucru bun. Pe de altă parte, privit în mod absolut, prețul acestui pliabil rămâne unul foarte mare, este de aproape 2 ori mai scump decât multe flagshipuri tradiționale, iar asta face că pliabilele să NU devină încă o categorie mainstream.

Și după ce am avut timp de un an un astfel de pliabil care s-a comportat bine, am ajuns să cred că prețul rămâne și singurul impediment serios în calea adopției în masă a acestei categorii. Flip este însă mai bine poziționat. La 5400 de lei, oferă tot ceea ce oferă orice flagship în această zona de preț, doar că ăsta se și pliază. Odată depliat este splendid. Un telefon arătos de 6.7 inch, deci mare, foarte puternic și capabil, pe care îl poți „micșora” oricând și strecura în buzunarul de la pantaloni.

Samsung Galaxy Z Flip 4 open closed

Tura asta vă spun sincer că sunt mai încântat de Flip decât de Fold și abia aștept să-l testez așa cum trebuie, pentru a mă decide eu însumi dacă să-mi vând Foldul meu și să-mi iau… Next Generation!

NOTĂ: Poți urmări prezentarea video a noilor modele Samsung pe canalul nostru de YouTube, aici.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button