ReviewsTECH

Samsung Galaxy Watch 5 (40 mm), o bijuterie tehnologică… familiară (review)

Mai degrabă l-aș numi Galaxy Watch 4 +1

În cadrul Samsung Galaxy Unpacked 2022, am avut parte de lansarea a nu mai puțin de cinci device-uri: Galaxy Z Fold 4, Galaxy Z Flip 4, Galaxy Watch 5 și 5 Pro, precum și căștile Galaxy Buds 2 Pro. Bineînțeles că le-am luat la puricat pe toate, iar în acest review vă voi spune mai multe despre Samsung Galaxy Watch 5. Întrebarea principală pentru mine este dacă noul model a progresat suficient față de Galaxy Watch 4. Și pentru asta trebuie să vedem de unde am pornit.

Prima generație de Samsung Watch a apărut în 2018, tot prin august (de aici și tradiția evenimentului). Ceasul inteligent avea un ecran de 360 x 360 pixeli, venea în versiunea LTE (cu acces la rețeaua de telefonie mobilă, deci) și Bluetooth, avea certificare IP 68 și și rula sistemul de operare „al casei”, Tizen 4.0. Dacă dăm fast forward în august 2021, ajungem la lansarea lui Galaxy Watch 4, ceas ce reprezenta o adevărată revoluție pentru Samsung: un nou chipset (Exynos W920), un ecran cu o rezoluție mai mare (396 x 396), un șasiu ultra-ușor din aluminiu, un design minimalist și trecerea la sistemul de operare Android Wear OS (peste care venea interfața One UI Watch 3).

Cu ce vine nou Samsung Galaxy Watch 5? Câteva lucruri, pe ici pe colo, în locurile care contează. După ce parcurgeți articolul ăsta, o să aveți cred eu o imagine mai clară asupra noutăților și asupra calității acestui singur concurent direct al lui Apple Watch. Pentru început, câteva date importante despre modelul testat:

  • Dimensiuni: 40.4 x 39.3 x 9.8 mm;
  • Greutate (fără curea): aproximativ 28,7 g;
  • Ecran: touchscreen 1,2 inch Super AMOLED 396 x 396 pixeli, protecție cu cristal de safir;
  • Certificare IP68;
  • Baterie: 284 mAh
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, NFC (compatibil cu Google Wallet), Bluetooth, GPS
  • Memorie și stocare: 1,5 GB RAM, 16 GB stocare (din care sunt disponibili 7.5 GB)
  • Sistem de operare și UI: Google Wear OS 3.5 + One UI Watch 4.5.

Aș vrea să subliniez că am avut în test varianta de 40mm a lui Watch 5, care prin definiție are o autonomie ceva mai mică. Detalii tehnice amănunțite găsești pe pagina produsului.

Construcția și designul lui Samsung Galaxy Watch 5… Sau Watch 4? Cine mai știe?

Samsung a adoptat tot mai mult în ultimii ani filosofia minimalistă pe care am văzut-o inițial la Apple. Galaxy Watch 5 nu e o excepție: dacă nu ar fi denumirea produsului pe fața cutiei, ai putea să juri că ai de-a face cu o cutie de Galaxy Watch 4. Aceeași grafică, aceeași coloristică, dimensiune similară, și, colac peste pupăză, ceasurile arată aproape identic. Până și așezarea în cutie, accesoriile (de fapt accesoriul, că e doar unul, încărcătorul), toate sunt identice.

Dar înainte să ne grăbim cu judecata, să ne amintim că Samsung nu este degeaba liderul pieței Android. Pentru ei a trecut vremea pariurilor riscante, acum toate îmbunătățirile cu care vin sunt incrementale. Să scoatem deci Samsung Galaxy Watch 5 din cutie și să îl analizăm mai de aproape. Nu poate să fie chiar identic, vizual, cu Watch 4, nu?

Well… Este. Dacă le pun unul lângă celălalt, nu vei putea să le deosebești, cel puțin pe față. Aspectul și dimensiunile carcasei sunt identice, cureaua este identică, butoanele sunt fix la fel. Prima diferență apare abia atunci când le privești pe ambele din lateral. Galaxy Watch 5 are o grosime un pic mai mare în zona senzorilor, deși diferența este insesizabilă la purtat.

Trei culori sunt disponibile la lansare pentru Galaxy Watch 5: grafit, argintiu și roz auriu. sigur, curelele pot fi (și vor fi, cu siguranță) de orice culoare și cu orice model. Materialele utilizate pentru șasiu nu s-au schimbat de la vechea generație, dar Samsung Galaxy Watch 5 este o idee mai greu (28,7 grame față de 25,9 la Watch 4). Diferența provine în principal de la (drumroll…) baterie, care este cu 15% mai mare. Asta e o veste excelentă, pentru că printre singurele obiecții pe care le-am avut cu versiunea anterioară de 40 mm a fost autonomia.

Samsung Galaxy Watch 5 culori

O altă noutate care nu este totuși vizibilă (și sperăm să nu fie niciodată) este materialul din care este construit ecranul. La Watch 4, sticla era o Gorilla Glass DX+, dar la Watch 5 avem cristal de safir pe post de sticlă. Sună scump, nu-i așa? Pentru că este! Cam de până la zece ori mai scump decât un geam echivalent din Gorilla Glass. Nu doar atât, dar este și mai greu decât Gorilla Glass la aceeași grosime. Apple folosește deja safir în construcția unor modele de ceasuri, deci trebuie că știu ei ceva.

Și ce știu ei este că safirul este mult mai rezistent la zgârieturi decât orice variantă de sticlă. Safirul este cotat cu 9 pe scara Mohs, doar diamantele fiind mai rezistente. Cele mai avansate versiuni de Gorilla Glass ajung undeva sub 7 pe aceeași scală. Dar știți ce are o duritate un pic mai mare ca Gorilla Glass? Nisipul. Și aici diferența, safirul este imun la nisip și alte particule abrazive, Gorilla Glass nu. Adăugând la asta faptul că un ecran zgâriat se sparge semnificativ mai ușor decât unul intact, putem acum înțelege de ce Samsung a ales un material mult mai scump și mai greu de produs.

După acest moment de știință, să revenim la oile noastre. Ecranul în sine este neschimbat față de modelul din 2021, adică este un Super AMOLED de 396 x 396 pixeli. Este foarte ușor de citit chiar și în lumină puternică, are reglare automată a luminozității în funcție de condiții și evident, funcție de Always-on. Sigur, este un ecran destul de mic, dar interfața este foarte bine optimizată pentru el și nu simți nicio secundă că ai degetele prea mari pentru ecran.

Samsung Galaxy Watch 5 side

Butoanele lui Samsung Galaxy Watch 5 sunt de aceleași dimensiune și cu același feedback ca la modelul anterior, iar ca și la Watch 4, butonul de Exit (sau de Bixby, dacă îl ții apăsat) are marginile colorate în roșu, pentru o mai ușoară identificare. Ceasul este în continuare certificat IP68 până la 50m, deci poți lejer să mergi cu el la piscină. Recomand însă să îl speli după fiecare sesiune de înot.

Cureaua este și ea aceeași cu cea de pe Watch 4, deci compatibilitatea este perfectă cu toate curelele de pe acest model. De asemenea, sistemul de prindere este același, catarama, ați prins ideea… nu ai cum să îți dai seama care-i unul și care e celălalt.

Configurarea și experiența cu software-ul lui Samsung Galaxy Watch 5

Samsung știe să facă o groază de lucruri foarte bine, dar poate cel mai bine (uitându-ne la concurența pe Android) le-a ieșit ecosistemul de dispozitive. Comunicarea între dispozitivele Samsung a ajuns la un nivel comparabil doar cu al dispozitivelor Apple, și asta spune foarte multe. La prima utilizare, tot ce trebuie să faci este să descarci pe smartphone-ul tău Samsung aplicația Galaxy Wearable (dacă nu o ai deja), să pornești Bluetooth-ul și restul procesului va fi floare la ureche.

Două mențiuni aici: în funcție de ce telefon ai (altceva în afară de Samsung adică), e posibil ca smartwatch-ul să refuze să se conecteze, făcând astfel imposibilă utilizarea lui. De exemplu, eu am un Huawei P30 (de care vă tot zic ca o moară stricată) și Galaxy Watch 5 pur și simplu nu a vrut să discute cu el. Aici apare a doua potențială problemă. Spre deosebire de alte smartwatch-uri mai puțin… smart, Galaxy Watch 5 nu poate fi configurat inițial independent de telefon, respectiv de aplicație. Sigur, după configurarea inițială îl poți folosi fără probleme, dar „out of the box”, dacă nema telefon, nema smartwatch.

Cu riscul să mă super-repet, experiența în utilizarea lui Galaxy Watch 5 este aproximativ identică cu cea pentru 4, adică este simply the best pe Android. Schema de control este aceeași: touch-screen cu funcția de scroll pe coroană, două butoane ce pot fi configurate pentru diverse funcții, inclusiv Samsung Pay (la un moment dat, probabil, dar indisponibil pe modelul testat). Apăsarea simultană a butoanelor face screenshot, iar pe lângă funcțiile banale de control, butoanele au în ele senzori care sunt folosiți în efectuarea unor măsurători (stress, ECG, tensiune).

Samsung Galaxy Watch 5 weather widget

Funcțiile legate de sănătate funcționează doar dacă descarci pe telefon încă o aplicație, Samsung Health Monitor, și dacă setezi o parolă la ceas (astfel încât să nu aibă acces oricine la datele tale medicale). În plus, măsurarea tensiunii va funcționa doar după o calibrare prealabilă, efectuată cu ajutorul unui tensiometru.

Pe ecran ai disponibile comenzile de swipe din toate direcțiile (dinspre stânga pentru a vedea notificările, dinspre dreapta pentru a comuta între diversele widget-uri, de jos pentru a vedea aplicațiile instalate și de sus pentru a intra în Setări Rapide (Quick Settings). Navigarea prin meniuri mi s-a părut „butter-smooth” în orice situație, dar mă așteptam la asta, ținând cont că chipsetul este cel folosit și la Galaxy Watch 4 (Exynos W920).

Un mare plus la Samsung Galaxy Watch 5 este utilizarea lui  Wear OS, pentru că ai la dispoziție un număr de aplicații care sunt practic copii ale celor de pe telefon. Sigur, numărul lor este destul de mic momentan, dar cu siguranță o să apară din ce în ce mai multe, pentru că vorbim de o platformă extrem de prietenoasă cu dezvoltatorii.

Aplicațiile de la Samsung pentru controlul ceasului de pe alte dispozitive sunt foarte ok, deși sunt… cam multe. Până acum, am folosit trei aplicații mari și late, fiecare cu un scop foarte clar definit. Galaxy Wearable permite configurarea în detaliu a smartwatch-ului, da la fețele de ceas la așezarea în pagină a aplicațiilor, de la notificări și funcții de economisire a bateriei și până la funcțiile de siguranță și urgențe medicale.

Apoi avem Samsung Health Monitor, de care am vorbit mai sus, care ține evidența pentru măsurătorile de tensiune și ECG. A treia aplicație pe care am utilizat-o este Samsung Health. Aceasta înregistrează evoluția pe partea de fitness – somn, pași făcuți, activitatea fizică, calorii consumate, regim alimentar, nivelul de stres și altele.

Samsung Galaxy Watch 5 somn

O altă aplicație pe care o mai poți folosi dacă ai și alte dispozitive mobile și/sau electrocasnice Samsung este Smart Things. Smart Things este hub-ul de control al tuturor dispozitivelor conectate la el și poate fi utilizat pentru controlul de la distanță, crearea de reguli (de genul „deschide televizorul când ajung acasă”) și rutine care implică mai multe dispozitive în același timp. Aplicația poate fi instalată și pe ceas și poate să îl transforme deci într-o telecomandă.

Mi-a plăcut în mod deosebit că poți instala aplicația Spotify direct pe ceas, poți conecta căștile la el (eu am avut în dotare noile Buds2 Pro) și poți asculta direct prin Wi-Fi (sau LTE, la versiunile care suportă). Combinația Watch 5 + Galaxy Buds2 pentru un pasionat de jogging este de aur, pentru că poți să îți descarci muzică mp3 sau playlistul favorit de pe Spotify pe ceas (mulțumită spațiului de stocare de 7.5 GB) și să lași telefonul acasă. Și dacă tot am adus vorba, hai să deschidem o paranteză.

Paranteză (Samsung Galaxy Buds2 Pro)

Ecosistemul în care am testat Samsung Galaxy Watch 5 a fost alcătuit dintr-un mai vechi Samsung Galaxy Fold 3 (are deja un an, lol) și niște căști foarte interesante, abia lansate de Samsung la evenimentul august. Galaxy Buds2 Pro fac un salt important față de prima generație. În primul rând, sunt cu 15% mai ușoare decât Galaxy Buds Pro, Apoi, materialul din care e făcută carcasa nu mai glossy, e mat, ceea ce înseamnă ca va fi aproape imun la amprente. Căștile sunt mici, mai mici decât par, și din motivul ăsta stau mai bine în ureche.

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Voi analiza în detaliu căștile într-un review separat, însă de pe acum pot să spun că modelul nou aduce îmbunătățiri semnificative în multe aspecte… mai puțin la autonomie, care a rămas cam aceeași (5-7 ore de ascultare). Sigur, mai ai încă de vreo trei ori pe-atât în cutia de transport, dar trebuie să le pui la loc în cutie pentru a beneficia de autonomia suplimentară. Măcar încărcarea rapidă e mai bună, în sensul că cinci minute de încărcare sunt suficiente pentru o oră de ascultat, mai mult ca la vechiul model.

Funcția Active Noise Canceling a fost îmbunătățită, ai acum multe funcții software care profită de conexiunea cu telefonul sau tableta pentru a crea un sunet 3D, toate astea păstrând același sunet – adică unul peste medie din punct de vedere al calității. Soluția tehnică pentru difuzoare a rămas fix aceeași ca la predecesor, cu drivere coaxiale cu două căi. Dacă pare interesant tot ce am scris despre Samsung Galaxy Buds2 Pro, găsești mai multe detalii tehnice pe pagina produsului.

Autonomie meh, monitorizare excelentă

Dar să revenim la ceas. Chiar dacă nu ai căștile cu tine, dacă te sună cineva în timp ce ești la alergat, nu vei pierde apeluri, că Samsung Galaxy Watch 5 poate răspunde bine-mersi la ele, spre deosebire de majoritatea smartwatch-urilor. Are difuzor, microfon, tot ce îi trebuie. Totuși, o să arăți foarte ciudat vorbind la ceas, în stil James Bond de acum 20 de ani. Apoi, nu vreau să îmi imaginez cât va ține bateria la modelul cu LTE. Mie, cu mai toate funcțiile activate (minus Always On Display), bateria de 284 mAh m-a ținut cam o zi și jumătate.

Samsung Galaxy Watch 5 charging

Cu un management mai atent al funcțiilor, bateria poate ține cu siguranță două zile, ceea ce e minunat pentru un smartwatch de dimensiunile astea și cu funcțiile pe care Samsung Galaxy Watch 5 40mm le are la dispoziție. În aceleași condiții, Watch 4 40mm mă ținea o zi, maxim o zi jumătate, ceea ce era pentru mine de fapt cea mai mare problemă a unui astfel de dispozitiv. Am folosit și smartwatch-uri de la Xiaomi și Huawei, și sincer parcă uneori mă gândesc că mai bine renunț la unele funcții decât să renunț la autonomia senzațională a smartwatch-urilor chinezești.

Dar să nu mâniem pe Dumnezeul tehnologiei: Samsung Galaxy Watch 5 este foarte precis când vine vorba de monitorizare. Fie că vorbim de monitorizarea somnului, a activităților fizice sau a sănătății, Watch 5 este printre cele mai, precise și utile health band-uri. Simte exact când adorm, știe când încep o activitate fizică și îmi măsoară periodic semnele vitale, în funcție de cum îl setez. Datele sunt colectate în Samsung Health și sunt disponibile în detaliu pe telefon, putând fi inclusiv exportate în alte programe specializate, cum ar fi Strava.

Nu am detectat erori de măsurare și singurele dăți când anumite măsurători nu au funcționat au fost când nu purtam eu smartwatch-ul corect la mână. Am avut Samsung Galaxy Watch 5 (versiunea de 40 mm) aproape două săptămâni, timp în care l-am purtat cam mereu la mână.  M-am obișnuit foarte rapid atât cu dimensiunile, cât și cu software-ul, întrucât am avut ceva timp un Watch 4 de aceleași dimensiuni. Mai toate atuurile de la Watch 4 le-am apreciat și la noul model: robustețea, designul simplu, ecosistemul software și monitorizarea precisă.

M-a deranjat în aceeași măsură ca și la Watch 4 cureaua cauciucată, care arată mai bine decât cele ale concurenților chinezi dar, având mai puține orificii, mă face să transpir mult mai mult. Recomand achiziționarea unei curele din piele, care cu siguranță Bateria, deși îmbunătățită, rămâne un călcâi al lui Ahile pentru ceasurile inteligente de la Samsung. Putem spune același lucru și despre ceasurile de la Apple, dar când ai pe piață smartwatch-uri cum ar fi Huawei Watch GT3, cu o autonomie de 2 săptămâni, nu poți să nu îți pui niște întrebări.

Toate funcțiile ceasului au funcționat corespunzător, de la Raise to Wake la notificări. Ba chiar am răspuns de vreo două ori la telefon cu ceasul (care era conectat la Flip 3-ul din buzunar), pentru că mi-a fost mai comod. Samsung Pay nu era activ pe exemplarul de test, așa că nu l-am putut folosi. În schimb, am putut descărca fără probleme Google Wallet, am pus cardul meu pe telefon și nu am întâmpinat nicio problemă în a-l utiliza.

Per total, ceasul ăsta mi-a adus aminte foarte mult de Apple, minus ecosistemul ăla al lor închis. Adică progres pas cu pas, feature-uri rafinate, o interfață simplă și ușor de utilizat și foarte puține spre zero experimente. O fi bine, o fi rău? Eu zic că-i bine, pentru că în principiu, soluția constructivă la care au ajuns inginerii producătorului sud-coreean este una elegantă și robustă, iar asocierea cu Google Wear OS este cred eu o strategie absolut „briliantă”.

Are rost să cumperi un Samsung Galaxy Watch 5?

Aș zice că această lansare a fost una cumva previzibilă, adică ne așteptam ca Watch 5 să fie un 4+1, așa cum Fold 4 și Flip 4 au fost ambele niște 3+1. Iar asta, așa cum am mai spus și în cu alte ocazii, nu este musai un lucru rău. Samsung, la fel ca Apple, încet dar sigur, au ajuns la o rețetă corectă cu aceste dispozitive. Și atunci probabil efortul a mers înspre rafinarea construcției, dotărilor și funcțiilor, nu înspre reinventarea apei calde și mersului pe jos.

Samsung Galaxy Watch 5 easter egg

Galaxy Watch 5 este în segmentul de sus al prețurilor ceasurilor inteligente, dar pe de altă parte Samsung nu s-a străduit niciodată să vândă cele mai ieftine ceasuri din piață. Prin urmare cei 1500-2000 de lei pentru modelele Galaxy Watch 5 se încadrează în linia obișnuită de prețuri a acestui producător. Are rost să îl cumperi? Dacă nu ai încă un smartwatch dar ești în căutarea unuia cu Android, îți permiți cei 1500 lei (pentru versiunea Bluetooth) sau 1900 lei (pentru versiunea cu conectivitate LTE), părerea mea e că singurul lucru care ar mai putea să te frâneze din a-l cumpăra este autonomia incomparabil mai mică decât cea a competitorilor chinezi (dar perfect comparabilă cu a unui Apple Watch).

Dacă vrei the best of the best pe partea de performanță, monitorizare, interfață, funcții, nici nu mai există vreo discuție, recomand fără ezitare Samsung Galaxy Watch 5. Răspunsul meu e valabil și dacă ai un Watch 3 sau mai vechi. Dar dacă ai Watch 4? Dacă nu ești bulimic să ai orice înseamnă the latest and the greatest, atunci nu, pentru că tot ce-ți oferă de fapt 5-ul în plus față de 4 este un ecran mai rezistent, o baterie mai bună și o încărcare mai rapidă.

P.S.: Concurența nu stă degeaba

Am stabilit zic eu destul de clar cum se raportează Galaxy Watch 5 la modelele mai vechi din propria ogradă dar și la competitorii chinezi cu Android, deci hai să vedem ce se așteaptă să se întâmple cu arch-rivalul Apple Watch, despre care știm deja că urmează a fi lansat odată cu iPhone 14 pe 7 septembrie. Apropo de asta, avem un video întreg pe Zonă despre ce se anticipează cu privire la noul iPhone 14, dar în acel video n-am zis nimic despre Apple Watch 8, deci din perspectiva a ceea ce știm deja că este și face Watch 5 de la Samsung, hai să vedem ce se zvonește despre Watch 8 de la Apple.

Cel mai persistent zvon este că Apple Watch 8 va fi cel mai mare shake-up, cea mai mare transformare a lui Apple Watch de la Apple Watch încoace. Parcă așa sună sună sloganul. Nu, nu va fi rotund, asta cred că este sigur, în schimb am putea vedea mult-anticipata și niciodată până acum concretizata versiune Pro a acestuia. Și… cred că are sens, că uite cum de nicăieri, și Samsung au scos un Pro în line-ul asta de Galaxy Watch cu numărul 5. Deci zic eu că e foarte posibil să vedem asta și la Apple.

Samsung Galaxy Watch 5 cu cutie

De asemenea mai bârfește netul cum că vom avea 3 modele: Watch, Watch Pro și Watch SE și că ecranul lui Pro va fi mai mare decât oricare de până acum, cu vreo 7%. Și se mai aude și că versiunea Pro va fi una foarte sportivă și totodată un atac la baionetă din partea Apple în direcția Garmin. Oooh, asta ar fi ceva îndrăzneț până și din partea Apple. Știm că Garmin are un fan-base fanatic, iar prietenii mei care au așa ceva se uită la mine, utilizator de smartwatch-uri… din astea obișnuite, că la o amoebă.

Ar fi interesant de văzut dacă Apple va reuși să ademenească utilizatorii acestui brand cu o astfel de ofertă. Cel puțin prețul zvonit în momentul asta pentru Watch Pro e p-acolo: 1000 de coco, și zic eu că ar putea fi o bătălie interesantă asta cu Garmin. La fel de interesant va fi interesant de văzut dacă seria 5 de la Samsung, cu tot cu Pro-ul din noul line-up lansat cu o lună mai devreme, va fi on-par cu ceea ce va lansa Apple în septembrie.

Review Galaxy Watch 5 pe YouTube

Design si construcție - 9
Specificații tehnice si performanțe - 8.5
Experiența în utilizare - 8.5

8.7

User Rating: 1.9 ( 4 votes)

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button