TelefoaneRSS PaginaDeMedia

Samsung Galaxy Z Fold 2 și Z Flip – În așteptarea succesorilor, cum se prezintă ideea de telefoane pliabile în 2021?

Telefoanele pliabile au revenit la modă, iar producători precum Huawei și Samsung dau frâu liber imaginației când vine vorba despre dispozitive cu care să fii atent. Vorba aceea spusă (sper eu) în glumă: ai grijă cât bei ca să nu te trezești că încerci să îndoi invers telefonul.

Smartphone-urile pliabile, reprezentate în principal de modelele Galaxy Z Fold 2 sau Z Flip de la Samsung, oferă un anume soi de experiență pe care, în principiu, nu o poți avea pe orice telefon, ci mai degrabă… Pe o tabletă, păstrând însă formatul „de buzunar” al unui telefon. Sunt modele interesante, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje, fiecare încercând să aducă pe piață un concept promițător, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al practicalității. Și uite cum am trecut deja de (să zicem) prima jumătate a lui 2021, timp în care așteptăm urmașii acestor două telefoane.

Pe această cale, am decis să împart acest material în două secțiuni principale. Prima va fi dedicată unei priviri de ansamblu asupra lui Samsung Galaxy Fold 2 și Z Flip, în variantele lor 5G. Cum se prezintă la momentul actual, ce straie îmbracă și ce au de oferit. În partea a doua, vom trece în revistă ceea ce se știe până acum despre succesorii celor două telefoane. Ce ar urma să aducă nou și cum s-ar raporta la standardele curente.

Dimensiuni pliat Dimensiuni desfăcut Ecran Sistem de operare Procesor RAM+ROM Foto Baterie Preț
Samsung Galaxy Z Flip 5G 87.4 x 73.6 x 17.3 mm 167.3 x 73.6 x 7.2 mm Foldable Dynamic AMOLED, HDR10+, 6.7 inch, 1080 x 2636 + ecran secundar Super AMOLED, 1.1 inch 112 x 300 Android 10, OneUI 3.0 Snapdragon 865 5G+ 256GB 8GB RAM 1 x wide 12MP + 1x ultrawide 12MP+ selfie 10 MP 3300 mAh, încărcare rapidă la 15W 5000 lei
Samsung Galaxy Z Fold 2 5G 159.2 x 68 x 16.8 mm 159.2 x 128.2 x 6.9 mm Foldable Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 7.6 inch, 1768 x 2208 + ecran secundar Super AMOLED 6.23 inch, 816 x 2260 Android 10, OneUI 3.1 Snapdragon 865 5G+ 256/512GB 12GB RAM 1x wide 12MP + 1x ultrawide 12MP + 1x telephoto 12 MP + selfie 10MP (ecran principal) + 10MP (secundar) 4500 mAh, încărcare rapidă la 25W(fir), 11W (wireless), 4.5W(reverse wireless) 7800 lei

Partea I – Samsung Galaxy Z Fold 2 și Z Flip la inspecție!

Să începem cu fratele mai mare, și anume Samsung Galaxy Z Fold 2. Deschis, acesta are un mare ecran AMOLED dinamic 2X HDR10+ la 120Hz, deci foarte fluid și rapid, iar închis mai are încă un display generos, de peste 6 inch, tot super AMOLED și ranforsat cu Gorilla Glass Victus.  În interior se ascunde un Snapdragon 865 5G+, procesorul de vârf al generației trecute, iar pentru foto și video are 3 camere pe spate a câte 12MP fiecare.

Celălalt, mai micul Galaxy Z Flip, se duce într-o cu totul altă direcție, pentru că aici se pune accentul pe dimensiunile reduse și pe portabilitate. Pliat, modelul întră în buzunarul de la piept al tricoului, dar pe care îl poți deplia într-un cât se poate de normal ecran de 6.7 inch… de fapt nici măcar normal, ci de-a dreptul mare. Același Snapdragon 865 5G+ la interior, dar o baterie substanțial mai mică decât la Z Fold 2, adică 3300mAh comparativ cu cei 4500 ai modelului mai puternic.

Și pliat și desfăcut arată foarte bine, și parcă evocă un fel de aură nostalgică, pentru că găsești similitudini în trecutul îndepărtat cu Nokia Communicator de exemplu, Flip apasă mai tare pe elementul asta al nostalgiei după telefoanele cu clapetă de pe vremuri. Gestul de a-l deplia are acel… Ceva satisfăcător pe care îl resimți și când te joci pe o tastatură mecanică.

În cele din urmă, atuul nu reiese din configurațiile telefoanelor, ci mai degrabă din caracteristicile speciei „foldable”. Da, ai un procesor puternic și un ecran, chiar două, superioare, dar adevărata magie se întâmplă atuncu când le pui la treabă și te joci și vizionezi filme pe ecranul complet desfăcut, sau în condițiile în care ești multitasking și mulțumești cerului că există splitscreen. Aici, Samsung Galaxy Z Fold 2 și Z Flip au cu ce se lăuda, însă există mai multe chestiuni care trebuie luate în calcul dacă vorbim despre întregul ansamblu.

 

Samsung Galaxy Z Fold 2 si Z Flip

Partea a II – a – Ce se știe despre urmașii fraților Flip și Fold?

Pe măsură ce tehnologia avansează, și soluțiile devin (sper eu) mai inteligente și mai practice. În principiu, dacă ar fi să ne luăm după roadmap-ul de lansare de până acum și după zvonurile care au început să circule pe net, ar mai fi câteva săptămâni până să vedem noile modele. Brevetele încep să-și facă apariția, iar leak-urile răsar ca ciupercile după ploaie.

Pentru început, umblă vorba că Samsung Galaxy Z Fold 3 ar urma să vină cu suport pentru S Pen, fapt care ar anunța această fuziune cu îndrăgita serie Note. Pe această cale, pare că producătorul vrea să lase în urmă seria Note, concentrându-se pe o soluție foldable care permite efectuarea de sarcini diferite, atât ca entertainment, cât și ca lucru.

Ilustrațiile vin din partea lui Evan Blass, iar noile modele par să vină cu mici modificări de ordin tehnic și estetic. Pe lângă denumiri (Z Fold 3 și Z Flip 3 – dacă etichetăm actuala variantă 5G drept Z Flip 2), telefoanele vor beneficia de mecanisme mai puternice. Pivoții vor fi mai robuști, iar construcția mai sigură, în vreme ce modulele de camere (Fold 3 ar putea fi primul cu o cameră foto sub display) vor primi un facelift simțitor, păstrând un amplasament pe verticală al celor trei camere.

Z Fold 3 si Z Flip 3

Tot despre Fold 3 se spune ca ar beneficia de un al treila display foarte discret, amplasat pe „cotor”, astfel încât gap-ul dintre cele două jumătăți ale telefonului să iasă cât mai puțin în evidență, lăsând loc unei tranziții naturale, în vreme ce construcția în sine ar urma să fie mult mai subțire și mai ușoară.

Pe partea de hardware, ne putem aștepta la un procesor Snapdragon 888, alături de 16GB de RAM + 512GB ca stocare. Cât despre baterie, aceasta ar putea fi de 4275 mAh, probabil un micuț compromis care să lase loc unui puternic ecran Dynamic AMOLED de 120Hz. În final, ca aspect, Galaxy Z Fold 3 se lasă așteptat în trei culori: negru, argintiu și verde.

La polul opus, îl avem pe micul Z Flip 3, clamshell-ul care aduce retușuri pe partea de design. Acest model ar beneficia de o reorientare a modulului de camere, iar ecranul secundar ar urma să fie suficient de mare cât să permită afișarea unei notificări complete.

Z Flip 3

Display-ul și construcția vor fi îmbunătățite, iar Samsung ar putea îmbrăca toate părțile telefonului în Gorilla Glass Victus pentru o protecție suplimentară. În plus, nici acest model nu scapă de zvonurile legate de suportul pentru S Pen. Poate va include stylus-ul, poate acesta va fi vândut separat, poate nici nu va fi cazul de un astfel de accesoriu, cine știe?

Comunitatea are motive să creadă că Flip 3 va păstra bateria de 3300 mAh a predecesorului său, pe un procesor Snapdragon 888, oferind totodată o încărcare modestă prin fir la 15W. Clamshell-ul ar urma să fie lansat în patru culori, fiecare într-un soi dual tone extravagant, iar mulți sunt de părere că, pentru un smartphone de lux, Flip 3 ar avea, cel puțin în teorie, un preț cât de cât mai digerabil.

De fapt, dintre aceste două modele – Samsung Galaxy Z Fold 3 și Z Flip 3 – cel puțin unul ar urma să fie mai accesibil sau măcar vândut la prețul unui flagship obișnuit. Asta se mulează pe ideea că Samsung are în plan lansarea de telefoane pliabile ceva mai blânde cu buzunarele noastre, însă doar timpul ne va spune.

Z Fold 3 si Z Flip 3

Samsung se concentrează pe ecranele inovatoare

Vă mai amintiți de Display Week 2021? Evenimentul unde Samsung a furat publicul folosindu-se de noul său ecran pliabil? După ce am întors pe toate părțile numărul de împăturiri disponibil pe Fold 3, producătorul sud-coreean lansează încă un proiect interesant în materie de ecrane.

Este vorba despre S-Foldable, noul tip de display brevetat de Samsung care se pliază (pun intended) pe mai multe dispozitive, fie ele telefon ,tabletă sau laptop. Este un tip de ecran potrivit pentru îmbăturire dublă și pentru extindere prin rulare, iar versatilitatea acestuia face din dispozitivele respective produse compacte și practice, după cum menționam și într-un material dedicat.

https://zonait.ro/samsung-ecrane-oled-flexibile/

În esență Samsung se dedică trup și suflet ecranelor pliabile, un concept care vrea să redefinească modul în care telefoanele arată și se comportă. Este o idee frumoasă în a sa complexitate, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ și să analizăm acest triunghi amoros format din Proiecte futuriste + soluțiile/tehnologiile necesare + nevoile pieței.

Probabil că s-ar mai strecura pe aici și numărul de oameni dispuși să accepte noul standard. Și sigur se va strecura, pentru că orice triunghi amoros trebuie să aibă o a cincea roată la căruță… Sau să fie third wheel… Nu mai știu cum era vorba…

Samsung ecrane OLED

Viitorul telefoanelor pliabile pare incert

Acelea ar fi nu neapărat costurile de producție cât elementele utilizate în construcția telefoanelor. Elementele mecanice, în mișcare, parcă nu sunt o idee prea bună pentru un dispozitiv atât de utilizat și, vorba aceea, destul de „tăvălit”, cum este telefonul nostru cel de toate zilele. Praful, lichidele, neatenția, acestea nu au nicio problemă în a fi acel arch nemesis al unui telefon pliabil, cum este Galaxy Z Flip și Z Fold 2.

Aici, fiecare producător este liber să vină cu propriile soluții, modul în care sunt plasate camerele, orientarea pivotului și a mecanismului care acționează cele două panouri, direcția împăturirii (interior sau exterior), numărul de împăturiri (o dată sau chiar și de două-trei ori).

Alături de acestea răsare și o problemă importantă. Optimizarea aplicațiilor și a software-urilor. Un înțelept opina că degeaba ai un smartphone care se desface, etalându-și ecranul impresionant, dacă aplicațiile nu rulează nativ sau dacă nu sunt optimizate pentru un astfel de hardware, implicit ecran. Este vorba despre baza de utilizatori, unde succesul unei astfel de portări este direct proporțional cu numărul de useri.

Unde mai pui că trebuie să ținem cont și de costurile aferente, costuri care par să indice vreo prezență iminentă a unei variante midrange sau budget-friendly. Iar aici este un cerc vicios: pentru că aceste telefoane să devină viitorul înseamnă că ele trebuie adoptate în masă, iar că să poată fi adoptate în masă ele trebuie să devină accesibile.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button